Тук роднина, там роднина... Шуробаджанащината – в синхрон с обществото!

В момента се бият 2 етики - традиционна и модерна, смята антрополог
Обновена: 18 окт 2017 10:03 | 18 окт 2017 09:02, Петя Славова
32

 Шуробаджанащината не е притеснителна, тъй като обществото ни не се е модернизирало все още. Това е нормалната етика в племенното общество, която се превръща в корупция в модерния свят. Това е разбирането, че трябва да уредиш своите роднини. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на близките си. У нас се очаква овластеният човек да слага роднините си на длъжности.
Още по темата

Това отбеляза социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин". Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме постоянно да надхитрим себе си и сънародниците си, а накрая оставаме самите ние измамените.

"Тези скандали не звучат приятно за пред външния свят, а именно всички други освен нашия род. Фактът, че управляващите се избират с гласовете на народа, ги кара да смятат, че законите не се прилагат за тях. Огромна част от хората вярват, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт", посочи PR експертът Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Според Александров в момента се бият 2 етики – традиционната и модерната. Сега се налага да се правим, че следваме европейската модерна етика, но ни е много трудно, допълни още той.

"Трябва да отгледаме следващото поколение по модерен начин и по по-малко традиционен. Имаме силна корпоративна идентичност, пример за това е реакцията на медиите към колегата си Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – веднага получаваш шамари, а това е много поучително", уточни социалният антрополог.

В края на краищата, онова, с което сме свикнали, трудно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Теоретично е прав преди 6 години
Но на практика ние сме имали период, в рамките на който развитието ни като модерна европейска държава е било факт.Това става ясно, като сравним състоянието на БАН от времето на Богдан Филов със сегашната социалистическа шуробаджанашка дружина, която се кичи с това име, ползва имотите на някогашната БАН и дава възможност на тър..теи и некадърници не само да дремят на подарени заплати, но и да решават кои ще са бъдещите научни кадри.Кой ни върна на нивото на примитивно племенно общество? Соца.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека ни обяснява за обикновените хора и как оправията идва не чрез политиците, които са наше огледало, а чрез смяна на поколенията. Та простичката идея е, че оправията ще ни огрее не чрез промяна на манталитета ИМ, а чрез промяна на манталитета МИ. По-лесно е да мрънкам нон-стоп и като дойде моя ред да си кажа "аз да не съм по-***, че да се минавам" и да заобиколя правилата.Тъй де, хич не съм по-***. Първо другите да почнат да спазват правилата, после аз. (това го пеем в 7 милионен хор).
21
3
 
18
 
! Отговори
4 тона суджук преди 6 години
Не само, че се краде, ами се краде всичко. На никой нормален човек не му трябват 4 тона суджук. Освен ако няма 6 апартамента, в които да държи всичкия този суджук.
20
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Когато няма никаква идея какво да се случва с публичните средства,резултата става български.А крадците са доволни ,защото българите нямат чуствителност по въпроса.
19
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 6 години
Истината е, че умните и способни хора не се занимават с политика. От там идват и всички беди. Просто в политиката са всички нещастници и неспособни на друго освен крадене и предателство хора. Затова и всичко е така скапано. Не е само в България така, но тук е са само некадърници и ***, затова сме и толкова зле.
18
10
 
2
 
! Отговори
собственик преди 6 години
Като назначиш случаен- парите за заплата и осигуровки вървят за никой, а като вземеш роднина- те са наблизо. И като нямат работа ми реват като вдовици за х**. Тъпо, но е така. Като се кандидатирам за народен представител ме избират познати, приятели и рознини- не ме избират някакви непознати. Също тъпо, но е така.Като стане монархия нещата ще бъдат различни. Няма да са 240 цървула, всеки от тях за иска изяде ближния и това на гърба на обществото, а една фамилия. Поне без вътрешни противоречия.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама шуробаджанаците трябва да подкрепят една партия, нали?! Защото не се е чуло някой гербераст да назначи батовчед-бесепар, както и обратното.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закриваи сменилите партията и ще се оправи работата ми те две трети са такива не ми говорете за корупция тя нее спирала от оня строи сега са синовете им
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е по стар комунистически, а по стар български маниер, 15!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военният преврат 1934 г. ида защото политическата краста се е самозабравила върховно. Всичко свое и партиийно нагласено на служба и краде така, както българена може да краде - заради тръпката и спорта. Не ми требе, ама че го земем, щом можем! Тогава една партия от управляващия блок /Народен/ наместила 8000 нейни членове фиктивно на работа в държавните мини. Миньори, без да влизат в рудник. Как да издържи държавата! И идва 19 май.
13
4
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 години
По-стар комунистически маниер. Милиционер(някои от тях също роднини), роднина, ,милиционер....... и т.н. То затова и всичко е така на никъде, защото се викат "наши" хора, не можещи.
12
2
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До Ханко БратТова е много сериозен проблем, да си мислиш, че братовчед ти е кадърен, а човека, когото не познаваш не е. Явно не знаеш, но съществуват и други хора извън роднинско-приятелския ти кръг.
11
7
 
2
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Уредих шурето при мен....вече има 6 години стаж в Германия!Дано да ме споменава с благодарност!
10
0
 
15
 
! Отговори
ТКЗС преди 6 години
Така подлизурките се въртят край властта и се натискат на топли месенца, а тези с малко повече достойнство си вдигат багажа и напускат преди селото, градеца, а днес и България. Остават да командват братчедите.
9
8
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това както казаха колегите - важи за цял свят...от Тръмп....през Ким чен Ун...до Мария Габриел!И аз да съм - ще гледам непременно да уредя родата!НЯМА НИЩО ПО-ВАЖНО ОТ СЕМЕЙСТВОТО!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е една от най ценните традиции на българена! По ценна от варенето на ракия, разните там гозби, автентичен фолклор, гъдулки и туршии! Веднага с Освобождението българена с огромен апетит се втурна да заема постове и власт, да внедри свой човек за големец, то пък от своя страна да намести куцо и сакато от родата за депутат и общински стражар.Затова днес в Украйна са на протест, а Радев президента сам самотен и изоставен дори от БСП. Най важната част от БСП.И Корнелка ще го изосави скоро.
7
9
 
16
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
Значи, ако си кмет в малък град където умните, грамотните и свестните хора се броят на пръсти, не можеш да назначиш кадърния си братовчед или някой твой приятел от университета а трябва да се довериш на случаен човек от улицата, само и само да не те обвинят във шуробаджанащина? Ами няма как да стане.Нито аз ще стана кмет, нито вие ще се докопате на добра държавна работа. Няма да промените системата работеща безупречно в целия свят! Губите си времето в излишни спорове а Сократис е абсолютно прав!
6
0
 
30
 
! Отговори
Бай Кольо преди 6 години
Важното е да върви далаверата и да има евтини общински апартаменти и самолетни билети. Ето, дори "умните и красивите", които уж са най- извисените хора, като чуят за някаква евтиния или далавера и веднага се нареждат.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно да се назначават роднини, но по правило роднините са некадърни кариеристи, които дърпат обществото назад. А, ако са професионалисти, какво лошо има.
4
0
 
25
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Задължително е когато си на висок пост да се обградиш с доверени хора и да работиш в името на партията Майка и бащицата.Ако не го правиш идва физкултурника и те наказва.