Променят изискванията за новия боен самолет за ВВС

Заради недостига в армията ще връщат съкратени офицери
Обновена: 24 ное 2017 20:17 | 24 ное 2017 20:17, Веселина Йорданова
56
Променят изискванията за новия боен самолет за ВВС
Снимка: архив, Ройтерс

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети.

Още по темата

Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен". Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР. Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева.

В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка, обясни зам.-министърът.

След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение". Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава, каза още Запрянов.

Заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Започва и значително увеличение на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията, заяви заместник-министърът.

По думите му най-голяма е нуждата в сухопътните войски, като в бойните формирования тази нужда става вече критична.

Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни.

Освен увеличението на заплатите трябва да се разшири социалният пакет и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията, посочи заместник-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Благоев преди 6 години
Нови F-16 не може да си купим, защото са спрени от производство (вече правят F -35,миришат ни краката за него)! Грипен е идеален за *** като нас! Има евтина поддръжка, оперира от малки летища и пътища,(става за патрулиране и партизанска война ,каквато единствено можем да водим на своя територия с тази армия)! За Ефките ни натискат, защото от нас се иска да участваме в задгранични мисии!Само че,нашите пилоти, като нямат летателни часове да ни ги подарят тези самолети, пак не става!
33
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Най-много ми хареса ,че армията ще строи жилища!От една страна пълно само с командващи,а няма войници...от друга страна ще стоят жилища?През коя фирма ще минават парите,материалите?Строителни войски ли ще има пак?Министъра защо не се изходи по темата и той?Щеше да връща казармата! КВО СТАНА?
32
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
Проблем е да купим Грипен, защото Швеция е неутрална държава не са в НАТО и не слушат Вашингтон. За това ще F16 ама дали нов или стар е въпроса. Аз не разбрах защо не искаха оферта от французите, техните самолети владеят небето над цяла северна Африка
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинатаБългарите няма да воюват срещу Русия! Още Хитлер го е разбрал! Ако на теб толкова ти се воюва, отиди в Незалежная, там ще ти намерят място! Само че и те се гнусят от наssрани! Хайде, юнак! Тръгвай! Досега не е имало случай руски самолет да нахлуе в нашето въздушно пространство, а кораб - в нашата акватория! Русия не е агресор, но може да стане Гняв Господен!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До То6Грипена, е по-добър.------------ Интересно, кога и къде завърши авиоинженерство, кога натрупа опит в бойната авиация, та така категорично отсече... Е, ако само дълбоко си верваш, че си специалист, тогава ок...
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... вече трябва и да лети!
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма за къде да се бърза, докато изберем самолета Третата световна ще е свършила.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименв Германия си джиткат МиГ-овете и без тая дивотия-----------------Германия още преди 10 години подари МиГ-овете си на Полша.
26
1
 
6
 
! Отговори
Изстребител Питеков преди 6 години
ГЕРБера е най-добър дрон.Живееме си прекрасно с мекици и зрелища.Нека не разваляме рахатлъка на нашия Дон-авиошампион.Нека новите дронове са снабдени с качествени камери и да следят всеки,отклонил се от пътя на Дона.Нека дрона е як-да носи далавера, пипера и суджука.Нека дрона се управлява от млади геймъри-няма нужда от пилоти и курсанти.Нека дрона замести Ипона,НАП,КАТ,МС,НС и ЕС.При липса на средства има резервен вариант-ще се използват хвърчила.Ако след 50г.сме под ГЕРБ-МКС е наша.
25
5
 
12
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Грипена, е по-добър. Но ще изберем американския. всичко е политика. А сега всичко е ясно. да правят каквото искат, в края на краищата ние сме независими. Е ние ще плащаме накрая.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
The cost of each F-35 has now dipped below $95 million, Lockheed said Monday. The company hopes to eventually get that down to $85 million in a few years.Цена на 1х F 35 е по-ниска от 100мил USD !!!
23
4
 
2
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз пак нещо не разбрах.Не е ли все тая дали ще купуваме Ф-ове или Грипени, след като и двете са произведени в западни държави?
22
18
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Не знам какви точно са промените, но най-важното е те да бъдат съобразени с контекста! В днешно време най-голямата външно политическа и военна заплаха пред България безспорно е Русия. Следователно, най-важното изискване пред самолетите ни не трябва да е цената или конкретните им спецификации, а единствено дали биха били ефикасна при евентуална война срещу Русия.
21
17
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Списък на руските измислици:Новата Волга, Су-57, МиГ-35, Нивидимата ракета /не я помня/, новата Лада и др.Всичко на картинка и анимация или ще "излезе до 5 години". Пълен смях!Някой е изброил и потоците, да добавя "Силата на Сибир" и космодрума Восточни - също "ще станат до n - години" :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1х F 35 = 100 мил. USD
19
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е прекрасна новина! Излиза, че след повече от 75 години, за първи път след като България падна под руско робство, нашата армия е на път отново да лети на изпитани, западни самолети вместо на руски таралясници!
18
1
 
12
 
! Отговори
Цвъки преди 6 години
Другаря Тиквун правилно отбеляза по-долу. Понеже искате прозрачност ще ви кажа и аз. По-принцип е добре да подкрепим ЕС икономиката и да вземем шведски самалети, но онея мити шведи не бутат нищо под масата, докато чичо Сам няма такива задръжки.
17
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
А може да купим и 8х F35 .......
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и други руски фантазии - Син поток към Турция, Турски поток към Турция, Северен поток към Германия. Още Костов разобличи руските фантазии за Син поток.
15
16
 
4
 
! Отговори
Анализ преди 6 години
Наблюдаваме как след поредицата грешки, които президентът Радев направи по темата за закупуване на нови самолети (а и по много други теми!), българският народ, вероятно вдъхновен от блестящата изборна победа на ГЕРБ и лично на ген. Борисов, отново започва да мисли рационално и правилно!