Тесто от понеделник до петък: С какво хранят децата ни в училище?

Ястия, които не са включени в рецептурника
17 окт 2017 12:10, Петя Славова
33

 
Приказката, че по-добре да не знаем с какво се храним, изглежда ще се окаже вярна. Какво се случва обаче, когато всъщност не знаем с какво се хранят децата ни в училище?
 
"Изчислено на база национални проучвания се оказва, че между 15 и 18% от първокласниците в страната ни са с наднормено тегло. Във втори клас броят при момиченцата нараства до 20%, а като общо за децата от 1 до 12 клас - 30%", посочи в студиото на "България сутрин" специалистът по хранене и диететика Стефка Петрова.

Снимка на безплатните закуски, предложени миналата седмица на учениците в едно българско училище, възроди отново дискусията за това, доколко целесъобразно се изразходват държавните средства за здравословно хранене на учениците в началния курс.

На кадрите се вижда, че закуските са само тестени, а част от тях - с видимо съмнително качество.

"Подобни храни изобщо не са включени в рецептурника за училищното хранене. Те са изключително неподходящи и нездравословни. Не е необходимо тестените изделия да бъдат изключвани изцяло от менюто, но една баничка със сирене и с малко мазнина може да бъде давана веднъж месечно. Това обаче няма нищо общо със сегашната ситуация", категорична бе Стефка Петрова.

Пред Bulgaria ON AIR Велислава Каймаканова-Ножарова, която е родител, сподели че от години се бори с глутена и пшеницата. По думите ѝ именно консумацията на тези съставки са причината за увеличаващия се брой деца, заболели от дислексия.

"В училището на дъщеря ми беше решено да не се предлагат пакетирани храни за децата. По този начин те не се дразнят взаимно и свикнаха да ядат готвено, салати, плодове и други полезни храни", обясни тя.

Движението Food Revolution Bulgaria, на чиято Facebook страница бе публикуван фотоматериалът, е подело кампания "Знаем ли какво ядат децата ни в училище". Инициаторите призовават родители да изпращат снимки и от други училища, за да може темата да добие по-голям отзвук и да се формулират конкретни предложения за промяна.

"Oказа се, че много родители изобщо не знаят, че децата им консумират подобни закуски. Други пък ги харесват. Фондацията ни има за цел да привлече общественото внимание към този проблем и заедно с всички заинтересовани страни да търсим решение", посочи Наталия Александрова от фондация "За храната".

Тя допълни още, че ако делегираният бюджет, който получават общинските училища е проблемът, то трябва да има промяна.

"Убедена съм, че парите, които отиват за такъв тип закуски не са достатъчно. При едно по-добро планиране и оптимизиране на средствата могат да се постигнат много по-добри резултати", заяви Наталия Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните закуски нямат нищо общо с някогашните от моето детство, а на хляба му липсва аромат. Съдържанието на глутен е 15 пъти повече, отколкото преди 30 години и вече не може да се усвоява от организма. Дори тестовете ви за глутенова непоносимост да са отрицателни, сигурно голяма част от вас се борят с целулит, наднормено тегло, странни обриви, нощно потене на тила, подут корем, газове или се чувстват вечно гладни. За 4 месеца свалих 10 кг, като всеки ден ядях и сладки неща, но без глутен.
28
1
 
2
 
! Отговори
buba преди 6 години
Сега, аз може да си реша, че от овесените ядки децата хващат аутизъм, ама едва ли. Тази козичка не ми изглежда като лекар или нещо образовано, чела недочела бг мама и ръси глупости по ТВ. Не зная къде е връзката между чревната микрофлора и дислексията хахаха Ама най-вероятно и тя е бухала баници и мекици и филии като дете през 80те . Жени без работа и мозък
27
1
 
5
 
! Отговори
Глутенчо преди 6 години
Тази госпожа какво се бори с глутена? Глутенът не е вреден, освен ако човек специфично няма развита непоносимост към него. Това, че твърде много тестеняци се поднасят на децата е вече друг въпрос.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сандвич с бял хляб, шпеков салам, краве масло и краставички. Нашите родители с какво ни пращаха на излет в комунистическо време?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доктор Хаус им казва WiFi доктори, а тук са диетолози. Искам да видя едно СЕРИОЗНО проучване, дето заключава, че глутенът води до дислекция, газираното до чупливи кости и т.н. Не казвам, че са полезни, но стига с тези крайности. Един приятел не яде мазно, но пие по четири ракии на вечеря.Дом. свинско не покачва ли холестерола? Дом ракия не уврежда ли? Въздухът не е ли мръсен? А водата? УМЕРЕНО трябва да е всичко според организмът.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една баничка или герврек в училище не водят до затлъстяване ако детето получава балансирана храна у дома и се движи достатъчно. Иначе е хубаво ако държавата може да предложи ученически стол с готвена храна, мляко и плодове като в западните училища. Децата се събират и общуват около масата докато се хранят, учат се на обноски и пр.
23
3
 
5
 
! Отговори
654 преди 6 години
Ами кой *** си прави и гледа деца в гнусната България... Изнасяйте се докато е време!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се повдига въпроса какво ядат децата в училище, а никой не обсъжда как се хранят в къщи и какви са хранителните и двигателни навици на семейството. Сутрин минавам край училище и освен че виждам доста пълнички дечица, същите са и родителите, които ги карат на училище с кола. Забележете, че масово децата се возят до училището и не говоря за град с параметрите на София. Аз изминавам разстоянието от края на града, където живея, до центъра, където ми е работното място за 20-25 минути.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До # 21Пъривиат ми коментар беше само върху текста от статията а не касаеше никого от колегите коментирали във форума. Ти ми отговори, завършвайки с милата препоръка " Четете, интересувайте се, мислете! Вече има толкова много информация по темата!" край на цитата. Сега кой е агресивен и кой се заяжда , а това че не разбираш какво съм писал не е мой проблем.- както каза чети, образовай се, но не в Бг Мама. Лек ден.
20
0
 
12
 
! Отговори
някой преди 6 години
Стана досадно препоръчването на плодове и зеленчуци.Първо - плодът и зеленчукът като самостоятелно хранене не може да засити един млад организъм.Второ - нима плодовете и зеленчуците не са вредни, тъй като това, което се предлага на пазара е пълно с нитрати и какви ли не торове, за вкус да не говорим. Освен това отвън са обработени с по няколко вида химикали, за да имат по-голяма трайност.Проблем е да се купи от магазина безвредна и полезна храна.Най-важният фактор е обездвижването на децата!
19
0
 
8
 
! Отговори
До # 21 преди 6 години
От хаотичния коментар така и нищо не разбрах. Не изнасям лекции и не споря с хора, които с първото изречение нападат, а с много думи всъщност не казват нищо. В заключение - храната е само една от предпоставките за здраве. Много по-важни са мирогледът и отношението, което имаме към себе си, околните и света. И най-качествената храна няма да помогне там, където има негативизъм, злоба и нездрави взаимоотношения. Бъдете здрав/здрава!
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До # 17не ми изнасай лекции, минахме със сина през" една алергия към киселата мляко" ))Глутенът се добавя допълнително в тестото знам как се отразява на червата. Дай сега понеже има алергични хора да изсечем горите и да се храним с химикали, които са причина за страданията, а не обратното. Задавал/а ли си си въпроса защо находките на човешки кости от преди стотици до хиляди години имат по повече зъби от нас? А?Кво са яли те тогава и каква им е била медицината?
17
2
 
12
 
! Отговори
До # 17 преди 6 години
От векове хората се хранят с пшеница, но тя няма нищо общо с тази, с която се храним в наши дни. Съдържанието на глутен в пшеницата сега е многократно по-високо, за да се получават все по-пухкави и подобрени хлябове, закуски и т.н. Малко са хората, които имат тотална непоносимост към глутен, но по принцип е добре да се избягва, защото наранява чревната лигавица и в дългосрочен план води до чревна пропускливост. Четете, интересувайте се, мислете! Вече има толкова много информация по темата!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Родител. До някъде имаш право но онези банички и кифли бяха с естесвени продукти. Обърнал ли си внимание на сегашните кифли и банички? Ако им обърнеш малко внимание ще разбереш че са направени от някакво брашно което не е по БДС. Толкова резтеглителни кифли и банички не съм срещал никъде. Като имате предвид че съм международин шофьор и обикалям цяла европа. Глутамина в нашето брашно е в пъти по висок от нормалното. Даже хляба се разтяга като дъвка. С тези химии които използват тровят народа!
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пред Bulgaria ON AIR Велислава Каймаканова-Ножарова, която е родител, сподели че от години се бори с глутена и пшеницата. По думите ѝ именно консумацията на тези съставки са причината за увеличаващия се брой деца, заболели от дислексия.=================Боже колко мъка има на тоя свят,боже! От хилядолетия хората отглеждат и се хранят с пшеница, но днес разни ***, аз също съм родите, СЕ БОРЯТ С ПШЕНИЦАТА И ГЛУТЕНА.....Дерзайте, животът си е ваш и можете да си го изживеете правейки глупости.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз ям основно тесто и хлеб ама основното като ти е слабо
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Кое от изброеното включва чисти продукти? Друг е въпросът, че се приготвят от нещо с тесто- и макароните, и филията, и баницата, пък за млякото няма да пиша изобщо. Грис халвата няма да я погледнат дори.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да дават на децата макарони на фурна, кисело мляко с мюсли, грис халва, млечна банца, филия с кашкавал и или извара + краставица, блокче с ядки и куп други подобни закуски, които могат да се пакетират и са до 1 лв, колкото и една мазна баница.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв е бюджета за закуска на едно дете?
10
0
 
32
 
! Отговори
родтел преди 6 години
През моите ученически години имаше само банички и кифли. Това закусвахме. И от къщи - домашни сандвичи. Нямаше обаче нито едно дебело дете. Защото играехме навън, а не седяхме пред компютрите.