Един път, втори... работници без пари, заради италианец

Собственикът на дупнишката фирма за обувки изчезна
23
Един път, втори... работници без пари, заради италианец
Снимка: Булфото, архив

Бивши работници на станалата скандално известна дупнишка фирма за обувки "Абонданца" на италианския бизнесмен Луиджино Каприоти отново останаха без заплати и без работа, заради друг италиански работодател, близък до предишния.

Още по темата

Работниците, които шият в България на ишлеме, имат да получават по две заплати за миналата година и по още две - за предходната.

Хората фирмата "АМ шус" се оплакаха, че нямат връзка с работодателя Джовани Габриели, а по молба на бригадирите във фабриката са в престой и не работят от няколко дни.

Работниците разказаха, цитирани от БТА, че по-голямата част от тях са служители на Луиджино Каприоти, но след фалита на фирмата му били наети на работа от собственика на "АМ шус" - Джовани Габриели. Те припомниха, че националния омбудсман Мая Манолова помогна за решаването на проблемите при предишния им работодател и сега отново ще я търсят за съдействие при решаването на новия спор с новия италиански собственик.

Омбудсманът пък обеща, че до понеделник ще се запознае със случая и ще се срещне с работниците. Тя гарантира, че през тази година, бившите служители на "Абонданца" ще получат дължимите им пари от Фонда за гарантиране на вземания от фалиращи предприятия, чийто срок за обезщетения беше удължен по нейно предложение, след миналогодишния скандал в дупнишката фирма.

"Вече има промени в Закона, така че хората ще получат парите си. Ще се постарая виновните да получат и наказания с цялата строгост на закона", каза още Манолова.

Работниците днес са сезирали и Инспекцията по труда в Кюстендил, откъдето получили информация за промяна в ръководството на фирмата.

Те готвят и протест през следващата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тато из Правец Да бе, помним заводите за обувки дето никъде ги нямаше.Майка ми ходи до София да ми купи сандали като бях на 6 години за 24-ти Май.А на бас, че сега правим и изнасяме повече обувки.
20
2
 
4
 
! Отговори
Служител преди 6 години
Работя в клон на голяма немска фирма.Получаваме много над средната за страната заплата.Редовно от 20 години.20 дни платен годишен отпуск.Осигуровки на реалната заплата.Имаме здравна служба.По 600лв за лекарства годишно се поемат от фирмата.По 500 за лятна почивка, 500 за Нова Година.500 за зъболекар.Годишен бонус от порядъка на 1500лв.Работно облекло, очила, ръкавици, маски ако се налага и обувки.Ако щеш всеки ден ги късай.Даваш скъсаните и взимаш нови.За друг работодател не искам да чувам.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Да разбираме , че италианците са източняци ?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко стадо си има своята *** ;)
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Содов завод в Девня - купен от белгийската Солвей. Сега са световни лидери.Полимери Девня- купени от сем. Банови. Пълна разруха.
16
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски *** получават по 12 копейки на хейт, а тръгнали да плюят ЕС :)))Читавите руснаци масово бягат в ЕС, САЩ, Канада, Австралия, та дори се заселват у нас.Само да са вън от ***, поняли дураки ;)
15
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западна компания купи завода в който работя преди повече от 17 години и повече не искам да чуя за български работодатели!Коректни, всичко се плаща до стотинка, всички данъци и осигуровки!От нас се иска само да си вършим задълженията, нищо повече.Ползваме допълнителна здравна застраховка, здравен пакет отделно, коледна и великденска заплати, безплатна храна...Никога повече български шеф !
14
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай сега,нали сте в ЕС,що мрънкате роби.
13
2
 
28
 
! Отговори
L. преди 6 години
Проблемът е, че т.нар. "чужди инвестиции" не са реални. Боядисана изоставена конюшня и машини трета ръка, приготвени по начало за скрап, не са инвестиции.
12
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето резултата от така желаните от политиканите ни,чужди инвенстиции.А нашите назначени куфарни"бизнесмени"правят инвестиции единствено в коли и леки жени.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тато из ПравецТато...носи си цървулите, които произвеждаше...ние не ги искаме.И ще си скачаме по площадите, колкото си искаме.
10
1
 
29
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
До ХамериканецМдам...как ги определи всички италианци.А, ние българите, всички сме честни, неподкупни...щедри...разбиращи...помагащи...и т.н.и т.н. отнасящи се към работниците си невероятно...плащащи им невероятни заплати.Измамници има навсякъде п освета.Просто в България всички знаят, че това е официално позволено.
9
7
 
14
 
! Отговори
Хамериканец преди 6 години
Италианците са до един много стиснати, скръндзи, чипи негодници
8
8
 
27
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Едно време ви направих заводи за обувки и бяха здрави и качествени, ама вие решихте да се правите на маймyни по площадите
7
3
 
10
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Eвpoгейските също сте цeнзypирали.
6
1
 
35
 
! Отговори
Осман преди 6 години
A сега къде е оня който казваше че няма заплати под 800 лв? Хората и на 400 са съгласни ама и това го няма. Така е в Мутростан. *** големи началници са доволни. Това е важно
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като има фабрика там, като държавата не може в зародиш да реши проблемите и да се бори за коректен бизнес и достойно заплащане. Ако който и работодател не отговаря на това, аут от България. Нямаме нужда тук да от рОбОвладелци. В тази фабрика ли беше починала преди години една работничка? От преумора.
4
1
 
46
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Великите "чуждестранни инвеститори" на демократите и ГЕРБ!
3
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
И с това ли трябва да се занимава Мая Манолова, по-скоро е работа за дебелата Цаца, ама той работи само ако трябва да защити за нещо Баце.
2
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Италианската мафия ли чакат заплати? Кой свестен инвенститор ще дойде в мутроландия бе? Изпрал си е милионите човеко и си би камшика. Сега всички милиони са му законни а тея мушмули ще чакат от умрел писмо! Ей това племе и след 28 години неможа да разбере че в мутроландия свестен инвенститор няма да дойде!?