1,1 милиона българи са мигрирали, вече са зад граница

Все повече се връщат, 21 хиляди годишно поемат обратния път
67
1,1 милиона българи са мигрирали,  вече са зад граница
Снимка: Булфото, архив

В последните няколко години се наблюдават интересни промени във външната миграция. От една страна, броят на напускащите страната се запазва на високи нива – около 25 хиляди души средногодишно за последните 5 г. От друга страна, обаче, постепенно се увеличава обратният поток към страната – за последните 5 години той надминава 21 хиляди средногодишно. Така се оказва, че само 4 хиляди души годишно остават зад граница, което е значително под нивата за последните три десетилетия. Това сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София" (ИОО).

Според националната статистика, през 2016 г. 21 241 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. От тях 46% са родени в България – т.е. това са българи, които са се върнали обратно в България, други 9% са родени в други страни от Европейския съюз, а останалите идват основно от Турция, Русия и Украйна.

През последните три години ежегодно в България се завръщат около 10 хиляди души, родени в България. Това е двойно повече спрямо 2013 г., когато броят на завърналите се българи е 4771. Така, за периода 2013-2016 г. близо 35 000 български мигранти се завръщат в страната.

Напусналите България живеят основно в Европейския съюз, Турция и САЩ.

Най-голям брой мигранти има през периода 1985-1992 г. – 465 хиляди, като броят им спада до 218 хиляди през 1992-2001 г. и 175 хиляди между 2001 и 2011 г..

Като цяло, според националната статистика, за последните 30 години напусналите България са близо 900 хиляди души, като около половината от тях са изселените български турци в края на 80-те години.

Най-много - половин милион българи - живеят в други страни от Европейския съюз основно в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и Италия.

Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди, както и в Северна Америка, където са малко под 100 хиляди.

Така броят на живеещите в други страни от ЕС доближава 600 хиляди, в САЩ – 70 хиляди, а общо в целия свят – малко над 1.1 милиона към 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Мъдреца преди 5 години
До голямата лъжаКъде е българския Орбан?
62
0
 
0
 
! Отговори
Мъдреца преди 5 години
До КривонделА къде е българския Орбан?
61
0
 
1
 
! Отговори
Жана Караколева преди 5 години
До Анонимен 41Голям *** сте!!! Такава месечна заплата имат работещите като шефове в банкиови клонове! Един добър ИТ специалист между 3 и 5 хиляди евро, като толкова получават и лекари в болниците( ако нямат нощни смени). А какво ще кажете за ниско квалифицираните кадри, които получават 1300 евро. Спрете с фантазиите! Учете, квалифицирайте се , работете бързо и качествено и ще успеете навсякъде!
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70 Хил в САЩ ?!?!?Само в Илинойс са поне двойноА ако се сметнат и Флорида , Ню ЙОРК , Калифорния и многото други щати с големи бг общности..........Нямам идея кой ги прави тия статистики, преди да пишат глупости да дойдат и да преброят децата само в едно от многото бг неделни училища в Чикаго ерията !
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40 - ти да видиш?! верно в DE!? моето /не/завърши у нас ама работи в NL, от пролетта е на постоянен договор 66х., ама не може да стигне ваште, те понаучиха ли езика, или колкото BG, да са живи и здрави, да илядат и грамадат!
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41 - за три години!
57
0
 
6
 
! Отговори
1,1 милиона преди 6 години
1,1 милиона ги няма а продължават да изписват същата цифра от 7 153 784 между другото на различни езици различни цифри в Уикипедия
56
0
 
10
 
! Отговори
Циник до USA преди 6 години
През 80те по БТ имаше двусериен документален филм , мисля, че се казваше "Другата България" в него авторите твърдяха, че българите зад граница са над 10 000 000.Лъжите не променят факта - българите се умориха вече повече от четвърт век да са "търпеливи"...да се чудят как да свържат двата края , и да живеят с мъгливи обещания "за по-доброто утре" Такива са фактите - "патриотизма на куркащите черва" семейство не храни!
55
1
 
16
 
! Отговори
USA преди 6 години
В САЩ живеят над 300 000 БГ имигранти. Малките деца не говорят български и в семействата се говори на Английски. Реално от 6.9 милиона Българи, постоянно живущи навън са между 2.9 - 3.0 милиона. Истината е, че за да заминеш и останеш ( където и да е по света ) ти е нужен известен капитал, от около 12-14 хиляди ? или $. Затова много хора ( все още не са заминали)
54
3
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Поредната стъкмистика....скоро ще трябва да ремонтират терминал 2 (поради износване на подовата настилка)тези "връщащите се" са мин гяни след успешен...или не толкова "набег" на запад...и естествено турци - видяли, че в Ерсдухания рай от уличните чешми не текат мед и масло! Всеки сам си решава - дали да живурка в България с подаянията на някоя нискочела мутра , или да опита да построи нещо по-дабро.
53
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е много хубава страна, ама не е случила с народ. Но това вероятно скоро ще се оправи.
52
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е въпросът само в парите. Аз съм образован и с добри доходи, но живеейки тук съм в тинята! Да обикалям с лъскава кола сред просяци и клошари ли? Благодаря! България никога не е ставала и няма да стане държава за спокоен и нормален живот. Повярвайте ми, знам какво говоря, на 49 години съм, видях и прекрасния комунизъм и светлата демокрация!
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, че българските квартали в чужбина са пълни с ромбоиди и турци, които се водят българи по лична карта. Който е бил в Германия, Англия, Холандия знае. Ако някой си мисли, че всички мигранти са млади и кадърни българи, бърка много.
50
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София не е България, разберете го!Аз пък си живея много добре в един средно голям провинциален град, ако не бяха такива като мен, тая държава нямаше да я има.България може и без напусналите я, има по-важни неща от парите.
49
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бая народ се е спасил от българската демокрация. То и оставащите биха се махнали, ама или са дърти, или тъъппи. Да си останат само ония тении политиците.
48
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна глупост аз съм в САЩ от 2003 и си идвам всяко лято на почивка в БГ. Това не означава че се връщам напротив тук има над 1000000 Българи по данни 700 000 легални а колко са останали нелегални не се знае то който има акъл и не му се седи в мутрестания напусна поредната фалшива новина
47
2
 
34
 
! Отговори
До Кривондел преди 6 години
В България се живее добре, защото душата ми се чувства добре, но уви толкоз....относно 2500 евро и 2000 лв. не ставай смешен, кило качествени картофи ги взимам на 20 цента килото на промоция иначе 40 цента, салам, наденици, свинско, ама истинско месо 4-5,50 евра, истински кафета, шоколади, дезодоранти не ментета като при нас 2-3 пъти по-евтини от България......да под наем съм, но водата и парното са включени в него парното е на макс от септември ,без да мисля дали с 5 пуловера да стоя вкъщи.....
46
2
 
29
 
! Отговори
смешна истина преди 6 години
А, при нас се случва смешна история.Аз съм на 48г , синът ми на 24г. Аз обикалям Европа като работник, той я обикаля в скъпи хотели.Аз имам висше, той едва изкара средното.Положих "титанични " усилия за да му обясня математиката на средно ниво, не ме разбра!Какво работи ли - нищо!Просто играе покер:)Радвам се , че е намерил сам призванието си!
45
0
 
21
 
! Отговори
Влади до смешката преди 6 години
Чоджум, живял съм 5години далече оттук. Там има пари. Но и тук , ако имаш образование и ти се работи, можеш да живееш. Друг е въпросът, че за тая работа, дето я върша тук щях да вземам 5 пъти по-вече на Запад. Но не ми трябват яхти, вили и пр. Но, такива лай..нари , като оня комсекретар В.Велев, дето искат още да изрежат заплатите, са за разстрел! Назначени бизнесмени, с подарен бизнес, дето една клечка за гъ.за си не могат да одялат. Ама и не им трябва - зер клечките на Доги и дъртите генерали
44
3
 
21
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
то и сега няма държава - вие просто не го разбирате явно ......