На изхода на живота: Погребват покойник при 5 г. жителство

Закон ще осветли погребалната дейност, ще спира изнудването
17 дек 2017 07:30, Александър Попов
73
На изхода на живота: Погребват покойник при 5 г. жителство
Снимка: Булфото, архив

Нов закон ще осветли погребалната дейност, като надеждата е правилата да сложат край на нелоялните практики и изнудването на хората.

В гробищните паркове в страната ще погребват само починали, които са имали постоянен или настоящ адрес 5 години преди смъртта си. Лица, които нямат регистрация в съответната община, може да бъдат полагани само в семейни гробница, гласи законопроект, внесен в деловодството на парламента от Вежди Рашидов и група народни представители.

Такива ограничения вече има в София и в други големи градове, като целта е да се уеднаквят правилата, пише "24 часа". Идеята на вносителите е с новия закон да се забрани монопола към всички субекти, които извършват погребална дейност.

Всички, които предлагат погребални и каменоделски услуги, трябва да подадат заявление до директора на гробището или кмета. В него те трябва да опишат и представят документи за фирмата си, както и списък с имената на работниците и копие на личните им карти.

Същите мерки важат и за каменоделците, но те трябва да представят и копие от квалификацията си. Необходими са изрядни документи и за колите, които ще влизат в гробищата. Според предложените текстове трябва да се даде и документ за собственост на офиса им или нотариално заверен договор за наем. Общинските администрации са длъжни да опишат всички фирми на интернет страниците си.

Ако бъде приет закона, с него ще се забрани погребални дейности да се предлагат в лечебни заведения, което е масова практика в момента. Лекарите и всички медицински лица няма да могат да предлагат и консултират опечалените за погребални фирми.

Според предлаганите промени собствениците или управителите на гробища трябва да изготвят правлиник, който да включва минимални мерки за сигурност - охрана, пропускателен режим, камери на входовете и изходите, да не се допускат бездомни животни.

Социално слабите и тези без самоличност се погребват за сметка на общинските бюджети.

Освен това се въвеждат и правила за правоимащите на гробни места. Те трябва да ги поддържат в добър вид и да поставят трайни надгробни знаци. Ако те са счупени и неподдържани, се отстраняват в 3-месечен срок от уведомяването. Изоставени, изпочупени, неподдържани или незаконно изградени паметници и други трябва да се отстраняват по предписание на директора. Ако правоимащите на гробното място не извършат предписанията в срока, определен от гробищната администрация, траурните надгробни знаци се отстраняват и се прекратява правото на ползване на гробното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Къде ще се погребват хора, които са си сменили местожителството преди по-малко от 5 години или български граждани, които са се завърнали от чужбина? Какъв е проблемът на Веждата, че е седнал да пише закони без да разбира от право? То е ясно, че в ГЕРБ всеки разбира от всичко, затова държавата продължава да се разпада...
58
1
 
7
 
! Отговори
MEN преди 6 години
SHTJALI DA MAHAT NADGROBNITE ZNAZI I DA PREKRATJAVAT PRAVOTO NA GROBNO MJASTO? AMI,KAKVO SHTE SE PRAVI V TAKAV SLU4AI S PO4INALIJAT,KOITO NJAMA DA IMA VE4E PRAVO DA LEZI V GROBA? SHTE GO IZROVJAT LI? KADE SHTE GO SLOZAT? AZ PREDLAGAM V SPALNJATA NA 4VORA,KOITO E RESHIL DA IZMISLJA TAKIVA NENORMALNI ,,ZAKONI,, TAM,V SPALNJATA MU,DA MU SE HILI PREZ NOSHTA.
57
1
 
8
 
! Отговори
MEN преди 6 години
VSI4KATA MARA VTASALA V TAJA DARZAVA,TA OPRJAHA DO UMRELITE?!?!?!? TO,4OVEK DA GO E STRAH DA UMRE V BALGARIJA.AKO ZAPO4NAT DA NI HVARLJAT UMRELI NA BUNISHTETO,NJAMA DA E 4UDNO-AKO NJAMASH ZITELSTVO-HA,HA,HA! ZELIJAT SVJAT SHTE SE SMEE S NAS.SRAM I POZOR.
56
1
 
3
 
! Отговори
MEN преди 6 години
NAISTINA POREDNATA SHTUROTIJA!!!!! V ,,DRUGIJAT,,-ZIVILIZOVANIJAT SVJAT,SE PLASHTAT DANAZI,VAZOSNOVA NA KOITO SE PODDARZAT GROBISHTA I GROBOVE.KOI *** PAK E RESHIL DA SE PRAVI NA UMEN,ZA DA SE TORMOZI NARODA OSHTE.KOI PLASHTA ZAPLATI NA TAKIVA NEKADARNIZI....ABE,TRAGNETE MALKO PO SVETA ,BELKIM SE NAU4ITE NA SVJAST,GLUPAZI S GLUPAZITE BJUROKRATI MRASNI.
55
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Това е поредната щуротия българска! Няма такава държава!!!
54
2
 
3
 
! Отговори
роко преди 6 години
До писнами:И кои са родните вериги велики шопе,то май само КооП останаха ако ти говори нещо,мога да ти предложа домашна пуйка 60 лв броя,домашно свинско хранено с пекъни жълъди и коприва 20лв кг,домашно телешко расло на свобода пасло на воля 30лв кг,мед от сакар 20 лв кг,яйца от Heppy кокошка 50 ст броя,туршия 10 лв буркана правена от градината и прочие ако имаш интерес ще се разберем,а колкото до здравословното ми състояние ,аз ходя на доктор в Турция,ти си ходи в софия там ща оправят най добр
53
2
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
При Живков ковчега баше безплатен-Сега 25г. след него погребението трябва да бъде безплатно , за сметка на държавата.Толкова ли е сложно и скъпо?Те това трябва да иска корделка , а не да клати правителството и да съсипе държавата за четвърти път.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До там я докарахме. Нито аз да съм съм умрял, нито ти да си жив.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еиий! Не каталясяхя тези от ШАЙКАТА ГЕРП . Всеки ден безумия . До вчера с раково болните ,днес война обявиха на умрелите .
50
4
 
12
 
! Отговори
роко преди 6 години
До 54 Писнами:Аз много добре те разбрах!?!Вие ВЕЛИКИТЕ софиянци кореняци шопи,много се дразните на простолюдието от провинцията,че ви дишат мръсния въздух,че мъкнат от провицията био храна а вие ядете ***,че си копуват коли и няма място за паркиране за вас богопомазаните пишман софийски ач кюпеци,ами дай тогава да затворим границите и кой от където е и те така алооо софийски дрен ние от провинцията не ядем доматите с коловите мисля че бях ясен папагал заблуден живей си в смешната софия
49
1
 
20
 
! Отговори
Бабината преди 6 години
В България нито да си жив, нито да си умрял! А ако човек е все още жив да го е яд да умре.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AMI TO BOLNITE I UMRELITE OSTAXA NAI GOLEMIQT BIZNES V BG DRUGO NQMA
47
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Да се държи трупа в хладилна камера докато направи 5 години жителство ... - да, ама знаете ли колко е скъпо - и сега камерите на моргите са препълнени. Това с 5 те години би било майтап, ако не беше толкова жалко. В закона да има изискване всеки гробищен парк да им крематориум, за да стане тази услуга по-евтина, че да могат повече хора да се възползват от тази възможност. Всеки областен град в МБАЛ има подобно място, където са унищожават чрез изгаряне биологични отпадъци.
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.......Погребват покойник при 5 г. жителство.......********С какво се храните, че сте толкова *** не разбрах.
45
7
 
19
 
! Отговори
Ненор Мален преди 6 години
А кажете сега,че гербаджиите са нормални.Всичко оправиха,сега уреждат раковите лекарства и гробищата.Каквото мислят,това да ги стигне.
44
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възтановете жителството! Така освен този "проблем" ще се решат и всички останали!
43
6
 
13
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Баси гаврата! Вчера мораториум в/у скъпоструващи лекарства, днес *** решиха и гробищните паркове да оправят!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подържането е редно да е от гробището срещу заплащане, който реши сам да се грижи, тогава може да имат претенции , но ако е на плоча, би трябвало да е от гробището почистването около гробовете. Като има цена мястото, да включат и подържането в нея и готово.
41
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво се случва с емигрирала жена, да си храни семейството, чистейки по къщите на западняците,прибрала се и починала след 3 год. Къде ще я погребат близките с тези 5 години жителство - това е абсолютно малоумие? При положение, че се раждат по малко отколкото умират е нормално общините да си направят сметката и да се осигурят достатъчно гробищни площи. Стресът за роднините и без това е голям, в такъв момент, да започнат да доказват жителства и подобни простотии. Направо да забранят умирането.
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се премести човек да живее на друго място, пет години няма да го погребват нито на новото, нито на старото място, където е живял.Така излиза от написаното тук.