Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!

Синдикатите обсъждат стачни действия за по-високи надници
9 окт 2017 16:25,
137
Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!
Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 2009 нямаме унифициране на заплати и пенсии. Французите правят такова нещо ВСЯКА ГОДИНА.през 2009 имах заплата от 340 лева при минимална 180. Предвид колко е минималната заплата днес, би следвало моята заплата да е поне -двойна на тази която получавам - т.е. от порядъка на 900-1000 лева.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 18 - глупости на търкалета - чистачката да получава колкото висшита - това ли е пазара на труда? В коя западна страна го има това?цените ни са европейски, а заплатите - не.
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да казваш, че икономиката върви нагоре, когато за 10 години дълга ти се е увеличил 3 пъти, на фона на предстояща брутална демографска катастрофа, издъхващ малък и среден бизнес, особено в провинцията и факта, че ще остане един град с някакви работещи в него и то по-млади, най-вече в чуждестранни компании на масоно-капиталистите, които предстои да измрат до един в следващите 20 години заедно с цялата има кретенска, егоистична зидария?
24
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е, че в България остана предимно проззз матрЯл, който не заслужава и сегашните обидно малки заплати.
23
4
 
18
 
! Отговори
Чичко Гугъл до 14 преди 6 години
Беден е този които няма пари, а богат този които има. Справка Избрани лекции от лятната академия на Герб.
22
7
 
9
 
! Отговори
голю босев преди 6 години
1800 лева заплата от 10 години не е вдигана.ПОСЛЪГВАШ. Забрави ли че всяка година ти се увеличава заплатата с процент прослужени години. А че получяваш 1800 лева пак послъгваш.
21
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мистър ХиксНамери си друга работа тогава. Аз не мога да разбера при положение, че има недостиг на персонал, как е възможно да има такива индивиди като теб? Най-вероятно си измислен спам герой.
20
7
 
19
 
! Отговори
Мистър Хикс преди 6 години
този прословут стаж, който им вади очите, поне да го даваха направо към заплатата, а те го "разхъврлят" по осигорвки и данъци. От 50 лева стаж, нетно ми остават 1 лев на година. страшно увеличение - 1 лев на година -и те и него искат да ми вземат и да ми ивеличат осигуровките.
19
0
 
6
 
! Отговори
шнурзасайта преди 6 години
Вече мога ли да коментирам Саше?
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това където заради еврофондовете и натеглените заеми, които си ги усвояват определени хора, за това ли говорим, че икономиката върви нагоре, до 10 години тя ще е един град, останалото ромско гето?
17
17
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Има едно нещо наречено пазар на труда, той определя нивото на заплащане.
16
5
 
28
 
! Отговори
Мистър Хикс преди 6 години
моята заплата е 500 лева и 50 лева - за стаж. чисто ми остават малок над 430 лева. Чистачките получават колкото мен, а съм съм магистър.
15
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако слушаш герберугите, цъфтим и връзваме в условията на стабилност .Лично моята заплата е бруто 1800 лева от 10 години, с един лев не е вдигната.А има 800 000 пенсионери на минималната пенсия- 200 лева-
14
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като няма ясно определение кой е беден и кой богат, от КНСБ могат да си увеличават процента на така наречените от тях работещи бедни ежегодино, защо не и ежемесечно.
13
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така е в б.лгаристан при герберастката ***
12
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои заплати растат? На чиновника, дето така или иначе нищо не прави. Как точно в частния сектор ще накарате работодателя да увеличи заплатите? Дори и минималните прагове са за осигуряване, не е задължен да плаща това, на което те осигурява. И се получава парадокса да вземаш по-малко от прага, а всяко увеличение на осигурителния праг отрязва още от и без това мизерната заплата...
11
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБЕ РАСТАТ...КАКВО ГОВОРИТЕ... РАСТАТ САМО НА ПОЛИТИЦИТЕ ,ЗАТОВА НЕ ВИЖДАТ КОЕ РАСТЕ..... А ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ,КОИТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ НОН СТОП...И ТЕ НЕ С 5 10 % А С ПО 7О ДО 100% ТЯХ НЕ ГИ ЗАБЕЛЯЗВАТ...САМО НАРОДА ОБЕДНЯВА ,ЗАЩОТО ТОЙ НЕ ПОЛУЧАВА ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗАПЛАТИ... А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПЕНСИОНЕРТИЕ ДЕТО ИМ ВДИГАТ ПЕНСИИТЕ С ПО 2 % И ТЕ ВСЯКА ГОДИНА ПЪТЪВАТ А ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ВСИЧКИ ИМАТ НУЖДА ОТ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ, НО НАВСЯКЪДЕ ,КЪДЕТО И ДА СИ ПОКАЖЕШ НОСА ТИ ИСКАТ ПАРИ И ТАКА СИ М
10
12
 
23
 
! Отговори
До Ало ВаньоМишоБира преди 6 години
Проблемът е там, че преди Еднокнижника други бяха изнесли парите на България, бяха я обременили с дългове, а накрая осъществиха такава приватизация, която доразори и онова, което можеше да оцелее. Само не приписвайте вината изцяло на Ив.Костов. Предприятията бяха поравно разпределени между БСП и СДС - ние ще приватизираме тези, а вие онези. Така че, облажиха се индивиди, които бяха близки с върхушката на някоя от двете политически сили. И нищо не е станало без благословията на червените велможи.
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате Бойко не дава пари, трябват за магистрали и саниране ( и отам милиони за правилните хора) че и финансовят министър, както галено го нарича Влади, да може да си дострои къщата- палат най-сетне
8
3
 
46
 
! Отговори
1 преди 6 години
Няма страшно, нещата следват логичния икономически ход, а именно че на господата фирмаджии няма да има кой да им работи, а ако случайно има, то те ще нанесат щети с некадърността си. Това малко или много ще накара *** да вдигат заплати. Почти се радвам на сега започващите работа, отиват при шефчето, може да не могат да се подписват, но искат 1000+ лв. заплата.