Българите разделени на две: За вота на недоверие, за оставките...

"Галъп": 52% смятат, че протестите напоследък не са обичайни
28
Българите разделени на две: За вота на недоверие, за оставките...
Снимка: архив, БулФото

Малко повече са пълнолетните българи (50%), които подкрепят вот на недоверие към управляващите за корупция, шуробаджанащина и т.н. 42% не го подкрепят. Данните са от новия телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" – част от независимата изследователска програма на агенцията, проведен на 7 и 8 ноември сред 801 пълнолетни българи.

Още по темата

Според анализаторите електоратът на ГЕРБ и този на БСП в последните няколко месеца стоят зад своите лидери - мобилизирани от острото противоборство.

Освен привържениците на опозицията, по традиция положително отговарят и негласуващите. Резултатът е стандартен и показва недоверие към целия политически елит, което се фокусира винаги в управляващата сила, посочват от "Галъп".

Въпреки това искането на ДПС Обединените патриоти да напуснат управлението се отхвърля от мнозинство от 58%. 29% го подкрепят.

Явно ДПС продължава да извиква негативни мнения сред болшинството от българските граждани, а участието на патриотите във властта се възприема сравнително безконфликтно и няма обществено очакване за съществени промени във властовата конфигурация, коментират социолозите.

Според тях критиката към управляващите явно е повече по отношение на съмнения в корупция, отколкото за участието на националисти в управлението.

Промените и оставките станаха основна част от политическия разговор. Така напоследък доби актуалност въпросът кое да е първо - разследването или оставката. 48% са съгласни, че когато се появят съмнения в корупция, е добре един управленец да подаде оставка, без да се чака разследване, доказателства и т.н.

Други 48% обаче смятат, че когато се появят съмнения в корупция, е добре първо да се изчака разследване, доказателства и т.н. Данните ясно свидетелстват, че поне сред половината българи действа своеобразна "презумпция за виновност" на политиците – в обществените очи те са виновни и без следствие, съд и пр. Затова и "бързите" оставки съответстват на обществените очаквания, посочват социолозите.

Във връзка с обсъждането на бюджета от "Галъп" са проверили какво е принципното масово отношение към протестите на различни обществени групи, които често се провеждат в хода на процедурата по приемане на бюджет.

52% приемат мнението, че протестите в последните седмици не са обичайни и свидетелстват за тежка ситуация. 42% пък са по-близо до мнението, че такива протести са нещо обичайно, когато се обсъжда бюджет – вероятно защото различните обществени групи ползват момента, за да постигнат по-добро финансиране в следващата бюджетна рамка. В данните се оглежда и традиционният обществен негативизъм у нас.  

Обсъжданията около бюджета закономерно извеждат на преден план темата за степента на държавна грижа и намесата на държавата в пазарните и икономически процеси като цяло. Това личи и в почти автоматичното одобрение за всякакви мерки на държавна намеса. Например, мнозинство 55% наскоро подкрепиха намесата на Борисов в спора между икономическото министерство и ЕМКО. Също 55% одобриха действията на Борисов за "Дунарит" и т.н., а само около една четвърт бяха против, допълват анализаторите.

Разбира се, подобни данни се дължат също и на подкрепата, с която Борисов се ползва сред своите привърженици. По същия начин сред привържениците на БСП над 70% от запитаните например намират скорошния конгрес на БСП за успешен за Нинова и за партията. Явно Нинова досега успява да осъществява стремежа си за синхрон с редовите социалисти, смятат от "Галъп".

Работата на новия министър на здравеопазването ще е очаквано тежка, ако се съди по данните от сондажа. Мнозинство от 79% намира, че здравеопазването у нас се движи към по-лошо в последните няколко години, въпреки влагането на нови средства в системата. Дори привържениците на управляващата партия споделят това мнение преимуществено. Числата разбира се отразяват и инерционния негативизъм сред българското общество, но със сигурност са достатъчно тревожен сигнал, обобщават социолозите. 

Данните са от поредния експресен телефонен сондаж от редовната изследователска програма на "Галъп интерлнешънъл" по актуалните и важни теми на обществото. Проведен е на 7 и 8 ноември по панелна методика сред 801 души, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютна максимална грешка е ± 3.5 при 50% дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До тонката Че си прав,прав си,ама имаш 9+ и 17 в 6.25 вечерта тук в САЩ.И после говедата питат защо САЩ не им дават визи.Че кой нормален човек ще пусне в къщата си враг.Аз не бих,и ако чуя някой тук в САЩ да говори български-бягам надалеко,като дявол от тъмян.
21
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Време разделено 2 Ми нали от БСП казваха че президента Радев е обединител.Ама обединениета към Русия нещо не се получава.
20
3
 
3
 
! Отговори
Единение преди 6 години
Единение срещу корупцията, бедността, агресията, омразата, арогантността. И ще се оправим. Малък народ, но горд, малка, но богата и красива страна. Какво още ни трябва, за да си повярваме?! Да спрем омразата и агресията, да е преборим с бедността, можем! Но не трябва хора като Симеонов с влезли в сила съдебни решения да се подиграват, да не спазват правилата за управление, да ни скарват със съседи-сега сърби, вчера бяха гърци. Трябва да се разбираме със съседите, да си оправим къщичката...
19
0
 
6
 
! Отговори
Време разделено преди 6 години
"Българите разделени на две". Точно в това се състои проблемът. Докато сме разделени на две, три, пет или всеки за себе си, партиите-групировки ще ликуват, а България ще загива.
18
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До АНТИДА АМА НЯМАМЕ ВОЕННА СИЛА САМО 100--ТИНА ГЕНЕРАЛИ БЕЗ АРМИЯ КОИТО СА НА ПЪТ НЪМ;;;;;;;; НАРОД НЯМА 1989 ---9 000 000 СЕГА--5-000 000 1 000 000 --ШВЕДИ 2 000 000 ПЕНСИИ 400 000 ДЖИХАДИСТИ 650 000 МЛАДЕЖИ---УЧАЩИ 1 000 000 РАБОТЕЩИ НАВЪН ---ТЕ ХРАНЯТ БЪЛГАРИЯ 1 000 000 АДМИНИСТРАЦИЯ ---ПОЛИЦИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪДЕБНА СИСТЕМА РЕВОЛЮЦИЯ
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много смешни са тези изследвания по телефона . Това е 100 % нагласена информация или т.н. фалшиви новини . Вчера червен Кольо е направил проучване по телефона на тема , за кой ще гласувате. Отговорите са 99.99 % за БСП .
16
6
 
14
 
! Отговори
Ясно е,че преди 6 години
Около 15% гласуват за ГРОБ. Това са онези,около баницата. Голяма част от хората в по- малките населени места са притискани и заплашвани от структурите на ГЕРБерастите ,кметове и работодатели. Хората се страхуват,дори да протестират. Тази фашистка сбирщина ГРОБ,отдавна трябваше да бъде изрината.Но.....робското племе.....
15
3
 
7
 
! Отговори
Оставка! преди 6 години
Октоподът ГЕРБ-БСП паразитира върху обществото, до най-ниско ниво - общински службогонци! Основна цел на кметове и зам.-кметове е забогатяването от обществени поръчки спечелени с подаръци за рожден ден ... не, не, въобще не е подкуп :D
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина си е търпелив ,но след 10 години в ЕС с ГЕРБ и толкова скромно развитие ,ми се струва ,че на много им е писнало.Има и доста скандала дето още повече им отслабиха позициите.И да не паднат,вижда се ,че трудно ще си изкарат мандата ,а и следващите избори ще са им още по слаби.
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво толкова да се анализира в поредната измишльотина на КАЛЪП ЧЕРВЕНСКИЙ,52%смятат че протестите са необичайни т.е. че са НАРОЧНИ,50% са за вот на недоверие водени от истерията на БКП И ДПС към които се присъединяват и т.н. автентично десни и разните абв-та и други та чак до Йоло Денев.58%са против излизане на т.н. ОП от правителството ЗНАЧИ 58% ПОДКРЕПЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО защото каквото и да е е по-добре от БКП-ДПС!От друга страна според КАЛЪП БКП трябваше да спечели,ама ПАК изгуби!!
12
6
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Толкова сме разцепени,че ми идва да разцепя ....на някой гербераст.
11
1
 
18
 
! Отговори
Последно преди 6 години
герб комунисти ли са и в частност Ц. Цачева? Щото като направят някоя свинщина се почва - ааа те герб са някогашните комунисти, като се поразмине - аааа герб мачкат комунистите, само така. Последно?
10
19
 
10
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Аре стига пак червена пропаганда бе.Когато и да има избори ГЕРБ ще доминира и БКП никога вече няма да управлява.Бойко кара кому нетата да пикаят газ и в безпомощността си стават доста смешни.Ей партизани да си плащате данъците,чеееее(:(:(:(:(:НАТО,ЕС и САЩ това е истината,а не пробитите Руски ботуши.
9
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука изтегли ли поредния 16-милиарден заем?!Не се наплюскаха крадливите суджуци от ГЕРБ.....
8
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво разделение няма , народът ще нарита ебаните пърдялници на Суджук Паша и Ушев Цецо Шестака и Вальо ***! 😁😁😁
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата да се намеси в Каварна и Балчик, защото кметовете им работят против интереса на гражданите им, а за личностно облагодетелстване.А имаше един референдум за мажоритарно гласуване ... ама нещо не им се харесва на депутатите, та нищо не правят по въпроса. Те пък работят само в интерес на Партията (без значение коя от двете точно)
6
2
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
чети внимателноСамо военен режим Пиночет оправя положението тук !!
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А *** какво мислят по въпроса?
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според анализаторите електоратът на ГЕРБ и този на БСП в последните няколко месеца стоят зад своите лидери - мобилизирани от острото противоборство........................ВСИЧКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ГЕРБ ЛИ? ЩОТО ИМА ЕДНИ 300000 РОМЕИ.
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормален ден в Тикволандия, дупетатите крадат като за последно вече 30 години, кметовете и те. Народът работи, за да ги хрантути! Еваларка, такива балъци не е имало в цялата човешка история... Овце.