Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!

Шамари за жената се одобряват от 7% - най-вече от малцинствата
19 яну 2018 15:00,
342
Българинът: Жената е жена, мъжът е мъж и жената не е на мъжа!
Снимка: Reuters

Българинът не оправдава домашното насилие, отхвърля категорично идеята, че жената трябва да е подчинена на мъжа и смята, че полът на човека е биологичният.

Това показва експресен сондаж на "Галъп" по споровете около Истанбулската конвенция, която предстои да бъде обсъдена следващата седмица от депутатите. ГЕРБ се обявиха за приемането й, защото тя защитава жените от домашно насилие. БСП и Патриотите обаче са против, защото смятат, че с нея се прокарват повече права за гейовете.

Сондажът е проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи и е независим от външно финансиране, уточняват от "Галъп".

Още по темата

50% от хората, участвали в проучването казват, че когато става дума за пола на човек, най-важен е биологичният пол. Според 38% пък най-важно е кой как се чувства.

Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни, анализират социолозите.

В същото време обществото ни категорично отхвърля идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не.

"Очевидно, повдигнатата от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали", анализират социолозите.

Сред тези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените личат най-вече представители на малцинствени групи. Идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на "Галъп интернешънъл". Дяловете на склонните към подобни актове са категорично малцинство, но явно не намаляват и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мъжете им се случва да ги шамаросват жените им ,но те са се така упоили,че нямат никакъв спомен за това.
269
2
 
17
 
! Отговори
seira преди 6 години
НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНОТО ФИНАНСОВО УСЛОВИЕ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА "НОРМАЛНО" СЕМЕЙСТВО И АДЕКВАТНА РОЛЯ НА СЪПРУГА В НЕГО Е ПОСЛЕДНИЯ ДА ПОЛУЧАВА МЕСЕЧЕН ДОХОД С КОЙТО ДА Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗДЪРЖА КАКТО СЕБЕ СИ, ТАКА Й СЪПРУГАТА И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!ЖЕНАТА ИМА СПЕЦИФИЧНА РОЛЯ В СЕМЕЙСТВОТО И СЕ НУЖДАЕ ОТ ПОМОЩТА НА БРАЧНИЯ СИ ПАРТНЬОР!РОЛЯТА НА ЖЕНАТА В СЕМЕЙСТВОТО ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ ТЯ НЕ ТРЯБВА ИКОНОМИЧЕСКИ ДА БЪДЕ ПРИНУДЕНА ДА СЕ ПОДЧИНЯВА! АМИН!
268
1
 
14
 
! Отговори
seira преди 6 години
ТАКА КАКТО ДВАТА ПОЛА СА МНОГО РАЗЛИЧНИ ЕДИН ОТ ДРУГ И САМО ТЯХНОТО ОБЕДИНЕНИЕ ОФОРМЯ "ЛИЦЕТО" НА ЧОВЕШКИЯ РОД, ТАКА В СЕМЕЙСТВОТО (СВЕТСКО ИЛИ НЕ) ВСЕКИ ЕДИН ОТ ДВАМАТА ИЗПЪЛНЯВА ОПРЕДЕЛЕНА ПРИОРИТЕТНА РОЛЯ!В ТАЗИ ВРЪЗКА Е НЕОБХОДИМО ДА ПОДЧЕРТАЕМ, ЧЕ В ЕДНО "НОРМАЛНО" СЕМЕЙСТВО Е ОБИЧАЙНО ВЪВ ФИНАНСОВО ОТНОЩЕНИЕ, СЪПРУГАТА ДА МОЖЕ ДА РАЗЧИТА НА ПОМОЩТА НА СЪПРУГА.ЕТО ЗАЩО ОСОБЕНО АКТУАЛЕН ОСТАВА ВЪПРОСЪТ ЗА ДИВАТА ЕСПЛОАТАЦИЯ И УНИЗИТЕЛНОТО "ЗАПЛАЩАНЕ" НА ТРУДА НА БЪЛГАРСКИЯ МЪЖ!!!АМИН!
267
1
 
13
 
! Отговори
seira преди 6 години
СЛЕДЯ ТЕМАТА ЗА КОНВЕНЦИЯТА И СЕ СЕЩАМ ЗА ЕДИН СЛУЧАЙ ОТ "ТОШОВО" ВРЕМЕ, ПРИ КОЙТО ЕДНА БЛАГОВЕРНА СЪПРУГА БУКВАЛНО "СПУКВАШЕ" ОТ БОЙ ГЪРЧАВИЯ СИ СЪПРУГ, ЗАЩОТО НЕ Й СЕ ПОДЧИНЯВАШЕ...ТА, ПИТАМ СЕ, В КОЙ ДОКУМЕНТ СЕ ЗАЩИТАВА МЪЖА В СЕМЕЙСТВОТО ОТ НАСИЛИЕ?!ПИТАМ СЕ, МОЖЕ ЛИ ДА ИМА "СЕМЕЙСТВО" (МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА), ОСНОВАНО НА НАСИЛИЕ?!РАВНОПОСТАВЕНОСТТА НА ДВАТА ПОЛА (РАВЕНСТВОТО) НЕ ОЗНАЧАВА ЕДНАКВОСТ, А СПЕЦИФИЧНИ ПРАВА И ОТГОВОРНОСТ!!!АМИН!
266
2
 
1
 
! Отговори
Библията преди 6 години
2 Тимотей 3.... НЕОБИЧАЩИ ДОБРОТО....
265
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има жени които мразят мъжете, това какво е?
264
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до2661.всеки до един да люби своята жена, както себе си2. повече обичащи удоволствията, отколкото Бога,Вземи избави света от себе си.Не се мъчи да не ти го отпори някой за да видиш що е грях,що е удоволствие.Свети човеко , не се мъчи.Амин
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
263,не е само четене, трябва и разбиране и детайлизиране.Например чл.12 от общи положения е доста нагъл ако ВНИКНЕШ.А ти четеш отгоре и не виждаш.Едно е да гледаш, друго е да виждаш
262
1
 
3
 
! Отговори
До 265 преди 6 години
Пасторе, дума -Библията -женски род.......100% ЖЕНА СЪМ....АМИН!
261
1
 
2
 
! Отговори
Библията преди 6 години
До 2662 Тимотей глава 31 И това да знаеш, че в последните дни ще настанат тежки времена.2 Защото хората ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни ,богоненавистници,3 безсърдечни, неотстъпчиви, клеветници, невъздържани, свирепи, необичайни доброто,4 предатели, буйни, надути, повече обичащи удоволствията, отколкото Бога,5 имащи вид на благочестие, но отрекли се от силата му, и от такива се отвръщавай.
260
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БиблиятаТи,каквото си там,създадено в таина лаборатория на извънземна раса,нека се слави туй що ти ражда главата.Избави себе си и ближните от туй начинание с що си се хванал, и видиш ли дърво удари се силно в него,Поведи с теб останалата сектантска част щото мислите ти не знаят що е туй ум.Отърви света от твоето присъствие за да не страдаш в някоя клиника.Рече пастора .Амин
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
263 Чел ли си я
258
16
 
19
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Някой чете ли я изобщо тази конвенция или си лаете по инерция. Аз взех да я прочета и изненада - нищо страшно, заличаващо нацията. Просто защита от насилие и сексуална дискриминация. И какво сте писнали толкова против обратните - обратни има от както свят светува. Едно време ги биеха и се казваше, че няма а си беше пълно с такива. Така караха и левичарите да пишат с дядната ръка, криеха престъпления и т.н. Не можеш да биеш някой, защото е различен било то жена, левичар или обратен.
257
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от Истанбулската конвенция.....................тая конвенция е едно недоносче, както казваше Т.Живков за социализма.Така, че не ни я пробутвайте, знаем ги тия номерца.
256
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е толкова зле профилактично да се ошамарва жената.От 2-3 шамара никоя жена не е умряла.Защото БГ-жени станаха много комерсиани и не уважават мъжете си.Освен това се взеха много насериозно с тая еманципация и демокрация.
255
1
 
8
 
! Отговори
Библията преди 6 години
2 Летописи 7:13-1413 Ако заключа небето да не вали дъжд, или ако заповядам на скакалците да изпоядат земята, или ако изпратя мор между людете Си,14 и людете Ми, които се наричат с Моето име, смирят себе си та се помолят, и потърсят лицето Ми, и се върнат от нечестивите си пътища, тогава ще послушам от небето, ще простя греха им и ще изцеля земята им.
254
1
 
8
 
! Отговори
Библията преди 6 години
Накъде тръгна света?.....до *** мендър, или "врели не кипели". .......КЪМ АДА!
253
0
 
3
 
! Отговори
Жена преди 6 години
Mariec, извинете за неточното цитиране на псевдонима Ви от предния ми пост.
252
0
 
3
 
! Отговори
Жена преди 6 години
До Maries,Вашата преценка е обективна и думите са Ви казани на място.
251
1
 
11
 
! Отговори
Mariec преди 6 години
Накъде тръгна света?едно време излезе на модa т.нар."еманципация",та като почнаха жените(нежния пол)да навлизат в мъжката територия,ти да видиш,мъжете започнаха да навлизат в женската територия и нещата толкова се омешаха,та се стигна до *** мендър,или"врели не кипели"