Българската сметка от санкциите на ЕС срещу Русия – ?20 млн. загуби

Косвените за фирмите ни обаче са по-големи, пресмятат в анализ от БСК
99
Българската сметка от санкциите на ЕС срещу Русия – ?20 млн. загуби
Снимка: архив, Ройтерс

Преките загуби за България от санкциите на ЕС спрямо Русия възлизат на около 20 млн. евро, според анализ на Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара.

Според него санкциите изглежда не засягат българския износ и ако има засегнати стоки, то техният дял е толкова малък, че не може да се улови от статистиката.

Илиев посочва, че ефектът от санкциите на Русия срещу ЕС също не е значителен, въпреки че е възможно да се изчисли, съобщиха от пресцентъра на БСК.

В най-добрите за българския износ години, износът на стоки, обект на настоящите санкции, е бил 11-12 млн. евро, докато през 2016 г. - 5,2 млн. евро. Сумарно за времето на санкциите преките български загуби от износ на стоки едва ли надхвърлят 20 млн. евро, пресмята Илиев.

Според него вероятно косвените загуби са по-големи - основно от пренасочване на стоки на други държави-членки от Русия към България, като така допълнително притискат българските производители на националния ни пазар.

Сред причините, поради които българските доставчици не реализират потенциала на руския пазар, авторът изтъква факта, че условията за достъп до пазара и работа с местни партньори значително се различават от тези в ЕС. Освен това вече успелите български фирми ревниво пазят завоюваното и използват специфичните за Русия механизми, за да не допускат нови конкуренти.

Същото се отнася според него и за вече присъстващите доставчици от други държави. Значителна част от българските предприемачи не отчитат големите промени, настъпили във функционирането на пазара през последните 10-12 години, отбелязва авторът.

Той смята, че друга пречка за българските доставчици е свързана с взаимното признаване оценките на съответствие и отбелязва необходимостта от увеличаване на броя на акредитираните за руския пазар български лаборатории.

Държавните служители, отговорни за различни аспекти на търговско-икономическите отношения с Русия, действат реактивно и не са в състояние да формулират самостоятелни позиции по отделни въпроси, посочва Веселин Илиев.

Няма формулирани търговско-икономически интереси и политики, които да подпомагат износа ни, отбелязва още анализаторът и допълва, че практически се следва зададен от Русия дневен ред. Според него не е ефективна и работата на търговските ни служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски ЗАВИНАГИ, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България ?
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 65Да попитам сайта- защо пропагандни коментари с цел насаждане на омраза и то коментари напълно неуместни и не по темата, не се изтриват?
64
6
 
5
 
! Отговори
нищо не е преди 6 години
Над 85 милиарда долара са откраднати от москва чрезбезплатното ограбване на урана от българските рудници за 45г..................26 тона злато, натрупано по време наЦарство България, е откраднато тайно от Съветския съюз в края на 50-те годинина ХХ век. Това шокиращо разкритие лъсва от разсекретени документи на Държавнияархив и на Българската народна банка (БНБ), става ясно от разследване то. 14години след 9 септември 1944 г., когато Червената армия се настанява вБългария, т.е. през 1959
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали има някой, който не му е ясно още, че този сайт е руски?Във всяка една статия се плюе по ЕС и се величае Русия!Толкова долни и продажни хора като българите няма никъде по света.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 71Ходи гледай ТВ атака!
61
1
 
2
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
До nikiГрешиш , санкции има към Русия от ЕС (Френските Мистрала...) ,а към олигарсите санкциите са предимно от САЩ ,но ЕС като васал на американците ,то изпълнява инструкциите на американците .А санкциите на Русия към ЕС са огледални както казва Путин .Не лошо когато някой греши ,лошото е когато има последователи този който греши .
60
7
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
От кое губи България? От санкциите или от руските контрасанкции? Санкциите включват:1. Забрана за влизане в ЕС на приближени на Путин олигарси2. Блокиране на пари на приближени до Путин олигарси3. Забрана за продажба на машини и технологии за добив на нефт и газ в Русия.Нищо не губи България от санкциите.
59
6
 
9
 
! Отговори
niki преди 6 години
Санкции срещу Русия ЕС не е налагал. Само срещу руски олигарси, но не и срещу самата държава.Русия е тази, която е наложила санкции и забранила внос от ЕС. Защо толко често се бърка?
58
3
 
5
 
! Отговори
37 преди 6 години
От развалянето на СССР най-печелившите страни са Русия , Беларусь ,Казахстан и Чехия с ГДР и Румъния ,а на другия полюс ,тоест минисувия са Таджикстан,Киргизия,Узбекистан и България и Прибалтика .А този пишман-икономист нещо не си знае урока ,ЕС губи от санкциите милиради и безработни се увеличавата от санкциите за Русия ,но и Русия губи от санкциите и то не малко ,но пИчеливши санай-много от санкциите -САЩ !!!
57
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стойте далеч от Русия, тя е вредна!Всичките и приятели са обеднели до крайност и гладуват, вижте ги - Северна Корея, Куба, Сирия, Венецуела, Ангола, Зимбабве, Руанда...До там ги докара руското приятелство.
56
10
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ПИТАМ КОГАТО ТУРЦИЯ РАЗЦЕПИ И ЗАВЗЕМИ ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ПАК ЛИ РУСИЯ ЩЕ Е ВИНОВНА.
55
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните са най хитри за пореден път. Излизат от ес, но ще си запазят почти същите права, без някой да им казва какви квоти имат, колко емигранти да приемат и дали да търгуват с който и да е. Дали няма да започнат импорт-експорт към руснаците.
54
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амиии руснетата, като разбраха, че трябва да е по изискванията на 3-ти енергиен пакт и си биха камшика. Нема да има яки кражби и комисиони за наШте рублофили.
53
7
 
10
 
! Отговори
цецко преди 6 години
Загубите са в пъти повече. Само напр. от спрения и нестроящ се газопровод. А без него хъба е умряла работа. И защо никой не действа да се оправи проекта по изискванията на ЕС и да си направи. ЗАЩО ?
52
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога не сме имали голям пазар с Русия.По време на Соца трябваше да изнасяме некачествената си земеделска продукция за СССР и страни от СИВ.Но накрая не вземаха и това понеже произвеждахме храни с отвратително качество!Бил съм на бригади в Консервен Комбинат Янко Костов, Варна. Бедна ви е мисълта какви изгнили продукти се влагаха в зеленчуковите консерви !!!Мръсотия навсякъде, мизерия- това изнасяхме.
51
11
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Глад и лабут за сърбо-путинистите! Само с Македония стокообмена за тази година е над 500 милиона евро.
50
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е нищо.Дори с Македония имаме далеч повече търговски стокообмен и печалби.Българските търговци гледат да изнасят в ЕС заради по-големите печалби.На никой не му пука за Русия. Тя е бита карта.
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сумарно за времето на санкциите преките български загуби от износ на стоки едва ли надхвърлят 20 млн. евро, пресмята Илиев."точна статистика на проституткатa Илиев
48
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЙ НАШИЯТ ИЗНОС БЕШЕ ЗАПЪЛНЕН ВЕДНАГА ОТ ТУРЦИЯ, АРЖЕНТИНА И ЧИЛИ.ТАКА ЧЕ ЗА РУСИЯ ПРАЗНО НЯМА.
47
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 милиона евро на ден или на час е загубата наБългария от тея санкции? Толкова биха било на ден само от Бургас - Александропулис. А от всички спрени руски проекти колко е?