Проф. Пимпирев и учени - с платноходка до Антарктида

България ще участва в разпределението на богатствата на континента
12 окт 2017 13:43, Анисия Иванова
12

Снимка: Български антарктически институт

България ще участва в разпределението на големите природни ресурси на Антарктида, когато настъпи такъв момент, смята директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По думите му континентът е един от най-богатите на полезни изкопаеми континенти. Българската полярна база се намира на Антарктическия полуостров, който е продължение на Андите, а най-дългата планинска верига е изключително богата на мед, злато и сребро.

"Доказано е, че в шелфовите морета има големи залежи на нефт и газ, а в другите планински вериги има огнища на много ценни суровини“, каза проф. Пимпирев в интервю пред "Фокус".

Той обясни, че в момента Антарктическият договор и 29-те консултативни страни, сред които е и България, са наложили мораториум върху експлоатацията на тези полезни изкопаеми.

"Въпреки това, когато дадена ценна суровина, която е изключително нужна за прогреса на човечеството, се изчерпа на другите континенти, неминуемо ще се опре до това да се използват залежите от Антарктида“, обясни още той.

"Континентът е и най-големият резервоар на сладка вода в света. А с последните изменения на климата има вероятност да дойде момент, в който водата ще се окаже най-ценното богатство на човечеството, защото без нея хората ще загинем само след три дни. Така че Антарктида крие много големи природни богатства и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще“, обобщи професорът.

По думите му останалите континенти са много познати, защото са изследвани повече от 500 години, а Антарктида - само от 200 г.

"Има още много тайни, които се крият под ледената покривка на този континент, която на места достига до 5 км. А е доказано с геофизични методи, че под този 5-киломентров леден щит (който се е образувал за около 1 млн. години) се намират сладководни езера. Очаква се, че там могат да бъдат намерени и микроорганизми и организми на възраст от 1 млн. години, което може да се окаже един истински бум в представите ни за света“, каза той.

Пред българските полярници тази година са се открили много трудности с транспорта. Декември месец отново заминава наша експедиция за Антарктида, но българските учени ще бъдат принудени да стигнат до базата с платноходка. България няма собствена логистика и разчита да стигне до остров Ливингстън, където се намира полярната ни база, с кораби на други държави, обясни Пимпирев.

"Вече четвърт век получаваме безкористната помощ на испанците, които са ни съседи по база на Антарктида и имат научно-изследователски кораби. Но тази година има проблем с техния основен кораб "Есперидес“, с който бяхме си начертали график през декември да стигнем до базата и да я открием за научни изследвания през новия полярен сезон, но се получи така, че корабът ще стигне чак януари“, каза изследователят и обясни, че това ги е принудило да търсят друг превоз.

А предстоящата 26-та експедиция  е първата, която ще работи по Националната полярна програма, приета с решение на Министерски съвет.

"Българските полярници отиваме на континента да изпълняваме задача, възложена ни от правителството. Там ще бъдем учени геолози, геофизици, биолози, които ще работим по проекти заедно с наши чуждестранни колеги", каза той.

За пътуването си до Антарктида българите ще използват бразилските военни самолети "Херкулес" като транспорт до остров Кинг Джордж. Но проблемът е предвиждането оттам до остров Ливингстън.

"Само преди няколко дни успяхме да се свържем с един австралийски кораб, който е ветроходна яхта. Тя може да вози само 9 души и стига до Антарктида на платна, което е рисковано мероприятие. Но ако не намерим никакъв друг начин, нашите полярници ще се доберат до базата с тази ветроходна яхта, за която трябва да заплатим и доста прилична сума. За да върви нашата Национална антарктическа програма и научните ни проекти, ще бъдем принудени да стигнем до базата с платноходка в ледените води на южния океан“, каза проф. Пимпирев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
"...и България ще участва в тяхното разпределение в бъдеще, обобщи професорът."Пимпирев, ти можеш само да изучаваш распределението на собствените си хемороиди, да не си си въобразил, че някой ще ти иска мнението как да се разпределят богатствата на Антарктида?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко речи????Кво разпределение ве?Нас ни нямат за хора партньорите ни в ЕС,камо ли великите сили.
9
3
 
13
 
! Отговори
българка преди 6 години
Да ви кажа честно, много ме е яд на такива "бански старци", както ги нарече едно време оня финансов министър. За друго не, но за това беше абсолютно прав. Този Пимпирев и други като него са абсолютни пиявици, мързеливи крадци, живеят на наш гръб, всичките му "експедиции" ги плащаме аз и вие. Вече повече от 20 години си прави екскурзии за наша сметка. Омръзна ми да му слушам глупостите. НЯМА ЛИ МЛАДИ УЧЕНИ ?!? ЗАЩО ВСЕКИ ПЪТ Е ТОЙ ?!? Ей заради такива като него младите бягат от България !
8
1
 
3
 
! Отговори
До дарение иска ли преди 6 години
Пълни глупости си написал.Ексурзията до Южния полюс е скъпа, но не и посещения до бреговете.С кораб е между 4000-5000 долара.С ветроходна яхта е около 500$ на ден на човек. От Южна джорджия до о. Ливингстън се плава 4-5 денонощия.Плащаш си и никой няма да те спре. Пък после ако искаш тръгвай пеш да прекосяваш континента.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъпoто е, че ние не можем да си опазим собственото злато от Дънди Прешъс край Челопеч. А тоя се чуди каква глупост да измисли за Антарктида, разпределяне на ресурси и подобни простотии.... Лично на мен ще ми бъде крайно неприятно ако пътува на държавни разноски...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да чакат еФтиния кораб до януари. Или им се ходи по-рано със скъпа ветроходна лодка за да имат повече време да жулят ракия до несвяст.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези са 300 години на зад,може и повече
4
4
 
6
 
! Отговори
Верваме ти преди 6 години
Някои ще разработват континента след време, ако се разберат. Пимпирев, ти ще броиш пак пингвините. Продължавай да се размотаваш нагоре-надолу като на дърт ... кожата и да баламосваш хората че правиш наука.
3
10
 
1
 
! Отговори
дарение иска ли преди 6 години
Да знаете колко ще го пуснат тоя да припари до Антарктида дори със самолет, камо ли с лодка. Дали знаете, че една туристическа екскурзийка до Антарктика струва 70к зелени гущера и те карат само до една точка и не може да ходиш по нататък. Антарктида си остава секретна ледена стена, какво остава да разпределя нищожна БГ каквито и да било ресурси там..
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като свършат ресурсите има Марс, Юпитер, американците вече работят в тази посока, а ние целуваме краката Мехмед
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, нека изядем и изходим и това място, а после ще смучем пръсти хахаха, ненаяли се