Коледа идва, бонуси ще има! За едни пари, за други – пожелания!

68% от работодателите у нас планират да дадат бонус на служителите си
11 дек 2017 15:00, Красимир Ангелов
30
Коледа идва, бонуси ще има! За едни пари, за други – пожелания!
Снимка: Булфото, архив

Около 68% от работодателите у нас планират да дадат коледни бонуси на служителите си, като 87% от тези бонуси ще бъдат до 500 лева, сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата.

Кой ще работи между Коледа и Нова година?

Резултатите от допиването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще бъдат работни, защото не могат да си позволят прекъсване на производствения режим или ще претърпят загуби. Другата част – около 62% обмислят дните между празниците да са неработни (изцяло или частично), защото характерът на дейността им позволява, а и техни партньори ще почиват тогава.

Още по темата

По отношение на въпроса, който най-много вълнува работещите в дните преди Коледа – коледните бонуси, резултатите сочат че близо 68% от работодателите планират да дадат бонуси на служителите си.

18% от ще го направят заради добрите резултати на фирмата през годината, а цели 50% от уважение към работниците си заради идващите празници.

14% от работодателите няма да дадат бонус заради финансовото състояние на фирмата, а 3% с оправданието, че дават достатъчно големи заплати, за да има и бонуси.

Цели 17% от работодателите все още не са взели окончателно решение дали ще зарадват служителите си.

Какъв ще е размерът на коледния бонус?

Най-често размерът на коледния бонус е до 500 лв. показва анкетата на БТПП. Това ще е при 87% от анкетираните. Около 9% от работодателите планират бонуси в диапазона 500-1000 лв., а над 1000 лв. едва 4%.

Равен е делът на фирмите, които ще дадат еднакви бонуси на всички служители и тези, които ги определят според индивидуалното представяне – по 44%. Водещ показател за размера на бонуса е нивото на длъжност при 11% от компаниите.

При 30% от работодателите бонусите, които ще дадат на служителите им ще бъдат по-високи спрямо миналогодишните, а при основната част 65% ще са еднакви спрямо предходната година. Само при 5% размерът на бонуса за 2017 г. ще е по-нисък от този за 2016 г.

Ще бъдат ли по-високи заплатите през 2018 година?

По-малко от половината (46%) анкетирани имат намерения да увеличат заплатите на служителите си догодина. 27% пък все още не са преценили. 17% ще запазят нивото на заплащане във фирмата както през 2017 година, а 2% ще ги намалят. Около 8% са посочили, че ще приложат различни подходи – за някои служители ще увеличат заплатите, ще се съобразят с тенденциите на пазара на труда и др.

Анкетата показва, че най-често увеличението на заплатата ще бъде с до 10% - това ще е подходът при 79% от работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 6 години
В българско село мома се заженила. по стар български обичаи след първата брачна нощ се изкарва на вън чаршафа , чаршафа целият е червен ,разляла ми се онази блага ракия извили се радостни викове, тъпана забил чувал се през девет села в десето момата била девствена,. един млад мъж от съседното село чул тъпана и казал аз на *** ли си да вярвам или на тъпана.
26
0
 
3
 
! Отговори
26 преди 6 години
Забравих Оскар, Елаците, Асарел Медет абе то кой дава по-малко от 500лв бонус не знам?Химремонтстрой, ДЗУ, Монтажи КО, РЕИЖ ............ абе вие от къде падате бе ?*** то МАСОВО се дават 500лв бонус.Както казах анкетата си е реална 100%
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Посочете ги тия фирми с 500лв бонуси!Аурубис България, Дънди Прешъс Металс, Металпласт, СМС-С ............ много са, даже не много а масово се дават такива бонуси.В Габрово бонуците също са такива.Анкетата е достоверна на 100%.Не давали заплати 500лв?Абе ***, койстава вече от леглото за 500лв бе?Аз не познавам мъж да взима по-малко от 1000 чисто.какви сте все такива сбърканяци дето пишете тука?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на служителите може и да дадат бонуси, но на работниците - нищо!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак пропаганда!Заплати 500 лв не дават, тръгнали да пишат за бонуси 500 лв.Посочете ги тия фирми с 500лв бонуси!Ако има начин ще орежат заплатите заради почивните дни, тръгнали да хвърлят пясък в очите ни и го пишат, сякаш ВСИЧКИ чорбаджии ще дават.
22
0
 
14
 
! Отговори
Teodora преди 6 години
А какъв е процентът на работодателите, които дават бонуси по симпатии, а не според заслугите? Защото при нас е така - големи бонуси и повече платен отпуск вземат най-големите търтеи, които обаче доносничат и лижат за*ника на директора.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас има редица международни компании, които раздават прилични бонуси, но на образовани хора. Аз бонус под 2000лв. не съм получавал (първият ми беше 2200, когато бях започнал работа от година и малко и бях на 23, в момента е петцифрен). Всеки, който се оплаква от работодателя си и не предприема мерки да смени обстановката, не е зле да иде на консултация с психолог и да поговорят на тема що е то лична самооценка, смелост, достойнство, желание за развитие, цели в живота и кариерата.
20
8
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
Баш Иване, мойто момче, нищо чудно, ако взимаш такава "заплата". Какви осигуровки на 250лв. при 8-часов работен ден, бе човек? При минимална заплата 460лв.. Вземи си говори глупостите някъде другаде- това е невъзможно (нито фактически, нито законово, нито счетоводно), което го говориш. Кой те кара да стоиш при условия, при които се оплакваш? Май не ставаш за нищо друго, това е истината. Няма да се оплакваш, не си учил и това е положението.
19
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
С добрия бонус...ах, с добрия бонус,ще кара празниците *** с тонус,щом цифрата е по-голяма,тогаз проблеми *** няма !
18
5
 
17
 
! Отговори
Баш Иван преди 6 години
Ама какви са тия фирми дето чак сега се сещат за премии ба братя. Елате па вижте ,БГ СОД гр. Варна с какви премии си замерва охранителите,години наред. Примерно: обекта е общински и общината превежда по 800 лева на човек. Трябва да са 8 човека а са оставени трима по 24 часа труд през два дена. Заплата 300 лв давана със закъснение. Осигуровки,доскоро на 4 часа а сега на 8 часа но върху 250 лева. Подпис за заплата в тетрадка. И всички са за Путин.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за трети средното......
16
1
 
15
 
! Отговори
tt преди 6 години
Аз пък планирам догодина по самоинициатива да плащам двойни данъци на държавата....но не съм сигурен точно кога ще започна и как ще давам парите...
15
0
 
31
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 6 години
Едно е да ПЛАНИРАШ, друго е ДЕЙСТВИТЕЛНО ДА ГИ ДАДЕШ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ... А, ТАЗИ АНКЕТА СИ Я ЗАВРЕТЕ В .....
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е те ако ги питаш така разправят.........най -много 50 лв
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та - 1 град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и боклукчарник, защото съчетанието м/у капитализъм и мутрено-милиционеро-масонска демокрация водят до такива резултати ;)
12
0
 
45
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Според Българския бизнес бонуси, премии и т.н. поощрения са недолюбвани приоми за стимулиране. А и защо да да дават на раята бонус, като могат само да си го изхарчат :)
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около 68% от работодателите у нас планират да дадат коледни бонуси... размерът на коледния бонус е до 500 лв. ... при 87% от анкетиранитеТия проценти за нищо ги нямате, баси наулучкването.
10
1
 
17
 
! Отговори
Jordan Belfort преди 6 години
Аз на моите работници ще им раздам по 10 000 долара коледен бонус, а пък моята яхта ще я разширя че няма къде да каца хеликоптера.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кои български фирми ще раздават бонуси, защото на повечето май им е все по-трудно да си връщат "бонусите" към банките? Назовете една нечуждестранна компания извън София, която сте анкетирали и не работи с обществени средства, където реално над 50% от парите се крадат и е толкова добре било тази година с този ръст от 3%, че ще раздават бонуси на работниците!
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двадесет години бачках за "държавата". Казах си имам качества, не ме оценяват. Пуснах се наемник в часния сектор. Там ми казваха - Ей такъв човек търсим, бачкай за пари не мисли, ще има бонуси. Отново греда. Направих си моя фирмичка.Без наемни работници. Трудно е, но тази Коледа за първи път ми е малко по-широко около врата.