След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията

Оборудването ще бъде описано в специален регистър
Обновена: 13 дек 2017 07:04 | 13 дек 2017 07:00, Елка Василева
58
След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията
Снимка: архив, Булфото

До средата на 2018 г. държавата ще преброи компютърното и информационното оборудване в администрацията и ще го опише в специален регистър. Така ще стане ясно какви средства са изразходвани за електронно управление до момента и какво липсва, за да може то да заработи ефективно, пише "Сега".

Наскоро анализ на Българската стопанска камара показа, че за електронно управление у нас през последните 15 г. са похарчени над 2 млрд. лв., но въпреки това то е частично. В резултат на това все още отделните държавни и общински ведомства, за да предоставят услуги на граждани и фирми, изискват представянето на над 5000 различни документа на хартия, вместо да обменят електронно информация помежду си.

Още по темата

Инвентаризацията ще започне през февруари и е финансирана от ЕС с 2.061 млн. лв. Още 363 700 лв. са осигурени от националния бюджет. Това съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), които вчера дадоха старт на проекта.

Предстои агенцията да избере фирмата изпълнител, която ще влезе в общо 576 централни, областни и общински ведомства, за да опише хардуера, софтуера, сървърите, лицензите и всичко, свързано с информационните и комуникационни технологии.

"Не става въпрос само за счетоводна инвентаризация, а и да се направи оценка кое върши работа и кое трябва да бъде подменено. Може да се окаже, че разходите за поддържане на стари устройства са по-големи от закупуването на нови. Ще се анализира и сигурността на системите", обясни Николай Модев от ДАЕУ.

Идеята е регистърът на информационните ресурси на администрацията да се поддържа постоянно актуален. Всяка администрация ще бъде задължена да попълва регистъра при получаване на ново оборудване и да следи за съвместимостта на системите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
жоро преди 5 години
Крайно време е бати Бойко да погледне и тази агенция . Голям камък е на данъкоплатеца ,много пари потъват там в тази администрация . Много дирекции, отделизвена.... И на лице - нищо.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много пари се харчат в тази ДА-ЕУ . Има назначени хора на работа с години ,които не са ходили и ден работа . Така наречените изнесени работни места . Просто е ужас . Както се пише - нема такава държава ! Много дирекции много администрация ... и почти нищо не се върши . Шефовете в столицата искат да имат работни места в провинцията ,тъй е и те да са на работа
52
0
 
0
 
! Отговори
МНого са напред преди 6 години
НАглите престъпници на власт в София менкащи доказано престъпни групировки маскирани като партии следят всички с лични документи по електронен път. НА неудобните с е внушава да не гласуват.Ползват електронна техника за внушаване и зарибяване на милиони с цел подставяне на нови нагли престъпници на власт в София и общините.Цел ограбване на поне 300 000 000 000 живи лева от народа следващите години
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В градовете ПЛевен ,Ловеч ,Свищов, Белене където тровят зверски кметовете са възложили контрола на виновните длъжностни лица от РЗИ и ВиК.Въпреки че от чешмите в детските градини тече остро токсична канцерогенна течност лелките готвят за децата смело ..НЯма направени контролни проби от сертифицирани лаболатории..На първо място сме по убити от мед мафията с инсулти,инфаркти,рак ,диабет ..Колкото повече отровени толкова повее мангизи крадат белите мафиоти..Ударниците лекари до Дубай безплатно
50
0
 
0
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Целта на наглите престъпници на власт в София бе да с е обезпечи възможност за бързо и незабележимо ограбване на милиони едновременно.С тази цел отвят инсталацията на нови по жестоки нагло престъпни съоръжения лични документи.АНАлизи на отравянето на милиони БЪлгари чрез хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо питейни води /цел ликвидация на БЪлгарите / доказа че масови еубиици ползват нов софтуерно хардуерен комплекс за блокиране на съпротива срещу отровителите вкл в военни и МВР
49
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Да не говорим за простичкия факт, че ако имахме истински журналисти сега всички те трябваше да питат тиквата как държавата ще докаже на нас гражданите, че държавен служител Х не е откраднал компютър (след като държавата незнае колко точно има закупени, налични, къде са и в какво състояние са няма как да се докаже) и, че на точно този откраднат компютър не е имало ЕГН-та на граждани, номера или копия на Нотариални актове, банкови сметки и друга лична информация! Как ще докажат и кой ще ги пита?
48
0
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Тъй като всичките тези 800 000 държавни мозъчни инвалида не са способни дори на обща работа - понеже двигателната им система е силно атрофирала от редене на пасианси, мозъчна дейност никога не са имали и затова ще си ги къткат и няма да ги сменят въпреки, че ако се даде една *** и 3 банана на цирков дресьор той спокойно за 1 час може да я дресира да замени поне 5 държавни *** в момента киснещи пред компютри, редящи пасианси и жалващи се колко им е натоварено и как заплатите им са ниски
47
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Крайно време е Бай Тиквонии да застане по телевизията да си удари тъпата кратуна с тоягата и да заяви,че в България няма и НИКОГА НЯМА ДА ИМА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЩОТО АКО ИМА ТО ТОЙ И ВСИЧКИ БЕЗПОЛЕЗНИ ДУПЕДАТИ ТРЯБВА ДА УВОЛНЯТ РОДАТА СИ КОЯТО ПОРАДИ УВРЕДЕНИЯ СИ ГЕНОМ ОТ ПОКОЛЕНИЯ КРЪВОСМЕШАВАНЕ НЕ Е СПОСОБНА И НА ЕЛЕМЕНТАРНИ ДЕЙСТВИЯ КОИТО ПАРАДОКСАЛНО СА НАПЪЛНО В КАПАЦИТЕТА НА МАЙМУНИТЕ.ТРЯБВА ДА ИЗГОНЯТ лелята на стринката, на вуйчото, на балдъзата на 12тия братовчед по зълвена линия
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега ще ги броят? като ги купуват и дават не ги ли броят и описват?Ако не са ги броили навреме как знаят дали ведомство А има достатъчно а ведомство Б примерно има недостиг на компУтри?Мислех че всички държавни фирми си имат инвертаризация и винаги всичко си се знае колко е.
45
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Едно тъпо Зимбабве което Бай ви Тиквонии неможе да го намери на картата има ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ 15 ГОДИНИ!!!!! МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВАШ ЗА ГРАЖДАНСТВО, ДА РЕГИСТРИРАШ ФИРМА И ДА НАЗНАЧИШ РАБОТНИЦИ БЕЗ ДА СИ СТЪПВАЛ ТАМ!!! И ТОВА Е ЗИМБАБВЕ, А ТИЯ *** С МОЗАЧЕН КАПАЦИТЕТ НА АМЕБА МИ ГОВОРЯТ ЗА 2 МИЛ. ЛЕВА РАЗХОД САМО ЗА ДА ИЗБРОИМ КОМПЮТРИ КОИТО НИКОЙ НЕ ПОЛЗВА. КАКВО МУ Е ТОЛКОВА СЛОЖНОТО? ДА ВЗЕМАТ ЕДНО ЛАПЕ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ТО ЗА 2 МЕСЕЦА ЩЕ НАПРАВИ ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО.
44
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Даже могат да работят на смени! Или най добре един общ сървър. Подаваш си декларации за всичко електронно, пращат ти документите по куриер и съкращаваш поне 700 000 държавни *** и ги пращаш да работят истинска работа - тъкмо ще спестим от разходи за клуба за мозъчни инвалиди наречен държавна администрация която се сезира само по сигнали защото задниците им са станали толкова сраснати със столовете, че единствения начин да изкараш такъв грозогрухтел навън е ако пукне и го изнесеш със стола!
43
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
2 милиарда изхарчени вече и все още като в каменната ера се разхождаме между държавна службица едно да им дадем парче кожа надписано с въглен като дори неможем да пратим кожата по птерозавъра защото горките некадърници и това им е много сложно! Всичко трябва да се носи на ръка за да може да се оправдае наемането на половината рода по гишета които постоянно им се срива системата и са в обедна почивка от 11 без 15 до 14:00 и после от 15:00 до 17 без 15 когато става време да си ходят.
42
0
 
2
 
! Отговори
Александър Спасов преди 6 години
Някои грешат, като приемат, че в администрацията има 2,5 млн компютри. Ще се отделят 2,5 млн лева за да преброят компютрите. Тук зашеметяваща е сумата, която ще се плати за всяка една проверка в различните видове администрация. Всяка справка поотделно ще струва около 4300 лева и може да се направи за около 5 минути, тъй като компютрите са основни средства и има инвентарен списък за тях. Просто взимате този списък и сочите общия им брой. Това е. Ама сладка работа е да се вредиш като преброител.
41
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Селски, ти чий го търсиш в София, та искаш някой да ти осигурява да си плащаш? Стой си във най-тъпия град. Да не говорим, че си длъжен да се регистрираш, че живееш в София, защото си длъжен да плащаш данъци там, където живееш.
40
0
 
1
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
2,1 мил. лева само за да се направи инвентаризация. АЛОО ЦАЦАТУРАТА КАКВО СПИШ БЕ? Как може държавата да не знае какво има налично и какво не? Че то по тази логика кой знае колко вече е изнесено и дори не се води в списъците! За какво са ни тия 800 000 държавни *** като даже немогат един път в годината да правят опис какво има в офиса им? ЗА КАКВО ВЗИМАТЕ ЗАПЛАТИ БЕ БЕЗПОЛЕЗНИ ДЪРЖАВНИ ***? ЗА КАКВООО. ВЕДНАГА СЪКРАЩАВАНЕ НА ПОНЕ 90% ОТ ВСИЧКИ БЕЗПОЛЕЗНИ ЗАПЛАТОПОЛУЧАТЕЛИ!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2,5 милиона компютри в администрацията , то няма толкова работници в държавата - администрация + частен сектор..
37
0
 
4
 
! Отговори
Я най-напред да преди 6 години
питаме Радио Ереван за компютри или за компоти иде реч?По Татово време в стаите на учрежденията имаш "описи на имуществото", където в списък се изброяваше наличната мебел и оборудване в помещението. Обновяваше се периодично. А на някои места върху ѝ имаше поставени малки табелки с инвентарни номера.Ще е *** ѝ държавата, ако за една седмица не може да установи наличността и състоянието на каквото и да е оборудване в администрацията. Предполагам, пак ще се искат едни много пари за да се усвоят
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не било просто счетоводна инвентаризация. А какво е?Защо фирмите трябва периодично да правят инвентаризация и да бракуват негодната стока и амортизирани машини,а скъпоценната ни администрация не може?
35
1
 
1
 
! Отговори
продайте компютрите преди 6 години
Фирма НАДИН в София може да искупи тези нагло престъпни компютри за по 10 лева парчето Продавайте ..СЛедят се в реално време от провеждащи ликвидация на БЪлгарите вкл украинци,македонци,сърби,молдованциТракииски ,дунавски..Шопи,граовци...