Служителите в затворите протестират – искат пари

Ако не се намери решение, започват мащабни протести
Обновена: 14 ное 2017 15:35 | 14 ное 2017 15:30,
12
Служителите в затворите протестират – искат пари
Снимка: архив, Булфото

От днес служителите в затворите започват символичен протест – като начало те и съдебната охрана ще носят трикольорни ленти. За това съобщиха от синдиката им.

Исканията са за финансово обезпечаване на дейността на главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", осигуряване на необходимите пари за основно възнаграждение, както и за допълнителните плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.

От синдиката питат защо не е сключен договор за задължителната групова рискова застраховка "Живот" за личния състав за изтичащата 2017 година.

"Първото ни искане е 20% увеличение на трудовите възнаграждения в двете социализирани дирекции", каза Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите в България, коментирайки символичния им протест и основните искания на служителите.

"Второто ни искане е увеличаване на щатовете в двете дирекции, щатната численост на Надзорно-охранителния състав ГДИН и ГДО, във връзка с изпълнението на служебните ни задължения", посочи той и допълни, че трето основно искане на служителите е изравняването на сумата за специфичните условия на труд, която в МВР е 190 лева, а в ГДИН и ГДО е 85 лева.

"Това, което взехме като решение на 3 ноември, на разширен Управителен съвет в Пловдив, е мълчалив протест с поставяне на трикольорни лентички между двете четения на бюджета. Успоредно с това започваме излизания по места", обясни Ивайло Григоров.

Той уточни, че на открити събрания със служители и медии ще се обсъжда до какво може да доведе недофинансирането на двете дирекции и недостигът на служители.

"Започваме в четвъртък пред Софийския затвор от 10:00 часа сутринта", коментира още Ивайло Григоров, цитиран от "Фокус".

"Ако между тези две четения на бюджета не бъде намерено решение на проблемите ни с финансовото обезпечение, от началото на Председателството на България на Съвета на ЕС започваме мащабни протестни действия с всички синдикално представени организации в сектора", заяви той.

Протестите ще продължат със събрания пред затворите и съдебните сгради в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
До многознайковците преди 6 години
Я влезте малко да поработите някой друг месец, година и тогава като ви се понатрупат гледките в съзнанието и изпитате условията на свой гръб да ви питам вие за колко пари бихте продължили да я вършите при същите условия на труд тая работа! Щото всеки само говори за това как " искали ПАРИ" ,но реално ако се гледа на условията и преживяването което носите в съзнанието си след всяка смяна, което най вероятно ви бърка в съня и променя като човек, да видя тогава кой какво ще говори и иска.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си търсят парите от Шатката и останалите им спонсори.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И техните затворници са искали пари. Да се поучат от тях и да спрат да искат пари.
7
1
 
14
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Най-доброто решение е приближаване на българските затвори към стандарта Bang Kwang - постелки на пода, около 1 m2 на човек, оковаване във вериги на доживот осъдените и тези с проблемно поведение, боят с палки да стане основно дисциплинарно наказание. При този стандарт са достатъчни един или двама надзиратели на 50 затворници съответно ще се разкарат толупите и могат да се вдигнат сериозно заплатите. Също подобен затвор ще има реален ефект - престъпниците ще се замислят дали да повторят.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе къв символичен протест, да пуснат затворниците! Така е почнал Октомврийската Революция. Първо са пуснали криминалните, те пък на свой ред са били използвани за мръсната работа, за избиването на кулаците и помешчиците.Ако не искаме и тук да стане нещо такова, крайно време е, независимо кое правителство, дали на ГЕРБ, дали на БСП, дали на някоя друга партия, да погледне сериозно на нещата и да подобри драстично условията на работа, заплати и други социални придобивки.
5
3
 
8
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Да не би да им тежка работата като в парламента, че да искат увеличение на заплатите. Нямат срамота. Още малко ще поискат секретарки и служебни коли.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви вдигнем заплатите като заработите не като МВР, а като професионални служители, надхвърлящи очакванията на всички, стройни, силни, с мисли не за далаверки, а за справедливо и достойно излежаване на присъдите, ако ще се мерите с МВРто си зацикляте на дереджето.
3
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРБСТАПО преди 6 години
Потрайте малко, преди изборите ще има лапачка.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Увеличете им парите, че скоро може да попаднете при тях!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей сега намерих един куфар с пари на матисралата бегaйте и вие растат куфари с пари там.