В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
1
 
0
 
! Отговори
Барин преди 5 години
Зависи как ще стане трансформацията. Да не стане така, че заради закръглянето народът да обеднее или стока, която струва 4 лева да премине в 4 евро. Счетоводителите ще преизчислят заплатите, но търговците, складовете, проиаводителите надали.
264
2
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 5 години
Сменете валутата от лев на евро, когато минималната заплата стане 4000 лева! Без това цените по магазините са почти европейски.
263
2
 
3
 
! Отговори
невзрящ преди 6 години
И сега всички цени в България са европейски.Плащаме с левове, ама цената е европейска! Баламосвате хората на БСП. Но те могат да питат внуците си за истината.
262
5
 
8
 
! Отговори
niki преди 6 години
Престанете да лъжете хората, нищо няма да се промени.
261
6
 
10
 
! Отговори
ели преди 6 години
До АнонименПатко, хората ти казват, че цените за потреблението, ще станат двойни. Какво не схвана, т.е, ако месечно изкарваш в момента с 1000 лв, след въвеждането, с тези 500евро, ще ти стигат за 15 дни. Ако пак не си схванала се гръмни!
260
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е без значение,дали ще бъде ЕВРО ,ДОЛАР или БИТКОЙН,или някоя друга конвертируема валута.При положение че ГОЛЕМИТЕ законодатели от КОНСТИТУЦИОНИЯ СЪД,са позволили или узаконили,на РАБОТОДАТЕЛИТЕ да забавят заплатите на тези КОИТО са им гласували доверие.Тоест на обикновения човечец.Мисля че с това решение,ще се увеличи корупцията ОЩЕ ПОВЕЧЕ.НАЛИ се сещате какво следва.
259
5
 
26
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Истината е , че приемем ли еврото БНБ вече няма да може , да покрива далаверите на родните олигарси и те ще хапнат дръвцето.Най голямата родна банка се държи по документи от безработен кипърец.Е няма такава наглост дори и в Русия.
258
2
 
7
 
! Отговори
трите прасенца преди 6 години
Ами по закон в много държави, за да искаш да търгуваш нещо, искат част и то не малка от това нещо, да се произвежда там.
257
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се сещам.помогни малко.
256
15
 
15
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.От статията с изненада разбирам, че Еврото е като кост заседнала в гърлото на мафиотите-олигарси.
255
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 270Защото по закон (сети се кой е платил да е такъв закона) в България за да внасяш горива трябва да има складова база, на която изискванията са така написани, че единствено Лукойл отговаря и следователно ако искаш да внесеш гориво в България, трябва да го съхраняваш в на Лукойл складовете.Алтернатива има, но първо да изметем съветската гнилоч от прекрасната ни държава.
254
13
 
32
 
! Отговори
Кики преди 6 години
За България няма да е добре ако приеме Еврото,ще стане мазало
253
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ь какво ще мръднеш като няма с какво да заредиш колата.С талигата ли.
252
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От умниците към умника.Живеем във времена на демокрация.Търговията е разрешена и съответно частният бизнес трябва да се развива.Конкуренцията е от важно значение.Умнико,като сме под руски монопол,що не вземат тез наште убавци да внасят горива от други държави.Нали е конкуренция.По този начин няма да сме обвързани с Масква.Умнико,минава ли ти през ум че нашите управници,колкото и да са стока знаят че спрем ли горивата от Русия сме пътници.Нямат друга алтернатива,и няма и да имат.
251
1
 
29
 
! Отговори
Аналогично преди 6 години
"В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?"То същотото като:Леви или десни:Какво значение има за портфейла на българина?Какво ще се промени за българите, ако бутнем правителството?
250
16
 
14
 
! Отговори
niki преди 6 години
Руски робовладелци, да.* Почти всичкото гориво в страната се произвежда от руска компания - Лукойл-Нефтохим, както и се продава през техните бензиностанции* 100% от горивото за ядрените ни реактори е руско* 100% от газът в България е рускиХайде сега умници такива ми кажете енергията за производство на една стока в България и за транспорта и където и да е на какво се основава? На руския монопол в горивата.Като се отърсим от тези неща и тогава ще мръднем напред.
249
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименОтърсваме бавно.Така сме се отърсили,че няма нищо положително .След смяната с еврото.направо ще се разтърсим.
248
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
257,Този с руските робовладелциТи руски храни ли ядеш бе ***,руски дрехи ли носиш.Руска телевизия ли гледаш,Май само те интересува да заредиш руско гориво за да можеш да си тътриш *** от точка а,до точка б,И се кефиш как морето е пълно с руски туристи които пълнят хазната в най доходният за страната бранш,То други няма де.
247
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТАНАСОВДалавери
246
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 261Да, наясно съм с всичките тия неща. Путин го е яд, че изтърва нещо, което държеше на 100% и го е яд не за друго, ами защото видимо има подобрение в начина на живот на българите, след като се отърсваме бавно, но сигурно от дългата кремълска ръка.