На прага на зимата дълговете на общините стоят - към 200 млн. лв.

Местната власт притеснена за сметките, но и за чистенето на снега
3
На прага на зимата дълговете на общините стоят - към 200 млн. лв.
Снимка: архив, БулФото

Задълженията на общините остават на нивото от миналата година и размерът им е около 200 милиона лева. Това съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

"Съществени промени там няма, тоест ние отново ще имаме затруднения не само в разплащанията си към вечните си доставчици на услуги – за електроенергия, вода и т.н., но продължаваме да имаме притеснения и за предстоящия зимен сезон, за зимното поддържане, въпреки че разбираме, че има известно минимално увеличение и на средствата за зимно поддържане", каза тя пред БНР.

От сдружението настояват за принципно разпределяне на допълнителните пари за общини, които гласува правителството.

"Това е публичен ресурс и в нашата централизирана държава, централно събрана, не е оставен по места, затова нашето настояване е и тези средства да вървят по някаква ясна, прозрачна и разбираема система, как и на кого допълнително се разпределят", заяви Чавдарова.

По данни на Сметната палата от началото на тази година броят на общините с високи дългове ще расте. Изследването от месец януари 2017 година показва, че 56 от всички 265 общини имат плащания по общинския дълг, който надхвърля 30% от собствените им приходи за периода 2015-2017 година.

Повечето от малките общини се борят с големи проблеми, предимно финансови, и търсят свои начини да оцеляват.

12 октомври се отбелязва като Ден на общините. На тази дата през 1882 г. в "Държавен вестник" е публикуван първият Закон за общините, градското управление и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: НСОРБГинка Чавдарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болниците с дългове, общините с дългове, пари за пенсии няма, а къде са парите? В овшоки мили хора, в овшоки!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали има някакви милиарди излишъци в бюджета, пък вие пишете за дългове? Ние така се насявахме, че петилетката е презпълнена, а вие подбивате идеята за светлото бъдеще.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато с парите такса смет събрани в Стара Загора се изплащат пенсии на пенсионерите в с.Горно Нанадолнище пари за общините няма да има .