90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?

Страната ни изостава при въпроса за еманципиране на домакинята
22 окт 2017 14:41, Петя Славова
171
90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

България и Словения са на най-предни позиции в ЕС по процент на жените в ръководството на големите фирми. В над 10 процента от най-големите 50 фирми в тези две държави жени държат топ-позициите в мениджмънта. България стои много добре и по отношение на достъпа на жените до високи позиции в политическото управление и администрацията. След Швеция, където жените заемат половината от тези позиции, и след Латвия и Словения с малко над 40%, България се нарежда на четвърто място с около 37 на сто женско присъствие по горните етажи на управлението и администрацията, съобщава "Дойче веле".

Числа и факти

Евростат подробно е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и жените. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на ръководна позиция изкарва 34 евро на час, докато мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.

Норвежците са най-щастливите хора на света. Това става ясно от Доклада за световното щастие. Българите са далеч зад скандинавците, но пък са много по-щастливи, отколкото през 2012. От какво зависи щастието им?

Ето и още любопитни информации, които ни предлага обширното проучване за жените и мъжете в ЕС, публикувано днес от Евростат. Готвенето и домакинството са женска работа - тази консервативна и банална истина все още е актуална в повечето държави от ЕС, където средно 79% от жените и само 34% от мъжете поемат такива задължения. Тук България много изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.

Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са засегнати над 57% от мъжете и само 43 на сто от жените. Горе-долу същата пропорция наблюдаваме и при употребата на алкохол.

Младите български мъже живеят доста дълго в бащиния си дом, научаваме още от проучването. Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и татко, като процентът на младите български жени в същата ситуация е под 70 на сто. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е положението и в следващата възрастова група - 25-29 години, в която 70 на сто от българите и около 40 на сто от българките още не са отлетели от семейното гнездо.

57% от европейците са доволни, че живеят в ЕС

Изследването на Евростат, публикувано под заглавието "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", обхваща няколкостотин страници с много графики и таблици. Те са поместени в отделни глави като „Живот, израстване и остаряване", "Учение, работа и пари" и "Хранене, пазаруване, интернет, социални контакти". От проучването научаваме и това: 57 на сто от европейските граждани са доволни, че живеят в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
религия и селяния преди 1 година
В България семействата са прости и религиозни и побъркват децата си...Учат дъщерите си да са домакини, а синовете им не стават за нищо, но се изживяват като силен и интелигентен пол...И така си остават при мама и тати докато смъртта ги раздели...
145
3
 
8
 
! Отговори
БгЖена преди 6 години
Аз пък мисля, че статистиката много адекватно показва реалността.Или случайно всички сте подскочили като ощипани госпожички?Ако аз съм една кариерно реализирана жена с приличен доход, то не мога да очаквам мъж, който още живее с техните, да бъде баща на децата ми. И хич не си измисляйте извинения от типа на "ниски доходи/как да купя апартамент" - има възможности за по-добра работа, апартаменти под наем колкото щеш. Бъдете мъже, а не извинения.
144
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статия явно цели да раздвижи пазара на недвижими имоти и да увеличи малко печалбите на банките. Пък това че тия хора нямат с какво да изплащат ново жилище, кой ти гледа.Щом в Щатите взеха да живеят с родителите си, смятайте колко зле е положението последните години.time/4108515/millennials-live-at-home-parents/
143
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много комплексирани хора от коментиращите се опитват да оправдаят факта, че са мързеливи. няма как да е нормално да си на 30 и да живееш с мама и тате и най-голямото ти постижение да е да си направиш ремонт на детската стая.
142
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тати носи, мама меси...
141
6
 
31
 
! Отговори
99 % преди 6 години
Баща ми е построил голяма къща. Всеки си живее на отделен етаж. Какво искат тези от статията, да ида да стана роб на банките, за да каже някой - "този не живее с родителите си". Ай сиктир!!!
140
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нормалноlipsa na osenen finansovo I socialno tryd , lipsa na normalno jensko otnoshenie , dva osnovni faktora , JINI ne iskat dicaa , jinni iskat piralni
139
3
 
12
 
! Отговори
Нормално преди 6 години
До 30 тата година събираш кинти и гониш кариера вземаш панел ,но после родителите се пенсионират и немогат да платят дори тока си с пенсията и имат нужда от помощ.А и си е традиция от векове да се живее в един двор 2-3 семейства от фамилията.
138
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стандарта на живот и състоянието на държавата, това са причините. При "Провалена държава", каквато е нашата, която продължава да се срива по стандарт, да намалява по население, къде да живеят младите, с какви пари са плащат наем или купуват апартаменти? Българинът масово се изнася от тук, млади - стари, вижте само колко млади хора напускат от Терминал 2. Управлението на Суджук паша ще ликвидира България. Този *** е злодея на България и българите. Един ден ще се види цялата разруха която ни
137
1
 
11
 
! Отговори
istinata преди 6 години
istinata e finansite ako zaplatata sredno beshe 2-3hilqdi evro barzo stqha da otlitat ot gnezdoto
136
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български мъж.....ХАХАХА
135
2
 
6
 
! Отговори
До Бубето преди 6 години
До Бубето Ами ти си жена отговори ти имали друг тип жени??
134
1
 
20
 
! Отговори
Трак до Бубето преди 6 години
Добре му го каза.Интересно дали се сеща за жените , които е пренебрегнал заради тяхната външност.Или той си мечтае за фръцла , но няма пари за нея.
133
2
 
13
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Вината не е в децата , а в родителите.Когато разберем грешките си , тогава ще ги и поправим.
132
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че за една жена е по-лесно да намери мъж отколкото обратното. Затова не се задържат дълго вкъщи. Особено онези екземплярКи, които само трябва да се врътнат около някой богат или удобен чичко и си уреждат животеца. Има и такива, които направо се женят за чужденци.
131
6
 
12
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 6 години
Абе всичко е до късмет въобще не е хубаво да работиш та било и за 1500 лева хубаво е да си здрав и много богат и единственото нещо което правиш е да се забавляваш давам пример Роман Абрамович но за съжаление не са всички като него.
130
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме, че това е статисхика, която гледа адресните регистрации по ЛК, а според тях и аз още живея при мама и тате нищо че от години съм на 2000 км разстяние
129
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% от " журналистите" в този сайт са лаладжии и пишат само глупости! Аз познавам стотици мъже на възраст между 25-40 години и от тях точно двама живеят с майките си...
128
2
 
20
 
! Отговори
преди 6 години
90% от българските младежи не са 90% от българските мъже, Петя...
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90%-са некадърност. КОЙТО МОЖЕ ДА РАБОТИ И ПЕЧЕЛИ ОТИВА НАВЪН. 43