Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите

НОИ - залят от жалби, социалният министър е изненадан
12 окт 2017 07:00, Анисия Иванова
91
Хиляди пенсионери останали без обещания скок на пенсиите
Снимка: Булфото, архив

Най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Но някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, съобщава в. "Сега".

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.

Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии.

Въпросното постановление е от 2006 г. и с него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати.

Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%.

При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бочко си дялка суджуче и му дреме .
11
0
 
55
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Ха,ха 40години трудов стаж,200лв пенсия,добре звучи,на запад това е една дневна надница.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тате ще ми купи колело, ама друг път" :)
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А вие им се връзвате все още на лъжите?
8
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тъжна работа - увеличение от 6-7 лв. и него не получили
7
2
 
42
 
! Отговори
Цецо Апартаменто преди 6 години
Много ми се искаше да вдигна пенсиите на всички с 18 лева, но няма пари в бюджета .Другата година, ако останат пари, ще ги вдигнем, към септември месец.Запланувания бюджет, трябва да се спазва, ред трябва да има в държавата.Един милион за две аудита бронирани за да возят Бойко С. и мене .Няколко джипа Тоуота, самолет нов, че стария остаря, запланувани посещения в Германия, Франция, Испания, Турция, Америка .Не остават пари, АМА много ми се иска да вдигна пенсиите на бабите с галошите...
6
2
 
48
 
! Отговори
Венелин преди 6 години
Цялата работа на Суджуците е такава - големи приказки, голямо дуене и накрая едно голямо нищо.
5
49
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж пари нямат мършите, а всеки ден поне по половин дузина мятат на ало-измамниците по някой сак с пачки.
4
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионерите опоскаха на Суджук Паша фискалния резерв.
3
2
 
52
 
! Отговори
Циник преди 6 години
За мен ще си остане мистерия - как оцеляват българските пенсионери с такива пенсии.Докато в Шнейцария провеждаха референдум - дали да дадат по 1200 франка месечно на всеки гражданин - без значение безработен или пенсионер - ние вече 28 години се чудим как по-ефективно да се оттървем от пенсионерите.Минаха само 28 години от 89...не ми се мисли - как ще я карат "новите пенсионери".Наистина май тече геноцид
2
28
 
2
 
! Отговори
??? преди 6 години
увеличение при наследствени пенсии за търтеи ?????нещо друго ?????!!!!!
1
2
 
39
 
! Отговори
kifla преди 6 години
Няма увеличение, при наследствените пенсии ако взимаш на 138, 50 , няма уеличение....ако тие 160, нищо не получавш...всичко е лъжливо в тази държава !!!