Кой кум, кой сват! Над 2 млн. българи знаели за "свои" хора във властта

"Галъп": Скандалите поставят подкрепата за управляващите пред изпитание
21
Кой кум, кой сват! Над 2 млн. българи знаели за "свои" хора във властта
Снимка: архив, БулФото

Над 2.2 милиона българи казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община, по данни от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 12 и 13 октомври сред 800 души.

41% отговарят с "да" на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на "свои хора" от страна на властта в своята община, а 56% отговарят "не".

Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души, посочват  социолозите и уточняват, че в такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо.

Още по темата
Не личат особени разлики според типа населено място.

Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия, коментират от "Галъп".
 
По повод случилото се с Делян Добрев респондентите са били поставени пред избор между две опции: "Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване" и "Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне". 66% избират първото. По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

В "хасковския казус" 45% вярват на Елена Йончева, а 17%  - на Делян Добрев. 8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично, посочват анализаторите.

Според социолозите напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците, а скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание.

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции. 56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение. Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите.

Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението – на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Румен Радев, обобщават от "Галъп". Според социолозите и двете партии от управляващата коалиция, разбираемо след скандалните казуси, са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само ситуативен.
 
Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души на възраст 18+ години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е проведено в период: 12-13 октомври 2017 г. Възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Хахо преди 6 години
Всяка държава е така но друг път къде отиваш да сравниш страна от третия свят и страни от първия
17
0
 
0
 
! Отговори
фудулка преди 6 години
един зам. кмет от Герб в много голям наш град назначи сват си на длъжност в общината-Директор,а сват му има само средно образование.Заплатата му като директор е хиляда лева месечно и свата е и пенсионер с 500 лева пенсия.Е, ти свате подарък от мен, ставаш директор.
16
0
 
0
 
! Отговори
фудулка преди 6 години
един зам. кмет от Герб в много голям наш град назначи сват си на длъжност в общината-Директор,а сват му има само средно образование.Заплатата му като директор е хиляда лева месечно и свата е и пенсионер с 500 лева пенсия.Е, ти свате подарък от мен, ставаш директор.
15
0
 
0
 
! Отговори
редник преди 6 години
От както свят светува , все мазния отгоре плува !
14
0
 
12
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
За да станеш човек трябва да си човек на някой голям човек!
13
5
 
13
 
! Отговори
111 преди 6 години
В Бургас не си ли от ГЕРБ духаш ЧОРБАТА !!!!!!!!!!!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като избягат още няколко милиона българи (без връзки) 2та милиона роднини сами ще се хванат за гушите!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и при вчерашното време беше като днешното и при оня ден беше същото! А бе, откакто се помня (70г) все тая!
10
1
 
15
 
! Отговори
Клюки преди 6 години
В днешно време, ако не си човек на някой, като нищо можеш да си останеш и без работа, за жалост!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олеле като се почне от една свера та се свърши.с друга ми те общините са за закриване ако не са я бсп са герб олеле те сега се сетили.в бсп пррди бяха до 19 коляно брат братовчет кум сват сега тия е *** за някои се правят даже че не съществуват братовчеди и роднини ина всичко и се и.подмазват един на друг кои кои пост е и ги не интересува закриваи това да им доиде акъла закриваи
8
3
 
15
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
Шуробаджанащината е вкоренена в народопсихологията на българина. Той е живял във времена ,които са го карали да съхрани рода си. Затова всичко се е вършило/давало/разделяло между най-близките. Това е инстинкт ,превърнал се в порок .Днешната реалност изисква друг вид отношения , за които всички ние се сещаме само, когато ни е удобно. Нашите политици няма как да са по-различни от нас :)
7
2
 
12
 
! Отговори
ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА.. преди 6 години
Навсякъде по света в държавите всичко е такова каквито са съдиите и правораздаването им . Много сме коментирали . Ясно , точно , кратко .
6
1
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Всички знаят и всички се опитват да въртят разни далавери, обаче няма как да има за всички и затова някои изгарят с парите, които са дали я за общинско жилище, я за самолетни билети, я за освобождаване на престъпници от ареста, я за вкарване на престъпници в ареста.
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са "различни".Те ще ни "оправят".Колко жалко..точно комунистите да вадят кирливи ризи на гербаджиите. До какво дъно сме стигнали.Но, когато Хр.Иванов ви разправяше, че цялата държава е мафия, включая Бойко, прокуратура и съд...вие му се смеехте.Смейте се сега на избора ви...тиквенски.
4
2
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
МАФИЯ - " МОЙ ЧОВЕК " !
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава шуробаджанащина,нямаше дори през така нареченият социализъм!Не съм нито социалист,още пък по малко комунист!
2
2
 
21
 
! Отговори
:):) преди 6 години
шуро баджанашка държава, от соца нищо не се е сменило, вс става с връзки. Ама едно време бяха за кокошкарски работи, банани, карта за море или някоя по модерна колица в кореком. Сега са за имоти, общ поръчки за милиони.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само медиите се правят че не забелязват нищо и продължават да рисуват една идеалистича картина на тъжната българска действителност.