ВУЗ-овете няма да се разрастват повече

Ректори: Мислете и за заплатите във висшето образование!
29
ВУЗ-овете няма да се разрастват повече
Снимка: архив, БулФото

Разрастването на университети с нови териториални звена спира, както и разкриването на нетрадиционни за профила на дадено учебно заведение специалности, каза днес във Варна проф.Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите след заседанието на ръководителите на висшите училища, в което участва и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Необходима е промяна в законодателството, която да позволи ръководствата на висшите училища да освобождават преподаватели, а не да бъдат задължени да ги пренасочват и да ги запазват като бройка, допълни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

През следващите години висшите заведения ще имат остър недостиг на преподаватели и трябва да инвестират върху привличането на млади хора, допълни министър Красимир Вълчев. Той уточни, че до 30 октомври всички университети трябва да разработят визия за своето развитие. Освен индивидуално, плановете ще бъдат обсъждани и по групи - според профила на училищата и според региона, уточни министърът.

Той посочи, че мрежата от държавни университети в страната е била много добре структурирана и съобразена с развитието на отделните региони, но разрастването им и разкриването на нови звена, е дало негативен ефект. Ако през 1990 г. в университет са влизали 30 на сто от завършващите ученици, сега тази цифра е 80 процента, посочи Вълчев. По думите му вече тече преструктуриране както на финансирането на заведенията, така и на приема на студенти като количество. Според него това ще помогне до 2-3 години системата сама да се преструктурира и да отпаднат ненужните звена.

Според министъра е нужно да се акцентира върху обучението на кадри, от които има или се очаква недостиг на пазара на труда. Като такива той посочи инженерите, агрономите, енергетиците, химиците, учителите по математика, физика, информатика. Вълчев допълни, че през 2018 г. студентските стипендии също ще станат инструмент за привличането на младите хора към по-неатрактивните за тях специалности.

Вече се работи по нова наредба, която да регламентира дистанционното обучение, допълни ректорът на УНСС проф. Стати Статев. По думите му идеята е младежите, които завършват професионални училища, да имат възможност да получават бакалавърска и магистърска степен докато работят. Статев посочи още, че освен за учителските заплати, би следвало да се помисли и за тези на преподавателите в университетите.

Няма как да привличаме млади хора, ако възнагражденията на асистентите са по-ниски от тези на учителите, обясни Статев. Ректорът на Икономическия университет във Варна проф.Пламен Илиев допълни, че висшите училища трябва да имат възможност да коригират студентските такси, като размерите им бъдат съобразени с повишението на минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ISTINATAКак няма да се реализират? Веднага им намират работа по специалността по програмата за младежката безработица. И си ги гледат като писани яйца.
20
0
 
3
 
! Отговори
ISTINATA преди 6 години
От 27 години ВУЗ в България бълват висшисти непригодни за пазара на Труда .По време на СОЦА имаше няколко Висши Училища - Артисти , Инженери и Лекари .Сега например в НБУ ако платиш 3000 лева на семестър ще ти дадат диплома за Космонавт или Астроинженер със сертификат за кацане на Слънцето .И всички тези млади излъгани хора не могат да се реализират , само остава Гордостта на Родителите(и те излъгани) .
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли колко магистри е приел т г СУ в специалност която зная,9 Само девет за деканата!Смешно и жалко!
18
1
 
7
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Аз пук познавам инжинери, които са завършили ту габрово без да ходят даже на дипломна защита.
17
1
 
6
 
! Отговори
Логично! преди 6 години
Ако учителите получават по-високи заплати от асистентите, това ще привлече повече и по-добри млади хора, желаещи да станат учители. Както програмистите получават повече от професорите си.
16
3
 
1
 
! Отговори
Няма деца преди 6 години
Nagli престъпници заграбили власта след 1989 година и техните съучастници то нагло престъпни групировки маскирани като партии оставиха БЪлгария без деца..В Момент а повече от един милион оцелели деца в България са увредени трайно от педофилски камери инсталирани в ясли,градини и училища..
15
1
 
16
 
! Отговори
Бубето преди 6 години
Смяната на имената на училищата с абривиатура СОУ с абривиатурата СУ е нонсенс и излезе скъпо на училищата - нови печати, табели и т.н., както и смяната на имената на детските градини (от ОДЗ в ДГ). Но нали Миглена Кунева трябва да се запомни с нещо.
14
5
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В един софииски вуз, реномиран при това уж, асистентка по чертане не говори за присъединителни размери към друг детайл, а за "захващане в околната среда".Излишно е да казвам, че асистентката е току що завършила студентка, без грам практически опит.Но и по-тежки случаи има- студенти от по-горен курс преподават на по-долен, като асистенти.Както е според Бел-Ланкастерската взаимоучителна метода, от 19 век...Какви Вуз-ове, какви 5 лева, половината са само заради студентските такси държ дотация.
13
3
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Действителен разговор с един новоизлюпен инжинир, от провинциален ВУЗ, няма да казвам кой.Питам го, може ли да работи на струг, и защото са му дали елементарна шлосерска операция да прави, като е инженер. А той отговаря: Преподавателя ни заведе в една работилница, и каза-Вижте, момчета, това там, до стената е струг, утре ако има време, ще го пусна да видите кое на къде се върти... Това ми бе виждането на струга. Във същия вуз моя позната се дипломира за 2 години, признаха и някои изпитиот пвуз
12
5
 
18
 
! Отговори
Край преди 6 години
Познавам двама слабоумни с дипломи за висше образование. Познавам икономист - магистър, който не може да смята проценти с калкулатор - не може да каже колко е 5% от 100. След 89г. българите си раздадоха дипломи за да не работят. Срещам юристи, доктори, инженери с данни за тъкачка, кранист и багерист.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, що бе давайте ,и по селата за всяка полуграмотна бабичка да има по един университет та белким се напълнят гушите на преподавателите.То народ не остана та да се записват да учат висшо.
10
1
 
15
 
! Отговори
До Anonymous преди 6 години
Всички се радваме, когато в някой ВУЗ извън София се оформи добър преподавателски колектив, който подготвя стабилни специалисти.Не знам кога си учил(а) в ПУ-Пловдив. Познавам много малко хора, завършили там и не мога да преценя.Но , за съжаление, в БАН дойдоха две, учили в ПУ преди 17-18 г. и смаяха всички с незнанието си. Такова незнание, каквото не можеш да доловиш у гимназистите със общ успех мн.добър 4.50-5.00 в сравнително добрите гимназии, за сравнение с елитните и дума да не става.
9
10
 
5
 
! Отговори
Бат Минко преди 6 години
На осми номер да си знае че СУ е ПУЦ.Тъпо смотано училище с калпави специалности.И прасето си да закарам и то ше го завърши с Отличен.А завършите СУ са едни празни дърдорковци по правили умствено изостанали обаче с огромно самочувствие
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ПУ-Пловдив без изпит и с индивидуален протокол завършват по-елитните специалности. Лично познавам такива неандерталци. Неслучайно много малко от преподавателите в СУ се съгласяват да преподават в тия "ВУЗ"-ове и в НБУ. И то по финансови причини. Ако си завършил СУ, май че друга песен ще пееш. Ай сиктир!
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много вузове, а населението най-неграмотно в ЕС. А още по-голямо безобразие е, че държавата дотира частните университети! Вузовете са пълни с доктори като полиниклиники, а нивото е майко, бегай!
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кои са тия университети бе, льоло? Провинциалните ВТУ, ПУ, ЮЗУ, БСУ, ВСУ, айде не върти, като нямаш капацитет да завършиш СУ, никой не ти е виновен и не се обаждай. Обикновен лаик си.
5
2
 
11
 
! Отговори
През 90-те години преди 6 години
на 20-и век, куцо и сакато от БАН пишеше в годишните си отчети къде преподава и по колко часа лекции има. Отчетите на много от тези хора не съдържаха нищо друго, но заплати от БАН взимаха, оттам им плащаха и осигуровките, и трудовият им стаж се трупаше пак като на служители в БАН, а всъщност работеха като преподаватели и получаваха за това хонорари.После уж ги постегнаха, но много хора продължават същата песен на нов глас и отчитат в БАН работа, вършена от техническите им помощници.
4
3
 
8
 
! Отговори
Има кадри преди 6 години
Трябвало да се инвестира върху привличането на млади хора като преподаватели във ВУЗ-овете.Много е лесно. Там ще бъдат преназначени всички учени от БАН, които са под 45 г., а също и онези млади и сравнително млади обикновени висшисти от БАН, които имат доказани научни приноси, но вследствие на специфичните БАН-аджийски "врътки" и "хватки" не ги допускат до научни длъжности, нямат нужните връзки и протекции.Останалите "учени" да се издържат от продажбата на резултатите от научните си открития!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще имат остър недостиг на преподаватели?Ухаааа! Досега БАН-аджиите полулегално припкаха от град в град, за да четат остарелите си лекции и да папкат хонорарчета.Защото , според приетите правила, е допустимо да преподават толкова часа, на колкото се равнява отпуската им.А пък те правят всичко възможно, за да вземат колкото е възможно повече часове, за повече парички.И сега,след като официално се заяви, че ще има недостиг на преподаватели,пак ще променят наредбите и ще стане като през 90-те год.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не преструктуриране и пренасочване, закриване трябва. Както закриха училищата, така да закрият и безбройните ВУЗ-ове. Да не се окаже в един момент, че има повече ВУЗ-ове, отколкото СУ.