"Подкрепа" предвижда: 2018 – годината на по-високите доходи!

Според Димитър Манолов намаляване на осигурителния стаж няма да има
14 дек 2017 14:45,
56
"Подкрепа" предвижда: 2018 – годината на по-високите доходи!
Снимка: Dnes.bg

Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас "Прослужено време" остава, подчерта Манолов пред БТА.

"Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години", коментира президентът на КТ "Подкрепа". По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.

"Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов. Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание", посочи синдикалистът.

"Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново", категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Димитър Манолов изрази притеснение от прилагането на европейска директива, която поставя високи изисквания към централите, работещи с въглища. Проблемът не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена от това, посочи синдикалистът. Той се опасява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс. Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ще компенсира липсата на въглищна енергетика, убеден е лидерът на КТ "Подкрепа".

"Европейският икономически и социален комитет по време на председателството ще приеме четири становища по инициатива на българската група, свързани с доходите, енергетиката, екологията и други важни за обществото теми", каза още Манолов.

Той уточни, че в София ще се проведе заседание на отделните групи, съставляващи Европейския икономически и социален комитет. Ще заседава и ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни мечта е в рамките на по-широка инициатива да направим една европейска демонстрация по въпроса за доходите, заяви президентът на КТ "Подкрепа". По думите му България присъства авторитетно в европейските синдикални структури и всички ще го видят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До44Продължаваш с манипулациите. За да омаловажиш думите ми, ме наричаш момче и дечко. Когато е трябвало да уча, учих. И не аз не съм наясно, а ти си тук, за да пропагандираш, че да се работи 40 години е нещо хубаво. 2012 год. единици получаваха заплата 1400лв. Освен министри, депутати, някои кметове и сие. Партиец си ти, функционер. Но не зная на ГЕРБ или на Партиотите. От БСП не си. От управляващите си и възхваляваш социалната и трудовата политики.
44
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
На повишаването на заплатите по административен път разчитат единствено тези които са зависими от държавния или общински бюджети.Всички останали трябва да си ги ЗАРАБОТЯТ със съответната печалба за собствениците/банките/ и за покриване на разходите!Какъв защитен механизъм е това,когато някой преседял 25-30 години на чиновническо топло място ще получава повече от млад специалист с много повече умения и работоспособност?Чист комунизъм/социализъм си е това налагане на мин.заплата.
43
0
 
6
 
! Отговори
Печални факти преди 6 години
От тази Подкрепа,20 год не видяхме НИКАКВА ПОДКРЕПА........ ПОДКРЕПЯ НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ.Е,и това е нещичко...
42
0
 
4
 
! Отговори
Подкрепа преди 6 години
да се саморазпуснат моментално.
41
1
 
3
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Тя и Слава Севрюкова предсказа, че една руса жена през 2018 г. ще изведе България и народа от това гербе.рско блато !
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eдва ли . Ние българите сме известни в целия свят с това че сме скрънзи и обичаме до болка мизерията . Какво каза бай *** на домочадието си заминавайки за Европа - И повече хляб , манджата е враг на кесията . През новата 1918 год . следва да очакваме половината народ български да живее в мизерия от нов тип . Правителството се хвали с добра външна политика и не знае що е семеен Бюджет
39
2
 
2
 
! Отговори
До44 преди 6 години
Ти явно не разбираш не с 1400лева пенсия а заплата БРУТО!!!Нетото е 850лв плюс прослужените години/1,380лв/ .Повече разговора е безмислен.Питай майка си и баща си .Явно си малък и не са ти ясни нещата А щат 850 след 42 години стаж не е нещо необикновенноТия двеста лева заплата хората ги получаваха в края на 80те/говоря преди пенсия/.Явно още нямаш и 1час трудов стаж.Дечковци,дечковци.!!!И бая съм се потил мойто момче ,бачкал съм яко,не съм висял пред лап топа като теб сега/Труди се не хленчи учи
38
2
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Можеш да се пенсионираш и да получаваш намалена пенсия от професионалният фонд до навършване на годините в които ще почнеш за си взимаш нормалната пенсия.Но явно не работиш това след като си стигнал до тук да питаш в нета.Несе прави на интересен.Имаш началници,Личен състав,синдикат и т.н. и те много добре знаят всичко което те интересува.И къде работиш в Перник/при гърците/.,Дебелт или КЦМто/ или Шумен?
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 34-АнонименВ Бг съм живял бе. Ти къде си живял и за каква заплата си работил, че 2012г си се пенсионирал с 1400лв пенсия? МРЗ тогава беше около 220-240лв., не помня с точност. Пак ще го напиша- на службица си бил някъде, не си се потил на работа и си 1 от малцината с такива пенсии. Затова недей да се представяш за 1 от народа. Ти си изключение от масата, но генерализираш твърденията си и заблуждаваш, че в цяла Бг пенсионерите са като теб. 40 год стаж не е равно на 1400 пенсия за всички.
36
1
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
През 2005 година минимална заплата без образование ,ценз и прослужени години беше 150 лева
35
1
 
0
 
! Отговори
ДО 39 преди 6 години
31 години трудов стаж от Първа Категория се преизчислява в 51г и 8м. Осигурителен Стаж трета категория .Започнах на 18 .
34
3
 
1
 
! Отговори
До 34-Анонимен преди 6 години
Ти къде си живял бе? За да вземе пенсия 55-60 лева ПРЕЗ 2005 година заплатата трябва да е била 130 лева .Къде през 2003 имаше такива заплати бе юнак в края на 80те заплатите при пенсиониране бяха 180-200лв на най обикновени служители.Тия гдето с 40 години стаж и през 2005 са взели 55 лв пенсия е трябвало да работят за под минимална и само прослужените години вдигат до 200 .Разправяйки тия измишльотини на наборите си .И *** няма да ти повярва.Вие деца съвсем за мезе ни взехте.
33
0
 
5
 
! Отговори
Мигрант преди 6 години
Това няма да ме откаже от мигрирането ми през новата година в Белгия !!!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗАЩОКак на 49 години си направил 52 години осигурителен стаж?Металургия?
31
3
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО преди 6 години
Имам близо 52 години осигурителен стаж , на 49 години съм .Трябва да работя още 5 години до пенсия . Защо не мога да се пенсионирам сега , след като съм преизпълнил всички условия освен това за възраст . Работя в Металургията , Първия Категория Труд , Работник .
30
0
 
0
 
! Отговори
ПРЕДИ и СЕГА преди 6 години
До ПешоС така описаните от теб фабрики, японци започнаха в Южна Корея. След определени години, корейците поканиха японците да си ходят.Защото те бяха се научили сами да си произвеждат стоки.
29
1
 
0
 
! Отговори
До26 Пешо преди 6 години
Пешо ти на колко си бре ?Или си на 10 или над 85.Какви са ти тези умопомрачителни глу.постиЗначи капитализма ,,спира да работи" а социализма процъфтява и даже връзва.Е къде и колко си живял ти бе.?Явно по времето на ,,недоносчето" си бил в космоса
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много г.рберастка с.*** има тук
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Моята майка е с 40 год трудов стаж и се пенсионира след 2005 год. не помня с точност годината и пенсията и беше 55-56 лв. Накрая остана в къщи с куп болести. Макар да е с образование и да е работила по специалността си.Бил си някъде шеф кадър, 2012 година пенсия 1400лв получаваха единици. и то миропомазаните. Не си се потил. Затова можеш и 50 години да работиш.Колкото и да увеличаваха пенсията на майка и през годините, все беше под 200лв. Напразно работи 40 години и се осигурява.
26
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Също така много важно е да се спрат чуждестранните "инвеститори" да си строят фабриките у нас. Нека си ги строят в техните "развити" държави, щом са толкова развити и ефективно работещи. Щом строят фабрили у нас, значи разчитат да задържат заплатите ниски и разчитат на това. Също и въздухът ни тровят.