"Топлофикация" като Хари Потър за Манолова: Опитвам всичко!

Омбудсманът иска законови промени за справедливи сметки и такси
47

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

63 хил. души са потърсили съдействието на омбудсмана за последните две години, отчете Мая Манолова на втората година от встъпването си в длъжност.

Получени са 22 607 жалби. Манолова, която обяви данните пред сградата на "Топлофикация" в София, призна, че буквално е вдигнала ръце от дружеството.

Омбудсманът разказа, че преди няколко месеца млада жена се е обърнала към нея за помощ и с въпроса какво се случва с това дружество. "Отговорих ѝ искрено, че съм опитала всичко и съм предприела всички мерки, но нищо не се случва и съм вдигнала ръце. Тогава тя ми даде пример с авторката на книгите "Хари Потър", която е обиколила 12 издателства, преди да издадат успешните ѝ романи, затова никой няма право да се отказва. "Топлофикация" е един мой Хари Потър, който с магьоснически способности прибира парите от джобовете на столичани“, каза Манолова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ други нейни Хари-Потъровци са частните съдебни изпълнители, фирмите за бързи кредити, работодателите, които отказват да плащат заплати на своите служители.

"Всяка една от тези битки срещу икономически силни противници не е лесна и няма да приключи бързо, но повтарям, че няма да се откажа", каза омбудсманът.

Манолова призова "Топлофикация" да работи публично и прозрачно и обяви, че ще настоява през депутатите за законови промени.

"Защото е ясно, че едно справедливо определяне на такса "Сградна инсталация" може да стане само чрез промени в закона. Ще настояваме също така най-накрая сметките на гражданите да станат разбираеми, така че всеки, като получи известие, да знае какво, защо и колко дължи. Ще настояваме на ясни договорни отношения да се базират взаимоотношенията между гражданите от етажната собственост и т.нар. топлинни счетоводители и да има ясни правила за абонатните станции, които са важно звено в цялата система на „Топлофикация“, каза омбудсманът.

По думите й системата за виртуално деловодство, за която са похарчени над 1 млн. лева, така и не работи.

"Ще настояваме също така и за пълна информация за това къде, в какви срокове и за какви суми се извършват ремонти, защото и днес получихме жалби, че след току-що приключил планов ремонт, отново има авария. Просто мениджмънтът не е на необходимото ниво", посочи Манолова, която смята, че е необходима промяна и на  Столичния общински съвет, който е органът, контролиращ "Топлофикация".

Според нея генералното решение на проблема е в преминаването от колективни към индивидуални договори, което обаче може да стане само чрез промяна на закона.

Манолова обяви, че повече от година едно лице злоупотребява с името на шефката на кабинета й Полина Стоянова. Последният случай е от вчера, когато е подведено ръководството на столична болница с невъзможни искания. За случаите са подавани жалби в полицията, а Манолова иска среща и с вътрешния министър.

"Това е нещо като случая с Александър-Спас. Ще е хубаво всички граждани да бъдат информирани за това, защото допускам, че много институции от неудобство така и не са ме информирали за щетите, които са претърпели в резултат на тези действия", обясни Манолова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възползват с ,че хората намат пари иначе стразбург ще я оправи топлофикация и *** ни продажна държава колко получава едно семейство и какви сметки ни идват да не говорим,че яденето се вдигна с 300%
40
2
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Много мога да говоря против живота преди 89г, но за топлофикация - почти не. Поне нямаше тези дестки, стотици хорица, които "събират" парите за парното и топлата вода. За едно отчитане на нищо незначещите цифри на радиаторите искат по 6 лв!
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Струва ми се, че се търси евтин ПиАр и доста хора се връзват!Никъде няма индивидуални договорни отношения за такъв тип услуга! Почерпете опит от Чехия и Словакия!Но ние обичаме да откриваме топлата вода. Какво предлага другарката Манолова - по една абонатна станция във всеки апартамент ли? Пресконференция пред Топлофикация-София, тя другарката омбудсман само за град София ли е? Знае ли, че има и други градове в България? И нека каже нещо за здравеопазването и защо се лекува в чужбина???
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормалното потребление е такова каквото е било през комунизма,топлофикация е направена да функционира така както е функцонирала,как точно се оскъпи стократно като дори подава на 1/10топлоподаване.всичко сега е грабеж държавен
37
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалното потребление за двустаен апартамент от 60-70 квадрата за парно и топла вода е за около 90-100 лева през отоплителния сезон. Ако е повече, значи някой от съседите ви ползва и не плаща. За съжаление даже и да се знае кой е съседа, който ни товар сметките, нищо не може да се направи. Това го пиша от собствен опит.
36
11
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Пример. В блок от 28 апарт., 8 човека крадат, то сметките на останалите нарастват с близо 15-20%. Потреблението е примерно 42000 лева за един сезон и има 28 ап. - средно по 1500 лева на апартамент за една година. Примерно 70% (при хор. инсталации - над 95%) от сумата на крадците се разпределя между всички в сградата, т.е. 7200 лева или по 260 лева повече за тези, които не крадат. При това крадците ползват повече от средното потребление в сградата, така че не 260, а стават над 300 лева повече.
35
13
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Много хора с право се оплакват от Топлофикация, но повечето оплакващи се не са прави. Щом живееш в топлофициран блок, реално ползваш парно, независимо дали пускаш радиаторите или не. Големите суми са почти винаги заради съседи, които уж не ползват, а ползват и не плащат за това. Не знам защо не се решава законодателно този проблем. По мои наблюдения в София обикновено от 10% до 40% от съседите крадат от топлото и съседите им плащат повече. При блок с хоризонтални инсталации, кражбата е по-голяма
34
13
 
6
 
! Отговори
добре де преди 6 години
само да ви споделя, живея на ул. Слатинска вече 10г. и плащам между 350-450 лв. за 5 месеца от Ноември до края на Март, нооо съм в нова кооперация, където всички сме на парно. Няма изключени, неползващи и тн. и спокойно мога да кажа, че това е най-евтиното и удобно отопление. Т.е. в друга посока трябва да се насочат усилията, че да може и при вас да стане така. И за любопитните - не, не съм от село, тук съм роден, живял и тн.
33
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО ЧЕРВЕНИ ***. КАКА СЛАНИНКОВА ДОБРЕ ВИ ПЛАЩА
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коментарите в сайта са "трепач"!Почти всички се разделят на софийски, русофилски, НО не и на български!ЖАЛКО!
31
7
 
4
 
! Отговори
Константин Койчев преди 6 години
Другарката Маволова за не се прави на апдалин. Когато някой човек или институция и фирма са закононарушители, те се съдят. ьььами, д-та Манолова да направи ЕДЕН КОЛЕКТИВЕН СЪДЕБЕН ИСК И 100 % крадеца "Топлофикация" ще падне в капанаV Да, ама Не! Разправиите да много, а к много такива не се живее слазко с голявата заплата
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето Хари Потър не е крадец, че да се сравнява с топлофикация, нито Манолова е Роулинг. Вярно, че книгата е популярна, но поне да се правят адекватни асоциации.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кефи ме как веднага почва деленето на наши и ваши, а същият проблем има и във всички градове с всяка една топлофикация.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Омбудсманът е лицето, което първо трябва да сезира еврокомисиите за нарушения свързани с:- нарушаване на правата на човека; - държавна корупция;- незаконно използаване на власт; - нарушаване на антимонополните закони на държавата;"Властелините на пръстените" не са обикновенните хора, а почти всичики, които имат от AUDI и т.н.Много е жалко, че дамата ни сравнява с "нейни Хари-Потъровци"! Ние сме граждани на Република България, а не фентази герои!!!
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софийската топлофикация е на Столична община. Издържа се от местен бюджет, т.е. данъците на софиянци. Спрете да пръскате слюнки и злоба, че цялата държава плащала за парното на София... Истината е друга, софийските граждани плащат за издръжката на децата на цяла България, които пълнят столичните детски градини и училища...Плащат за поддръжка и амортизация на улици и булеварди, които се съсипват от колите на цялата страна...
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам - не съм абонат на топлофикация, но една колежка която е абонат ми идва на гости от време на време.Брои ли се че тя ми доставя топло, получено от топлофикация, съответно къде да си проверявам задълженията?
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юрданка още не се е сетила да ни налага задължителни месечни карти за градски транспорт и както Топлофикация - ползваш, не ползваш, щом ти го предоставят да плащаш! Това може да направят и други. Важното е гражданинът да плаща, а не да получава. Аз пък искам тротоари, но Юрданка не ми плаща потрошените обувки, не дай боже и потрошените крака по нейните улици!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радикално решение:- Всички изключваме парното и горещата вода.- Минаваме на въглища (***, "***) и дърва за отопление, и производство на топла вода.- 1-2 години народът на БГ-то нарушава договорите за вредните емисии и ресорното министерство плаща огромни международни глоби. - Правим референдум и НЕ плащаме глобите, държавните и министерските издръжки, и издръжките на монополистите.- След 2-3 години цените за отоплителния период стават нормални!!!
23
7
 
3
 
! Отговори
До ало преди 6 години
Ами ние от нашия вход няколко пъти подавахме жалба до топлофикация точно за такива съседи. От там ни казаха, че нямали право да правят проверки и щом човекът е казал че не ползва парно, значи не ползва. Отказах се от парното и освен студ през миналия отоплителен сезон, сметките ми бяха по 80 лв, а приравнителната сметка ми беше с +200 лв. Вчера им преведох 150 лв, като ми останаха от приравнителната още около 70-80 лв и днес ми се обадиха да ме заплашват. И Манолова не ни помага!
22
4
 
8
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Къде по света частна собственност-/ТОПЛОФИКАЦИЯ-ПАРНО -както в моя град Перник / може да задължава друга частна собственост /гражданин собственик на апартамент/ да заплаща нежеланата ,предложена -СТОКА !?!? Демокрация ...а ! Правилата за капитализъм се нарушават по "целесъобразност " от кого? ...ОТ ПЛЯМПАМЕНТА -БЪЛГАРСКИ!!! ЗА ТОВА- СМЪРТ НА ПАРТИЙНО-КЛАНОВИТЕ ...ПАРТИЙНО-ВЪРХУШКОВИ -***.ОДАТИ...- " НАРОДНИЦИ"!!!! НЕ Е СЪБРАНИЕ А СГ..Н !! СМ.РТ!!!