Виртуално – интелигентният Александър, реално – Спас от Кочериново

Не е ясно зад измамите дали седи човек или организация
11 окт 2017 14:10,
63

Фалшивият виртуален образ на Александър Николов от Париж;

Снимка: Facebook

Александър Николов, на 35 години, живее в Париж - активен, интелигентен, с гражданска позиция и широк социален кръг. Във виртуалното пространство. В реалния живот - Спас Василев от Кочериново - лице, непознато на многобройните му приятели в мрежата.
Още по темата
Воденето на паралелен начин на живот - виртуален и реален, но с две различни самоличности, осигурява възможност на Спас Василев да постигне своите цели. Какви точно са те - за момента не е съвсем известно. Това, което е констатирано до момента обаче са десетките измамени с големи суми хора, които виртуалното лице е успяло да излъже - посредством обещанието за евтини самолетни билети, трупайки едновременно с това солидна база с лични данни.

Историята на Александър започва през 2013 г. и големите протести срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Внимателно изгражда образа си - превръща се в коментатор в медии, без да се показва, създава уеб проекти. За себе си твърди, че живее в Париж, че е бил в щабовете на френски кандидат-президенти, а в последните няколко години, че е служител в компании като "Еърбъс".

"Тогава аз бях една от маршируващите по паветата. Диалогът на протестиращите продължаваше и в социалните мрежи. Аз дори не бях сигурна, че не съм го виждала", спомня си Миряна Захариева, която се оказва жертва на измисления Александър Николов. Тя споделя, че той успява да спечели доверието на хората без да натрапва нищо. Нейното доверие печели, докато коментират сходни интереси.

"Говорили сме си часове за деца – той ми е казвал, че има близнаци, аз съм близначка. Говорим за деца, съвсем реални и много дребни житейски детайли, които те карат да не се съмняваш", допълва Миряна.

Миряна е измамена с около 3000 лв. за самолетни билети.

"В края на 2016 г., три години познанство по-късно, той каза, че има билети за служебно използване на добри цени. Ние ги взехме, планирахме да ги използваме есента на 2017 г., сестра ми също си взеха, наши приятели също - по моя препоръка. Интересното е, че те пътуваха успешно до дестинациите си", разказва пред bTV Миряна.

"Оказа се, че той е купил техните билети непосредствено преди самите пътувания и са му излезли много по-скъпи, т.е. на него не му е важно да спечели пари, а да изгражда този образ", смята тя.

Според психолога Росен Йорданов Миряна е пробудила у измамника някакви нормални човешки чувства като емпатия и не е успял да я излъже напълно. А за валидните билети, използвани от семейството и приятелите на Миряна, казва: "Всяка измама трябва да има правдоподобност".

Той твърди, че няма как да не съществува човек, който да не се подведе.

"Нашето мислене не е устроено като компютър – то работи с вярвания", пояснява той.

По думите му образът Александър Николов е добре изграден образ – с добри социални умения, външно симпатичен и най-важното – не излъчва опасност.

Допълнително, той изгражда мрежата си от контакти, посредством използването на общи познати и приятели, което смекчава скептичността и недоверието към него, сподеят потърпевшите.

"Когато се срещаме някъде, никой от нас не започва проверка на човека срещу него. Ние се ориентираме от образа, който той ни създава. От представите, които изгражда – колкото по-умело ги изгражда, толкова повече нашата скептичност намалява", допълва Йорданов.

Сред измамените от Александър Николов са и Габриела и Александър Стоименови. Те "изгарят" с 4000 лева за билети до Мексико. Билети не е имало, не е имало резервация, абсолютно нищо. Излъгани са над 40 души. Има измамени освен със самолетни билети, с източване на кредитни карти, продаване на мобилни телефони и на лаптопи.

Друг потърпевш е Кирил Иванов, който живее във Великобритания и е загубил около 300 паунда.

"Това, което най-много ме притеснява, е, че този човек или организация, защото аз не съм сигурен, че става въпрос за един човек, притежават личните ми данни. Изградил си е чудесен имидж и страшно много хора му вярват", каза Кирил Иванов.

Сред измамените са мениджъри, адвокати, журналисти. В началото на август част от тях се свързват помежду си, осъзнават истината и сигнализират МВР. Полицията казва, че е установила измамника и вероятно ще го обяви за издирване.

"Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите", съобщи Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.

На адреса му в град Кочериново Спас Василев не може да бъде открит. Баща му твърди, че не го е виждал от поне 4 години, но потвърждава, че е бил забъркан в проблеми със самолетни билети.

"Беше във Франция, оттам се прибра, някакъв офис да откриват и какво стана, що стана... Преди време беше станал един случай, дадох сумата. Възстанових, за самолетни билети на едно момиче - Теодора, и това е", каза баща му Димитър Мурджов.

Телефонната връзка с него от дни е невъзможна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете в търсачката на Интернет: д-р Емил Борисов Трифонов или ДНК тест за бащинство и ще се насладите на мошеничествата на друг роден "гений" . Четете, и се радвайте, че сте българи...
52
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
А на кого са всъщност снимките и кой е притежателя?След като не са негови?
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Спас от Кочериново и неговата история ме карат да се чувствам горд, че съм българин.. колкото странно и перверзно да звучи..
50
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
А Великият Драгалевский Ман Гел измами девет милиони българи.Сега три милиона от тях живеят като просяци.И кво стана после!? Дори с псвета не беше замерян.
49
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кочериново е на няколко километра от гр. Рила,който е в ръцете на комунистите: тяхна ще е значи организацията,в оня регион няма кой друг да я направи.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе той Спас нямаше да вирее ако българската простотия и комплексарска показност не ловеше декиш! Но нали гледаме и завиждаме масово и искаме и ние да сме най-вървежните пред комшии и прятели и - засечка!
47
0
 
2
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 6 години
До !браво ! ! да жевее БОЙКО БОРИСОВ!
46
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
До !Ти наред ли си :) Тоя е измамил 4000 човека бе, *** ...
45
11
 
0
 
! Отговори
! преди 6 години
Поредния опит на комунистическите медии да очернят един достоен и буден българин. Постоянно четем новини срещу хората организирали демократичния бунт срещу Орешарски. Тези хора като Сашо трябва да се идеализират и да им се подражава. Истински умни и интелигентни хора.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой беше казал "имал си бол пари дал си" , да са мислели имат си глави на раменете ,ама са се полакомили и ето резултата , ами жалко Обикновения човек едва свързва двата края няма как да си позволи екстри .
43
0
 
9
 
! Отговори
Спас не работи сам преди 6 години
Спас Василев от Кочериново в нета бил блогаръра пътещественик ,полит . анализатор Александър Николов . Приятели в фейсбук му били политици , журналисти ,адвокати , служители в банки.Двал интервюта за БНР, БНТ И ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ !Започва от няколко години да иска СУМИ ,БАНКОВИ СМЕТКИ срещу "фирмени" билети останали му на промо цени . Някой от билетите не съществуват ,други в последен момент за регистрирани на огромни цени .Интересното е че МВР ФИЗИЧЕСКИ Спас василев неможе да го намери
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен ми е интересно как тези хора пращат пари на някого, който дори не са виждали наживо. Един здраво мислещ човек няма как да се подлъже, колкото и да се опитват да се оправдават измамените, факт е че са балъци.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Спас да го вземат на работа в правителството, преди някоя фирма да го грабне. С този талант да омайва народа голяма полза може да се извлече!
40
1
 
7
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Този Спас- Александър или е гений или е просто поставено лице за комисионна .
39
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези "измамените" са по зле и от бабичките, дето хвърлят хилядарки от балкона.Щото са все млади, умни и красиви, а един измамник без много усилия им взел парите. И да не се забравя - дали са ги доброволно.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pсещам се за един, който обеща да премахте ЕРП-тата, но нещо ГДБОП не го преследва..DDD, а що народ му поверва...
37
7
 
44
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
И що като е от Кочериново ? Нали го завре на интелигентите ?
36
3
 
11
 
! Отговори
д преди 6 години
А знаете ли колко мацки завличат така свои фенове в нета???Но там мъжете са си виновни нали /Явно престъплението вече е да си мъж ,да имаш снимки във фейсбук щото може да нарушиш покоя на някого . ***.
35
1
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Такива хора има и това си е психично отклонение.
34
3
 
12
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Именно 35.По НПК и политиците трябва да са подсъдимата скамейка.Пак питам ,той източил ли е е картите на тези хора.Доколкото виждам те плачат за него ,че ги бил изоставил в нета. И то жени .