КНСБ свиква протест: За 10% по-високи заплати!

В шествието се очаква да се включат около 6000 души
19 окт 2017 18:55,
42
КНСБ свиква протест: За 10% по-високи заплати!
Снимка: архив "Булфото"

КНСБ свиква протест за по-високи заплати на 27 октомври. Националното протестно шествие ще има две спирки – пред сградата на Министерски съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Решението съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров на извънреден брифинг.

Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния.

Пламен Димитров обясни, че синдикатът анализирал подробно предложенията за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. Според КНСБ възнагражденията могат да бъдат повишени с повече и на повече места.

Още по темата

"Предлага се масово около пет процента увеличение на заплатите, а ние искаме поне десет и повече", каза лидерът на синдиката, цитиран от БТА.

Пламен Димитров припомни, че исканията на КНСБ са за поне 10 процента увеличение на заплатите в АСП, АЗ, ГИТ. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със сто лева всяка година.

Димитров беше категоричен, че протестът и исканията за по-високи заплати нямат никакви политически измерения. Синдикалистите предупредиха и че не искат недоволството им да бъде припознавано от която и да е партия.

Допълнителната мотивация за протеста е и предлаганото намаление на болничните - през първите три дни да се плаща 50 на сто, а не 70 на сто, както е в момента.

Според Димитров фалшивите болнични не могат да се борят чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за класа "прослужено време".

От КНСБ са избрали сградата на АИКБ като спирка на протеста, тъй като смятат, че председателят на Асоциацията се явява говорител на работодателските организации.

От КНСБ очакват около 6000 души да се съберат на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
МИМИ преди 6 години
ИСТИНАТА Е ,ЧЕ САМО ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ В РЕАЛНИЯ СЕКТОР ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА С ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ,А ЗА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ НИКОЙ НЕ СЕ БОРИ,ЗАЩОТО В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НЯМА,НЯМА!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатодателите и работонаемателите по-лесно ще платят заплати на лобисти из телевизиите и парламента. Те да не са мистър 10%?
32
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Въпроса не е дали е евтино или не. Цените в БГ са високи, а стоките ***. Но за това е виновен именно държавния апарат които е пълен с заплатополучатели вършещи нищо, а вечно ревящи за по високи заплати. Кога за последно сте видяли някой държавен орган да си свърши работата? Какво стана с доказаното ниско качество на вносни стоки и със завишени цени? Същото каквото с доказателствата за картел при горивата! Абсолютно нищо. 2 дена шум в медиите и накрая го заметоха под килима и дотам!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies Iraena toq standart na proizvoditelnost , tolkova , za kvo sa I'm poveche kat vsichko e eftino
30
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Знам, че на много мързеливци им се иска да имат заплата по 2к евро и по цял ден да лентяйстват както е било по време на комунизма, но той умря. Искате не искате трябва да се работи за да има. *** пример - такситата - има хора карат по цял ден, търчат по поръчки и правят пари (не се оплакват и няма и за какво) има и мързеливци, който по цял ден киснат по кафенетата, не си чистят колите и чакат дългия курс за по 20 лева (мръщят се ако ги мръднеш за къс курс) и ревът, че няма пари и работа.
29
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
3. При отрицателен баланс износ/внос означава, че реално икономиката ни е адски зле. Харчим повече отколкото изкарваме. Ето къде са парите за заплатите. Ние сме на - и колкото и да не ви харесва парите ви отиват навън. Поне на тези в производството защото всички други са просто къде нужни къде ненужни ***. Кой държави са добре? : Германия, Япония, Южна Корея, Китай - заради големия износ. САЩ заради армията и кражбата на петрол от чужди страни.
28
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
2. Държавата прибира от всеки работещ в частния сектор поне 50% от раз! Да си съкратят ***, да вкарат общ сървър с данни, да изгонят всички лелки от гишетата, да ги заменят с електронно подаване на искове и тн. Да се закрият всички дублиращи се и не работещи комисии, агенции. Спокойно може да се намалят разходите на държавата с едни 45% и да се съкратят данъците на реално работещите с поне 40%. За една заплата 700 лева бруто - това е намаляне на данъците с 240 лева! Ето ви увеличение!
27
0
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Да си кажем няколко истини:1. Никой не иска да работи в производство. Всички искате да сте в офис и да симулирате дейност. Разберете, че без производство пари няма! Една продавачка, фризьорка, държавен служител (всичките) и тн. НЕ СЪЗДАВАТ И 1 ЛЕВ В ТАЗИ ДЪРЖАВА! Докато имаме 1 мил. държавни ***, 1,5. мил в туризъм, услуги и покупно продажба дейност пари НЯМА ДА ИМА! Искате заплати правете производства и вкарвайте пари чрез износ.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минималната заплата трябва да се замрази поне до 2030 година
25
0
 
2
 
! Отговори
2017 преди 6 години
Кнсб/ комунисти/ се погрижи да изравни заплатите на санитари и млади лекари.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте вдигали данъците чрез изкуственото увеличаване на минималната заплата и осигурителните прагове!
23
2
 
9
 
! Отговори
Напразни надежди преди 6 години
И с 30% да вдигнат доходите,с 60% ще вдигнат цените,данъците и таксите. Просто,ще си приберат двойно и тройно това,което ще ни подхвърлят ,както до сега. Ние сме едни гладни и измъчени хора.
22
1
 
11
 
! Отговори
Ехоооо, преди 6 години
А,къде спахте под камък повече от 20 год,бе? Нищо не направихте за този народ. Това поредният демагогски акт ли е? Никой вече не ви вярва.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако падната цените на тока, респективно и на всичко останало, 430 лв заплата ще са ми есктра...Да, ама не.
20
0
 
3
 
! Отговори
Диана преди 6 години
Протестът щял да бъде неоцветен политически. Какво значи това? Значи слагане на властта. Значи че правиш нещо, за да демонстрираш, че си жив. Значи, че искаш да замажеш очите на беднотията че уж се бориш за оцеляването и. С други думи манифестация на демагогията. И отгоре на всичко не си оцелил мястото. Министерският съвет не дава заплатите. Той регулира само... обществените поръчки.
19
3
 
11
 
! Отговори
Цуни преди 6 години
10% увеличение....КНСБ подиграва ли ни се? Или се договори с ГЕРБ да дигне пушилка и Вожда да се съгласи на тези велики 10% и да си каже народа..."послушен ни е премиера". Надявам се хората да не се вържат на договорки, имащи за цел спасяването на едно доказано мафиотско правителство!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бой по синдикатите, а! Бой, защото ТОЗИ ПЪТ поне се опитват да направят нещо. "Искайте и ще ви бъде дадено!" - нали така беше в Библията? Нали здравето беше въпрос на национална сигурност? Как така ще орязват болничните наполовина? При работещи бедни, при възрастни, работещи при нечовешки условия, с какво ще си купят болните лекарства и храна? Българоубийци и престъпници - не са ли такива всички, които си играят с живота на народеца с такива нелепи предложения?
17
1
 
12
 
! Отговори
Аспект на проблема преди 6 години
А пенсиите?Ако ги вдигнат поне със 100-150 лв, все едно че са вдигнали заплатата на сина ти с 10%, а на снахата с 5%, защото вече няма да чакаш от тях да ти плащат сметките.Ако реално вдигнат с толкова пенсиите, а паралелно с това увеличат и заплатите не с десет, а с 20%, току виж синът и снахата се решили да имат второ дете.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така ще е докато чакате разни синдикати да ви решават проблемите, а синдикатите са в услуга на знаетеКОЙ, да стачкуват вместо вас, защото знатеКой го е страх да стачкувате вие.КНСБ- аз съм само цвят лилав, люляк съм, люляк съм..
15
1
 
13
 
! Отговори
Пт преди 6 години
И 10% какво са? Това ли е ударно увеличение? С 10% трябваше да се вдигат всяка година, ако не от влизането ни в ЕС то поне от 2010г.