Българинът все повече залага на родни храни

Износът също върви нагоре, 75% от него е за ЕС
15
Българинът все повече залага на родни храни
Снимка: Булфото, архив

Вътрешното потребление все повече се задоволява от суровини и храни, произведени в България. При млечните продукти стойностите достигат над 90%, а 99 на сто от хлебната индустрия е благодарение на родните производители. Това е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров по време на честването на Деня на хранителната промишленост, цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

От 2009 г. земеделската и хранителната промишленост имат положително външнотърговско салдо, което нараства с всяка изминала година.

През 2016 г. 1,2 млрд. евро повече храни и земеделски продукти са изнесени от страната, отколкото са внесени, е информирал Димитров.

Зам.-министърът е посочил още, че се наблюдава увеличение на предлагането на храни вътре в страната, като това е трайна тенденция, която показва, че българският бизнес в хранителната индустрия започва да има устойчив положителен тренд.

"Нашите храни са достатъчно качествени и са предпочитани от производителите в Европа. За това говори обстоятелството, че над 75% от износа на храни и земеделски суровини е насочен към страните в Европейския съюз", е посочил Цветан Димитров.

Заместник-министърът е подчертал, че през последните години се наблюдава усилена съвместна работа между държавата и бизнеса. Пример за това е внесеният в Народното събрание Закон за храните, който балансира между свободните пазарни отношения и държавното администриране и контрол. Той е изработен от всички представители на българската хранителна индустрия с помощ от Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: хлябмлякопотребление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
доматите и чушките тази година бяха под всякакво качество с бял корен и течахапрез прьстите спрете тези семена и забранете поливането с химикали изтровихтебьлгарите чесьн от китаи 7 лв позор
11
2
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Българското земеделие е сведено само до зърнопроизводство и маслени култури. То е на ниво' защото има много добри машини. Няма производство на плодове и зеленчуци, защото няма работна ръка и се разруши поливната система. Наи-лошото е изолзването на много тежки хербициди, които по същество са цитостатици (вещества' които спират деленето н клеките), големи количества торове. Вероятно след още 10 години полетата ще заприличат н пустини .
10
1
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
КЪДЕ СА ТИЯ "РОДНИ ХРАНИ" ....КАТО ВСИЧКО Е ВНОС ,БЕ...
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Форума пак пълен със същите мрънкала, говорещи същите глупости. Ами поразходете се малко из тази държава. От панелките няма как да видите има ли земеделие или не.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, че аз стадо с овце, съм виждал само на картинка. А крава, само лилавата на Милка
7
2
 
15
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Чудно е защо софиянци пълнят пазарите на българските покрайнини в Сърбия да пазаруват от там хранителни стоки?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха родно ха чуждо все *** ядем
5
3
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние ние ние сме млада бригада,първа първа първа за нас е награда,да ви преметнем най-щедро,идвайте в склада на едро.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка на земеделският министър.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е гати и лъжата.Къде са тези родни храни.Всичко е родно от слатинската борса.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви родни храни вие добре ли сте ядем вносни *** та пушек се вдига .
1
7
 
25
 
! Отговори
качество в БГ? преди 6 години
Българинът го водят за носа, както си искат.. С някоя и друга рекламка и скакалци ще прояде. Българи, запомнете, че в БГ хранително вскусовата промишленост беше ликвидирана и ядете препакетирани западни второкачествени полуфабрикати, а що се отнася до плодовете и зеленчуците, толкова барий сте поели от тях, че предпочитам да си хапвам македонски ябълчици.