Българско военно чудо: Дойран - победени без да сме бити!

Дойранската епопея е поредната историческа битка на армията ни
17 дек 2017 09:40, Александър Попов
80

През 1914 г. Първата световна война завладява Европа. След една година България изоставя неутралитета си и се включва в конфликта на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Османската империя срещу Съглашението – Англия, Франция, Русия, Италия. За София това е начинът да се постигне жадуваното национално обединение, останало мираж след двете Балкански войни.

През есента на 1915 г. Първа българска армия навлиза в Сърбия, а Втора българска армия освобождава Македония. Българите прогонват към Солун англо-френските войски, пристигнали в помощ на сърбите, но на сръбско-гръцката граница тяхното настъпление е спряно от германското командване. След като не са изтласкани към морето, съглашенците установят фронтова линия при Дойран, като част от възникналия Солунски фронт.

С това се поставя началото на една славна епопея. Тази важна стратегическа позиция затваря затваря пътищата към сърцето на Македония.

Значението на Дойран е оценено от Съглашението още през 1916 г. и то се стреми на всяка цена да завладее участъка. През август 1916 г. френски, английски и колониални части атакуват, но българите ги отблъскват с цената на тежки загуби. От големите жертви е извлечена поуката, че позицията не е укрепена достатъчно. В следващите 3 години край Дойран се гради усилено. Прокарани са три основни защитни линии – Предна, Междинна и Главна, инженерно оборудвани с бетонни и скални укрития, които да приберат всеки боец при артилерийски обстрел.

Основната заслуга за отстояването на Дойран има полковник Владимир Вазов. Само няколко дни след като поема командването на 9-а Плевенска дивизия, защитаваща този участък от фронта, през април 1917 г. е втората неуспешна атака на, проведена от английски войски. Именно тук е тежко ранен в главата Гео Милев, който губи окото си. През май англичаните отново нападат, но резултатът е същият. Поражението на съглашенците е толкова тежко, че те правят трети опит едва след година и половина.

През септември 1918 г. три английски и две гръцки дивизии, един сръбски и един френски полк и стотици оръдия, са готови за нова атака. Невижданата артилерийска подготовка продължава почти 10 дни. Както си спомня български офицер: "Барабанният огън беше преорал цялата позиция, цели скатове бяха смъкнати, долищата бяха неузнаеваеми". Окопите са сринати, телените мрежи са разкъсани, а за да сигурни, че защитниците са елиминирани, англичаните за пръв път използват на тази позиция отровни газове – 9 химически атаки една след друга. След което, на 18 септември, в 4.30 ч. сутринта хиляди съглашенци се втурват напред.

За огромна изненада на атакуващите, българските защитници ги очакват. Те са се подготвили отлично под ръководството на повишения в чин генерал Владимир Вазов, укрепленията им издържат хилядите снаряди, а са предварително снабдени и с противогази. Огромното превъзходство в оръжие и численост българите компенсират с невероятна издръжливост и желязна воля. Всеки командир знае задачата си, а войниците познават отлично позицията. Особено важно е бойното другарство, споено с огън, което е залогът за бъдещата победа. Същото значение има и изградената връзка между офицери и войници.

И когато командирите заявяват - "Заедно ще мрем!", това не са просто думи. Или както казва на войниците си един ротен командир – "Зад нас е България, домовете ни, семействата ни. Ние трябва да ги запазим". Офицерите не се крият в тила, а са начело на защитата. Когато Предната позиция е пробита, майор Васил Манолов повежда в бясна контраатака 50 души – шепа храбреци срещу вражеската верига, която не издържа удара, макар и майор Манолов да загива, вдигнат на английските щикове.

Борбата е за всеки метър, а най-често чуваната заповед е "Тýри ножа!", защото се редуват щикови атаки и свирепи ръкопашни схватки. Смаян, един английски майор споделя с войниците си: "Научете се да умирате като българите, тогава ще ги победите!". И ако англичаните успяват да преодолеят Предната и Междинната линия, то е само защото смазващото численото превъзходство си казва думата.

На 19 септември, след поредните химически атаки, огромни неприятелски маси се хвърлят към Главната позиция. Генерал Владимир Вазов изчаква решителния момент и хвърля в боя малобройните, но скъпоценни резерви на дивизията. С неотразима контраатака българите си връщат Междинната позиция, а след това и Предната.

В края на деня пред позицията остават да лежат труповете на 14 хил. англичани и гърци. 9-а Плевенска дивизия дава 1600 убити и безследно изчезнали, което е 20% от състава ѝ. Неслучайно в Западна Европа наричат Дойран "Малкия Вердюн".

В две адски денонощия непрекъсната борба, краен победител излиза волята на българите. Но веднага след успеха, на 20 септември ген. Вазов получава заповед да изостави позицията. Солунският фронт е пробит другаде - при Добро поле. Със сълзи на очи българите сами напускат окопите, които са бранили вчера и които са окъпани с кръвта на другарите им. Но дори на 22 септември противникът не смее да приближи празната вече позиция. Само 7 дни след това България излиза от войната.

В годините на национално униние след 1919 г. споменът за епопеята при Дойран стопля сърцата на българите. Защото отговаря най-добре на думите на генерал Стефан Тошев – "Победени, без да бъдем бити".

Дойранската епопея е във фокуса на осмия филм от документалната поредица "Българско военно чудо". Късометражните ленти от поредицата пресъздават 10-те най-големи военни постижения на армията ни след Освобождението и са част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя цели да представи родната история по вълнуващ начин, като едновременно с това да провокира интереса на учениците към учебния предмет. Филмите от поредицата се излъчват пред десетки учители и учители по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат.

Обиколката с лентите из училища в страната ще продължи през цялата учебната година. За да може все повече учители да обогатяват и разнообразяват часовете си по история, ЗАД "Армеец" предоставя безвъзмездно филмите от "Българско военно чудо" за образователни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Това е покъртителна простотия, бе българи! Може би тролът е един и пише от няколко псевдонима, но не може ли да се мине без г*на един път и то под такъв материал??!Колкото до заповедта българското настъпление да спре преди Солун - Германците не искат Солунския фронт да се закрие, а това ще стане с превземането на този град, защото това би означавало всичката сила, която би се стоварила там, да отиде на Западния фронт, което би довело до крах на армията им.
47
6
 
2
 
! Отговори
Крас преди 6 години
Егати едните убийци се хвалят че убили другите убийци.и останалите тапан.салзат с имиление и подхранват егото си и надездата и те някой ден да станат убийци
46
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен32 Много си прав, колега по форум! Васалите не могат да бъдат победители.За жалост, днес положението е същото-слуша Борисов покорно, прави всичко, още преди да са му го поискали, само като му намекнат....Но, д не се занимаваме с него. Отдавна имам предложение, но няма кой да ме чуе, поне един Гергьовден правителство и депутати да идат и да видят военните гробища в София.Там, дето е прахът на истинските българи, мрели за България с "Ура" но уста! При бронзовия войник с манлихерата...
45
1
 
20
 
! Отговори
Военно чудо преди 6 години
ПОКЛОН, велики българи!!!"Научете се да умирате като българите, тогава ще ги победите!"
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека каже Борисов какво мисли за т.нар царски имоти .То е записано не от комунистите ,социалистите или тез които са му неугодни а от КОНСТИТУЦИЯТА ЧЛ.51 всички царски имоти са държавна собственост Ако си е закупил земя като частно лице да му я върнат всичко друго е на България .Излезте срещу Кобурга въвел държаната н три национални катастрофи
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Конситуцията пише всички царски имоти са Държавна собственост .Конституцята от 1897година .Тоя *** Симеон се върна в България за да може от позицията на власт имащ да си узакони имотите и въобще не му пукаше за развитието на страната Да изгоним Кобургите от страната това е наше дело .Тези Кобурги които доведоха за България три национални катастрофи и загубиха половината от теритоията й Вън от България Стамболов бе казал най голямото зло за Б.я е Фердинад
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българските генерали тези с които не се съобрази Фердинанд/чужденецът с познания за храсти/Тези Генерали заслужават нашето признание и нашият поклон пред тях -те са българи за разлика от Симеон СаксКобургота който додйе с една цел да заграби още от България за собствени облаги Българи Събудете се не позволявайте на плужека да граби от Земята Ви Вън от България на Кобурга ведъж и завинаги
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА според тебе трябва да сме с руснаците ли?Които разбихме по всички фронтове и империята им се разпадна?
40
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победени заради смотаните ни съюзници - германци, австрийци, турци. И днес пак сме с тях. Поклон пред героите! Поклон пред непобедимата някога българска армия! Поклон от недостойните им потомци!
39
0
 
17
 
! Отговори
Правнук на герой преди 6 години
Както обичаше да пее баба ми:"Край стените Гевгелийски,никой не е ходил там.Само ние,страшно бихмеангло-френска *** ***!"Поклон пред героите!
38
4
 
14
 
! Отговори
бай х преди 6 години
да , успели сме да разбием колониалните войски на големите империи .....но след 100 години те пак са си империи , а ние пак сме най бедните в Европа ... и правнуците на тези герои с гордост целуват английското и френското знаме за да станат техни граждани и да живеят нормален живот
37
1
 
26
 
! Отговори
Коленича пред преди 6 години
подвига ВИ! Вечна признателност и мир и светлина на душите ВИ!( една българка, която все чете и вижда, че е невъзможно човек да знае всичко....)
36
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тези чудеса! От 5 войни сме загубили и 5-те и навсякъде граничи с наши си територии.
35
2
 
7
 
! Отговори
kiril mirchev преди 6 години
страхотна работа, браво!
34
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците ни забиха нож . Изпълниха само 15 % от обещаните доставки на ново оръжие и забраниха превземането на опразненият Солун .Ако беше превзет ,наблизо няма дълбоководно пристанище за акостиране и нямаше да има Солунски фронт . Това е Победа . Но на Германия и трябваха други огнища на военни действия ,защото иначе трябва да се бие сама с цялата мощ на Антантата . А Солунският фронт отклонява много сили,енергия и муниции от нея . Лицемери !
33
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, които биха се наcpали в гащите..при заповедта "на щик"....плюят подвизите на собствените си деди, това са "наследниците на българите, които с яките си ръце са натискали плуга, и със същите са извивали френски, сръбски, и английски вратове!Такива *** се наричат днес българи!
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен38 И накрая Англия ,Франция ,САЩ дадоха Македония на сърбите . А де !
31
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни от най-големите военни гробища при Дойран са на руснаците, пратени да ни вземат Македония и да я дадат на сърбите. От този азиатски етнос също сме изтребили към 5-6 хиляди.
30
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сме победени? Защото българската войска се командва не от генерал Владимир Вазов, а от Берлин:1. "Българите прогонват към Солун англо-френските войски, пристигнали в помощ на сърбите, но на сръбско-гръцката граница тяхното настъпление е спряно от германското командване.";2. "...веднага след успеха, на 20 септември ген. Вазов получава заповед да изостави позицията. "Васалите не могат да са победители.
29
11
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
До шматкаПАРТИЯТА Е КЛОНИРАНА И ЩЕ ЖИВЕЕ, ДОКАЗАТЕЛСТВО ГЕРБ