Спас като Александър - нов живот или раздвояване на самоличността

Как той успя да заблуди толкова хора, коментира психолог
22 окт 2017 07:30, Петя Славова
68
Спас като Александър - нов живот или раздвояване на самоличността
Снимка: архив, Булфото


Как толкова много хора се сприятеляват със Спас, представящ се в социалните мрежи за Александър коментира социалната психоложка проф. Толя Стоицова от Нов български университет. "Проблемът започва още от думата "сприятеляват". Понятията се объркват, защото във Фейсбук се свързваме уж като френдс (англ. ез) - приятели. Политиците например уж имат много в профилите си, ама нямат - това са техни избиратели. Така хората се объркват и почват да споделят неща, които са само за приятели."

Още по темата

По думите й, истинската причина да се случват такива процеси е, защото сега са много развити социалните мрежи. Хората нямат много време, имат привързаност към общуването онлайн, да не кажа дори пристрастяване, а
някои дори се гордеят с бройката на приятелите си. Също така е хубаво да сме внимателни какво споделяме.

Според нея Спас е успял да заблуди толкова много хора, защото обществото още е наивно, особено в интернет.
" Взимат за чиста монета всичко, което някой пише, без да се замислят възможно ли е.От друга страна, измамниците явно познават добре психологията на участницитев в социалните мрежи и се възползват от нея, разбира се, с недоброжелателна цел."

Според проф.Стоицова обърна внимание и на измамите по телефона, при които също има засегнати хора, вярващи на нещо, който им говори някой непознат. "При телефонните измами жертвите са възрастни. Те не са свикнали на такива заплахи и се подвеждат, че помагат на полицията. По-младите пък не са преодолели наивността си и смятат, че всичко, което е онлайн, е истинско.", изяснява специалистът и допълва, че в интернет нещата се базират на доверие, което няма реалистична основа. Не може на непознат да имаш такова доверие.

Според нея е нужно да се направи по-прецизен филтър. "Оказва се, че нерационалността не е свързана с професии. Лошото е, че помежду си хората обменят опит и някой се хвали за евтини билети. Другият заема състезателна позиция и прави същото.

Този човек е бил изключително коректен към журналистите и е пускал само текстове след позволение от автора. Това е добре обмислена измама. Този човек не е глупав. Журналистите са го познавали като коректен човек и затова са му се доверили. Той е създал умишлената заблуда за коректност."

Що се отнася до това, че и политиците му са се доверили да ги интервюира, проф. Стоицова обясни пред "24 часа", че просто и те се стремят да са известни. "Те са готови на интервюта и всичко останало, само и само името им да се чува. Те не се замислят, че това може да е измама. Това е американският принцип - няма значение какво се говори за мен, важно е да съм в публичното пространство."

Според психоложката Спас създава Александър Николов след измами със собственото си име. "Множествената идентификация се появи след интернет. Преди това и в психологията смятахме, че раздвояването на личността е болестно състояние. Само че сега е ясно, че хората имат много идентичности. Българите например имаме поне две идентичности - българска и европейска.

Социалните мрежи обаче дадоха възможност за колкото си искаме идентичности. Можем да слагаме всякакви снимки, да си сменим името и пола. Това вече не е болестно състояние, а отклоняващо се поведение."

По думите на проф. Стоицова е шокиращо как хората много внимават в банката, дали някой ги гледа, докато попълват документите с данните си, но в интернет с лека ръка ги дават на напълно непознат.

"Като психолог не мога да си обясня как хора със сериозни професии са се подвели. Явно се дължи и на уменията му да заблуди хората.", каза още специалистът и обясни, че за да се предпазваме от такива ситуации е важно да сме по-образовани - не иституционално, а социално. "Хубавите технологии дават много, но имат и отрицателна страна. Те ни дават възможности, които преди не сме имали, но трябва да сме нащрек дали не попадаме в някаква клопка, за да не станем плячка на мошениците."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така, като я чета професорката ми се струва, че и тя е била приятелка на Спас. Лошото е, че хал хабер си няма от психология. Раздвояване на личността, друн, дрън. Принципно самата платформа и разработка ИНТЕРНЕТ, предвижда и предразполага към подобно поведение. 2/3 от хората във Фейсбук конкретно, имат по два профила. Жените шоионират мъжете, които харесват, мъжете пък атакуват жените, които харесват с по два профила. Това направи ИНТЕРНЕТ и по-кофти ще става.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да кажем за двойния живот на психоложката Толя Стоицева? Агент Сергей от 6то?
37
4
 
4
 
! Отговори
до айде стига преди 6 години
ти какво му се кефиш толкова не знам. Ами всеки би пътувал по-евтино ако може. Аз взимам 1800 Евро заплата и пак си търся чартърни полети като пътувам. Това че хората били интелигентни не е повод да се смеем, никой не е застрахован. Въпроса е до каква степен сме склонни да вярваме на близките ни, понеже тоя красавец е лъгал хора с които се е сприателявал. Става въпрос за доверчивост. Нагледно се показва каква държава е България, което е срам, но проблема не в Спас а в управлението в София.
36
5
 
7
 
! Отговори
айде стига преди 6 години
Спас та Спас, взел 20 хиляди от "интелигентни" звИзди и го изкараха най-големия престъпник. Цяла седица в топ 10 на новините. За кокошка няма прошка, за милиони няма закони
35
2
 
4
 
! Отговори
хммм преди 6 години
то си беше ясно че ще започне да се прави на луд. На запад психиатриите са нещо различно, престъпниците предпочитат затвора, защото от първото обикновенно никога не излизат. Вкарайте го в някоя психиатрия и започнете да го тъпчете с хапчета и инжекции. Даже да не е бил луд ще полудее.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мене ме кефи ефбе, но трябва да се вбимава за измамници.
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преи 89та по времето на комунизма и Тодор Живков Спас от Кочериново беше измамнил много повече хора във ФБ, но медиите не отразяваха това.
32
1
 
9
 
! Отговори
Дедо Дзуки преди 6 години
Стига с тоя Спас. Какво става с ФБ Иванина от МВР, която само от една жена взела 45 000 за апартамент?
31
0
 
9
 
! Отговори
НЕпсихолог преди 6 години
Истината е, че тези "умни" хора (журналисти, политици и т.н.) се надпреварват да показват какви приятели имат. Самите те, дошли от село и пълни с комплекси, няма да сложат за приятел Спас от Кочериново, но се гордеят в листа им да е Александър от Париж, който обикаля света и се снима с...маймуни!Има една поговорка "Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа кой си". Когато приятелите са само виртуални, то ти си баалък.
30
4
 
1
 
! Отговори
Българска народна преди 6 години
Ой, Спасе, Спасе, умен си, Спасе!Ой, Спасе, Спасе, гявол си, Спасе!
29
0
 
6
 
! Отговори
Маркуча преди 6 години
Хммммм... Пусти дрян ,неокастрен ! Лекува раздвоявания , разтроявания, амнезии , тарикатлъци и т.н.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой болен мозък си кръщава дъщерята с мъжкото име Толя (Анатолий) ?!?
27
4
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Ще се радвам Спас да си получи заслуженото! Междувпрочем за мен не случайно Спас е в групата на плюещите по комунизма /затвореното общество преди 89та/ Първите измамници-тарикатчета, дойдоха от Запад, а не от Изток!
26
2
 
7
 
! Отговори
аа1830 преди 6 години
И още нещо - верно няма другс такава държава с такива *** граждани, доверяващи се на спасовци, хора мятащи хилядарки през балкони, банки фалиращи за миллиарди без да има виновни, с оборудване за АЕЦ без да има такава. Всеки сам да се замисли представител на кое стсловие е и да започне промяната от себе си. Тогава може да има няква надежда за след 30-40 гидини, ако ни има кати нация разбира се.
25
1
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
Аре стига ни занимавахте с тоаа Спасс бе!!! Тва стана Анита Мейзер номер две!Ама от такава 'медиа' като днес.бг толкова! По-добре да се преименувате на вчера.бг!
24
0
 
3
 
! Отговори
Трол Зукерберг преди 6 години
Ето това е истински ***.
23
2
 
8
 
! Отговори
Румен преди 6 години
още 4 статии за Спас и сайта е на печалба днес...еггати фалшивите новини и сайт,всеки денкой е Спас? кои са му приятели ,едно име пишете!Какво и къде е писал?На кой и как е взимал интервюта?
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така....давайте за Спас, че Тиквата да има медиен комфорт и спокойствие..да ва *** у подллoгите.
21
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До до 24Явно не разбираш съвсем това понятие гражданин на света! :)) И защо реши че аз не се чувствам също гражданин на света в по широк план, м?
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Читав, поне средно интелигентен човек принципно не би си направил профил във Фейсбук.