50% болнични - наказват болните заради спекулантите

Синдикати и работодатели заедно срещу идеята на властта
Обновена: 23 окт 2017 10:52 | 23 окт 2017 10:49, Камелия Цветанова
46
50% болнични - наказват болните заради спекулантите
Снимка: Булфото, архив

Идеята на управляващите - първите три дни от болничните да получаваме само 50% от заплатата си, са пълен абсурд, защото така се наказват болните заради спекулантите, смята финансовият експерт Мика Зайкова.

Още по темата

"НОИ трябва да плаща на работника 80%, защото работодателят внася осигуровки. Предлага се обаче 50%, защото смятат, че така ще намалят фалшивите болнични. Така ние ще накажем истинските болни, а няма да намалим фалшивите болни. Всяка рестрикция води до сива икономика", заяви тя пред Нова телевизия.

Според нея единственият начин държавата да се справи с фалшивите болнични са контролът и санкциите. Тя даде пример с Полша, където наказанието за лекар, дал фалшив болничен, е прекратяване на лекарските права завинаги.

"Едно е да си взимаш една седмица да си прекопаеш лозето, но има истински болни, които трябва да се лекуват и да си купуват лекарства", коментира тя.

Работодателите също не са съгласни с идеята на властите.

"За нас тази идея също е несправедлива. В случая поради слабост на контролната система се наказват болните заради симулантите. Трябва да се заловят симулантите и да се накажат докторите, които им издават фалшиви болнични. Това не е прецедент – у нас много често се наказват коректните заради отделни случаи на некоректни", на мнение е Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Години наред настояваме да се върне старото положение, което беше временно променено с наше съгласие. По време на кризата работодателите поеха първите три дни. Искаме да се върне времето преди кризата, а именно работодателите да плащат в пълен размер само първия ден, а след това НОИ да продължи да плаща", поясни Велев.

Според него предложението за 50% през първите дни се прави, защото растат фалшивите болнични и така разходите на НОИ растели значително.

"Това обаче не е начинът – трябва засилване на контрола и наказване на виновните, а не на изрядните", заяви Васил Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като работодателят не ни дава почивки на 5 дни както е по трудов договор, а работим по 9 дни със 1 почивка поради липса на кадри, ще си взема болничен разбира се. Първо задължете работодателите да осигуряват почивки на работниците, тогава погвайте работниците.
42
1
 
7
 
! Отговори
Надя преди 6 години
А майките на малки деца кой ги наказва?Защото децата боледуват често до 5-6 годинки и то от вируси които траят само по няколко дни.И тогава какъв е изборът да не си получаваш заплатата или да не раждаш деца
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Па то така още повече стимул имам да не одя на работа! Просто ше си удължа още болничния!
40
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Америка е просто . Сборът от болнични и отпуска е едно число . Боледуваш няма проблем само ти намалява отпуската .
39
2
 
9
 
! Отговори
счетоводител преди 6 години
Кога най-после в НОИ ще се редуцира щата на 70% /две трети/ за да има пари за обезщетения, социални помощи и пенсии ? Кога ще дойде това правителство, което ще махне всички видове осигурени от КСО и приложи един и същи процент осигуряване за всички доходи ! Кога таз недодялана и излишна пасмина ще бъде изрината от обществото най-после ! Чакайте болните да получат обезщетения- нали първо тез нехранимайковци трябва да си раздадат заплатите и коледните бонуси...
38
2
 
1
 
! Отговори
65 преди 6 години
Има хора,които ходят болни на работа,направо се влачат.Има и фалшиви болнични,които никой не може да успори.Напр._хипертонична криза?И струват 5_7лева на ден!
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата идея е отвратителна!Постоянно се повтаря ДА СЕ ЗАЛОВЯТ и ДА СЕ НАКАЖАТ. Цялата държава се впрегнала да лови някого и да наказва. ЛОВ и НАКАЗАНИЯ.Ловете, когото трябва! Не се занимавайте с обикновения човек. Прекопал си лозето- държавната хазна ли е окрал или източил НЗОК?Кога ще изловите и накажете тия, които не плащат заплати, осигуряват те на 4 часа, пък работиш 12 часа, работиш 6 дена- плаща ти за 5 дена, работиш в празник- води ти го почивен ден.За лозето пишат! Как не ги е срам!
36
0
 
15
 
! Отговори
риторично преди 6 години
НОИ трябва да разберат, че разходи ще имат винаги. Не може да имат само приходи. Щом хората внасят осигуровки, болничен трябва да им се изплати. Човек не е машина или робот, то и робот да е все някога ще се повреди и ще отиде на ремонт. А човек няма право да се "повреди", защото ще му платят 50%.Проверка в дома на болния и задължителен контрол дали си е у дома- това прилича на домашен арест. Хайде стига с тия репресивни мерки! Вече и в дома ти ще влиза шефа да упражнява контрол.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застрахователите и сега са се нагушили и не изплащат обезщетения даже когато трябва, остава да им поверим и здравеопазването! Тук да не ти е работеща държавана система? Няма как да проработи този модел у нас зарази мутрите във властта и застраховането, съответно.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грую, не си далеч от истината, има вече разработена такава идея, с която 90% от държавната администрация си отива, казва се Безусловен базов доход и вече се тества в няколко държави в ЕС.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И значи, ако съм болна и опида мама да се грижи за мен, което е най-добре, и тя е на 300 км от постоянният ми адрес, да подлежа на санкциониране, защото не си лежа в къщи? И това е глупава идея!
32
0
 
20
 
! Отговори
А... преди 6 години
А в случаите които не можем да си позволим да отсъстваме от работа и ходим на работа с абокат, въпреки че се водим в болница - може и 30% от заплатите да ни плащате
31
4
 
12
 
! Отговори
Грую преди 6 години
Решението е елементарно - махат се болничните. Премахват се осигуровките за болест, уволняват се от НОИ мързелите които с това се занимават. Така се изпълняват предизборните обещания за намаляване на данъците/осигуровките и намаляване на администрацията.
30
6
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
Какво им пречи на работодателите да правят проверки дали някой се лекува и си е в къщи или е забегнал нанякъде?До въвеждането на т.н. "Здравна Реформа" такива проверки се правеха много често.Ако пациента е с режим тип "домашен стаен" трябва да си стои само в къщи.Ако не е у дома могат да го водят като самотлъчка и т.н.В никакъв случай не трябва да се допуска действително болните да страдат заради фалшиви такива.Просто лечението в повечето случаи е доста скъпо!
29
2
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
Genocida prodaljava .... rabotodatelite e iasno che ne plashtat po 400 lv na rabotnicite davat im pone 550- 700 lv za da ne umrat ot glad no gi osiguriavat na 4 chasov raboten den... ottam osiguritelnia dohod e okolo 200 lv kato go razdelim na 22 rabotni dni se poluchava che 50% e po malko ot 5 lv na den , haide chestito
28
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Мислеща до РеалистТака е, налагат се допълнителни изследвания, консултации, да си напазарува болния храна и лекарства. За това също е помислено - има начин да се уведомят проверяващите кога и къде се налага да се отиде. Системата е действаща и резултати явно има, защото с години се използва - още от соц. време.
27
1
 
23
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Така ли ? Ами неизолозваните ми болнични за 32 години стаж ?! Ще ми ги въренете ли ?
26
5
 
31
 
! Отговори
КО ? преди 6 години
А бе го-жо Зайкова. Хората копаят лозето, защото частника му дава една мизерна заплата и той ако не прекопае лозето да изкара някой лев от глад ще умре или ще имигрира. С тези рестрикции вървите към гражданска война.
25
1
 
33
 
! Отговори
Мислеща до Реалист преди 6 години
Принципно сте прав за стоенето вкъщи! Но тук при нас, ако сте забелязали, когато човек е болен, го разкарват най-много. То за болничен /системата сега не работела/ , то за някакви други лекарства, за документи и прочее. Изобщо, около един болен трябва да има и един здрав, който да му търчи за документите!
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някак си не разбирам идеята на тази глупост. Аз се разболявам лекарят ми дава болничен и после на мен ми се плащат само 50% от заплатата за тези дни(а защо и къде съм се разболял няма значение) В същото време на някой му се защяло да си копа лозето както беше даден примера и си взел болничен и на него 50% надолу със заплатата. Той си *** и си чака гроздето да узрее а аз лежа и кихам (няма да откажат фалшивите с това но истински болните ще ходят на работа болни за да разболеят и останалите)