В центъра на София: Момиче между живота и смъртта! А Спешна помощ?

Бежанка от Афганистан се свлича пред БНТ, линейка идва след 50 минути
24 окт 2017 10:40,
115
В центъра на София: Момиче между живота и смъртта! А Спешна помощ?
Снимка: Facebook

20-годишно момиче 50 минути е между живота и смъртта в очакване на линейка.  Денят е събота, мястото – центърът на София, пред сградата на БНТ, а момичето е Табасум Махбуб. Тя е бежанка от Афганистан и припада на плочките пред сградата на националната телевизия на излизане от участие в предаването на водещата Мира Добрева.

Именно Добрева разказа в социалните медии за поредния случай на забавена Спешна помощ. Постът й предизвика хиляди реакции и коментари.

Според телевизионната водеща линейката е пристигнала 50 минути след повикването.

"Събраха се хора, всеки даваше едно или друго предложение, но всички бяхме единодушни, че трябва да се изчака Бърза помощ. Да се забавят, да се забавят... колко да се забавят?! Телевизията е на Орлов мост, което е на 3 минути от ИСУЛ и на 5 минути от Пирогов. Затова чакахме. На 15-та минута се обадихме да разберем къде се намира линейката и да попитаме не е ли добре ние да закараме момичето до ИСУЛ, например. Срязаха ни. Грубо и арогантно с отговора: "Ще чакате. Навсякъде припадат хора”, пише журналистката.

След това се появила жена, разхождаща куче, която казала, че е лекарка. Погледнала момичето и отново набрала 112. Описала професионално състоянието на момичето, което вече от 40 минути лежало на земята. На 50-атата минута линейката пристигнала.

"Отказвах да повярвам, че това, което съм гледала по новините за състоянието на Спешната помощ у нас, може да е възможно. Оказа се, че е по-лошо от невъзможното. Хора, то е безнадеждно!", коментира Добрева.

Тя описва като нечовечно отношението на младия лекар към случая.

"Каза на припадналото момиче да стане. Всъщност, каза на сестра й да й каже да стане. Сестрата с изумление изстена: "Не може!”. Тогава повелителят на човешки съдби отсъди: "Добре, щом казвате, ще изкараме носилката”.

Дойде отнякъде друг младок, по-пъргав от преглеждащия, и извади опърпана оранжева носилка. С някакви скърцащи колела. Стори ми се, че ще изтътрузят изнуреното тяло на Табасум. Казаха ни, че ще я прегледат в линейката. Останахме да чакаме навън, но не бяхме подготвени за това, което щяхме да видим – шофьорът на линейката си запали цигара! Вътре. В линейката", разказва още телевизионната водеща.

След това без обяснения момичето е откарано в ИСУЛ, а по-късно от сестра й Мира и екипът й чуват от сестрата на Табасум: "Жива е!".

От Спешна помощ оспорват голяма част от твърденията на телевизионната водеща. Те твърдят , че първата линейка се е освободила 21 минути след подаването на сигнала и е пристигнала пред БНТ за 6 минути.

Директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев признава и липсата на достатъчно екипи.

"Има европейски стандарт, където в 2-милионната София трябва да бъдат 60 екипа. А само 14 са били на работа. Обикновено едва ги докарваме до 20 екипа", каза той пред БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
Дано се оправи момичето - сигурно няма близки в България.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На две крачки от БНТ е АГ Шейново, но там явно няма лекари или важното е да се вдига шум.
97
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 години
До 99: на провинциален!
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименговори на фацебуки с патетични екранни възклицателни като за пред сапункови телезрители от третата възраст, добре че минала стабилна жена да обясни случая без лирични отклонения, иначе щяха да чакат още два часа, докато екипите спешно мерят кръвното на разни електорални неосигурени единици из кварталите
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"изтътрузят изнуреното"тая на какъв език говори ? o_0
94
2
 
3
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До рускиняТръгнала да ми се пени със сто поста и ми говори за първа помощ, а още повече, че преди тези писаници към мен си показала истинското си лице- няма грам човечност и състрадание към човек, който припаднал на пътя. От кога бърза помощ оказва съдействие дискриминационно според приноса към държавата и според осигуровките? Четеш ли си сама писаниците, преди да ги публикуваш? Или от разпенване и бързане да ме охрачиш, не ти стига времето? Грима, позата и килима видяла, ама човека не видяла!
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лачената девица още ли не са я пенсионирали. нищо чудно, че припаднала афганката след записа за следващия ден - издала напред водещата лакирани бърни и втренчила късогледи клепачи като за хипноза на добре облечен бизнесмен във втора критическа и на гостенката и свършили силиците
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Istinata v bg e edna laji ot pravitekstvo laji ot lekari laji ot dimioniv sa pensiite i saplatite laji ot giranov 4e nama pari bb i zz sa obsebeli vsi4ko no sa tah i sem im lineikata i helikoptera sa 5 m schte doidat no sa naroda ne tap narod slaba darjava. Bg kak e pusvoleno polizaii po ulizata s zigari v usta smardat govorat na ti psuvat abe vatreschnia minister kade si vaspitavsi si slujitelite ti nervak si goljam i sedi6 na vlast bes neschto da oravidch a ba4varova besche padenieto na mvr
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХуманоидИменно защото ни се наложи да ползваме спешна помощ в чужда страна, мога да кажа мнение от първо лице. Наистина отношението е различно, хората бяха много човечни и много внимателни. Сигурно са по-добре заплатени, но май не е само това, просто са повече хора. За Словакия става въпрос.
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо на 20 години човек може да припадне от ниска кръвна захар или недостатъчно течности /обезводняване/. Нито едното не е животозастрашаващо. От друга страна ако въпросното момиче има някакво хронично заболяване защо е тръгнало да пресича нелегално граници и на какво разчита, след като няма здравни осигуровки и самите ние, осигурени се налага да плащаме и да се спасяваме кой как може? И на как точно журналистката определи състоянието и - между живота и смъртта - медицина ли е завършила ?
89
6
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До риторично.И последно, ако по малко бърза помощ обслужва подобни "бежанци", които не допринесли с нищо за България, ако по-малко обслужва ония малцинствени групи с многото права и никакви задължения. То със сигурност тя ще идва навреме при нуждаещи се българи.
88
5
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До риторично (продължение). Често през лято виждам припаднали пенсионери от горещината - нито за един от тях Мира Добрева не е донесла килим.
87
6
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До риторично. Глупостта не ходи по гората. Има понятие "оказване на първа помощ" и всеки средно-интелигентен човек го знае. Без да броим тебе. Както виждам на снимка има хора до нея - нито едно от важни неща не са направени, по скоро целяха да има драма и спектакъл. Дамата не изглежда никак в спешно състояние.Успяха за фотосессия да донесат килим, а не се сетиха за първа помощ.Та в Русия още в училище има обучение за първа помощ. Ама в афганистан и на твое село за това не са чули.
86
1
 
4
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Как едните твърдят 50мин, а другите 6мин?!? По какви времеви измерения се отчита това? Времето няма ли еднакво измерение за всички?!? Очевидно е, че се отчита времето на регистрация на обаждането, което не се съмнявам е 50мин! А това, че спешна помощ го отчитат от момента на назначение на даден екип и отправянето на линейката към адрес, е съвсем друг въпрос.Ако човек се обади в 10ч сутринта, а линейката я изпратят в 20ч вечерта и тя стигне до адреса в 20:10, това за 10 мин реакция ли го броят???
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е от Авганистан,не е бежанка,а мигрантка и най-вероятно е минала границата нелегално.Да и окажат медицинска помощ и после да си я плати,а съответните власти да разберат как е попаднала тук.Защото ние не сме благотворителна организация,а най-бедната страна в ЕС.
84
4
 
7
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До рускиняУ русия така ли проверявате истинността на заболяването? По грима и позата?
83
8
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Сега погледнах фото - още нещо не се връзва. Само какъв грим е на "припаднала". Аз веднъж свалих кръвно - веднага напръскаха лицето ми с вода, и краката слагат на нещо по-високо - възглавница, чанта.Тук - непокътнат грим, шарен килим от 1001 нощи, красива безпомощна поза. Никой не се сети да напръска с студена вода? Що ли намирисва на добревските-***..венските номера
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До varg-----------------Ще има смъртни случаи на такива *** като теб,незаслужаващи да ги погледне лекар.Когато линейката започне да идва вдругиден и на товва ще сте доволни!
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе ?Не е никаква бежанка . Дори не е е-мигрантка. Незаконно проникнала ,нарушител на границата ,на т.н. валутен режим ,не ем инала карантинен период и незаконно е наричана бежанка . Все пак в Афганистан другарите от САЩ занесоха демокрация. И само 12 линейки дежурни в София .
80
8
 
12
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Ами не ги викайте повече тея некадърници от Спешна помощ повече и няма да се оплаквате! Паднало и кръвното и вече ореваха орталъка. а може някъде човек наистина да има нужда от помощ!