Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!

2 028 дечица чакат реда си за дом, ласка и свое семейство
144
Кандидат осиновители – много, но с претенции: Българче да е!
Снимка: архив, Булфото

Кандидат осиновителите у нас са много, а осиновените – малко. Причината: претенциите детето да е българче, да е бебе, да е здраво. И така в крайна сметка хората, които искат да имат дете чакат с години, за да го намерят, а децата изоставени от родителите си, не намират ново семейство.

По данни на Агенцията за социално подпомагане през 2015 г. са осиновени 618 деца, през 2016 г.  556, а от януари до октомври миналата година – 470.

Критериите при осиновяване са личните предпочитания на семейството към определено дете и редът на вписването им в регистъра, обяснява социалният министър Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Той допълва, че повечето от кандидат осиновителите искат да вземат малко дете, най-често бебе, което да е в чудесно здраве, да няма фамилна обремененост, както и да е от български или смесен произход, но без ясно изразени черти на определен етнос, например ромски.

Това определено затруднява процеса по осиновяване още повече, защото в регистъра за чакащи новото си семейство деца от 2 208, 1 148 са здрави, а останалите 1060 са с увреждания.

Въпреки че явно изоставените деца много трудно намират ново семейство, Бисер Петков се хвали с добри резултатите за извеждането на малчуганите от сиропиталищата.

От 2010 г., когато стартира програмата за деинституализация, броят на децата в социалните домове е намалят с 87%.

Преди седем години малчуганите, оставени на грижата на държавата в специалните институции е бил 7 587. До октомври миналата година той е бил сведен до 948. Домовете пък са редуцирани от 137 до 36.

От 2010 година са закрити 101 специализирани институции – всички за деца с увреждания, 60 за деца без родителски грижи,16 за медико-социални грижи, които са под контрола на здравното министерство.

"Реформата за грижата на децата е свързана не само със закриването на домовете, но и с оказване на помощ на семействата,така че да не стигат до крайното решение да изоставят малчуганите", допълва министърът.

Според него вече е променена една от най-негативните тенденции за грижа на деца в миналото, а именно мнозинството от тях да се отглеждат в домове. През 2010 г. процентът им е бил 80, а през миналата вече половината от тях са в семейна среда. За тази цел има 340 социални услуги.

Въпреки това още в началото на деиституциализацията като проблем е очертано неравномерното географско разпределение на социалните услуги.

Така че през 2016 г. държавата се е заела да оправи нещата с актуализация на плана до 2025.

Дотогава трябва да бъдат закрити абсолютни всички домове, да се доразвият социалните услуги, приемната грижа, подкрепата на семействата в риск.

Актуализирания план предвижда се разкрият нови 147 социални услуги – 23 центъра за обществена подкрепа, 27 дневни за деца с увреждания, 17 за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, 10 центъра от семеен тип за деца, 28 преходни жилища на деца от 15 до 18 години, 17 наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонименздравейте, дали детенцето ви е вече осиновено?
113
0
 
15
 
! Отговори
Просто Човек преди 4 години
Да, имам репродуктивен проблем и да искам българче, бяло и здраво. До тук- 13 години по лекари, успехи, неуспехи, радости за кратко, слълзи, надежди разпилени на пух и прах, дадени пари в клиники, колкото за хубава къща... Вие много знещите, след като минете през всичко това, тогава можете да ми казвате какво дете искам да осиновя! Голяма част от вас няма да издържат на толкова ин витро процедури, успоредно с това редовно пътуване- 600 км, работа...,но тук зад мониторите сте силни...
112
0
 
13
 
! Отговори
Просто Човек преди 4 години
И да се знае! Има хора с репродуктивни приблеми, които са в следствие на лекарски грешки, по рождение и т.н. Не всички са правили аборти и всички онези неща, които им приписвате. Лесно, много лесно се говори, когато е на някой друг. Много сте смели, БРЕ!
111
1
 
10
 
! Отговори
Просто Човек преди 4 години
До автора на статията и до всички онези, които не са стигнали до етап осиновяване. МОЛЕТЕ СЕ, да не ви дойде до главата!!! Стане ли, друга песен ще запеете. Сега ви е широко около врата, но колелото се върти, не знаете какво ви е подготвила Съдбата. И да, хората с репродуктивни проблеми не искат роми или болни, вие искате ли? Останете насаме със себе си и честно си признайте, пред самите вас, тогава пишете глупости.
110
0
 
1
 
! Отговори
mirapela преди 4 години
До Анонименimali vazmojnost da se svarjem s vas ako o6te ne ste dali bebeto za osinovqvane
109
0
 
9
 
! Отговори
Доника преди 4 години
До всички тези, които подкрепят статията и нямат репродуктивни проблеми: Като сте толкова либерални, що си правите деца с вашите гени, ами не си осиновявате болни ромчета????? Тия всички деца трябваше да са вече осиновени с толкова много поддръжници! Щот само знаете да лаете а като ви опре яйцето до г...а сменяте плочата!!! По-добре си трайте и се радвайте, че не сте от нас УВРЕДЕНИТЕ!
108
4
 
10
 
! Отговори
потка ти лелина преди 4 години
До 567Не стига че природата ги е наказала ,ами сега и да нямат претенции какво дете да осиновят....айде марш и на такива като теб "остроумни"
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам дете което искам да го дам за осиновяване момиченце е в отлично здраве на 1 месец
106
17
 
3
 
! Отговори
567 преди 5 години
До тези с претенцЙте - Няма вече други освен ромчета и тук-там българчета, но увредени. Бързайте, че и те са на свършване. Ако не, тогава осиновете си котенца, но минимум персийчета, за да удовлетворят ПретенциЙте Ви и да не се излагате с безпородни ;)
105
1
 
7
 
! Отговори
567 преди 5 години
До човекът, осиновил 4 годишно дете и се сблъскал с толкова много трудности.Трябва преди осиновяване да преминавате през курс на обучение. Децата имат трудни периоди, често пъти хората не понасят и собствените си деца. Проблемът е, като не може да ти излезе от главата, че е чуждо и тогава във всяка сложна ситуация си казваш - ЕТО! Това те прави проблемен родител, защото не детето, а ти имаш задни мисли и изопачено поведение. Толкова хора изхвърлят котка, защото се напикала веднъж. Това сте вие.
104
3
 
4
 
! Отговори
567 преди 5 години
До Анонимен За осиновените ромчета - обратните наблюдения имам, стават изключително социализирани хора. Виж, ако си некачествен осиновител, проблемите са гарантирани и с бели дечица. Дори се е стигало до трагедии. Също проверено.
103
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не си осиновявайте ромче.Генът си е заложен в тях, каквото и да се стараем да направим и променим не става.От личен опит ви го казвам. Сега е трагедия в нашата къща с това дете.
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си осиновиха е тази година януари месец дете на 4 години.Просто никой не ни беше казъл,че ще минем със него през толкова много трудности.
101
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да осеновя дете какви документи са нужни за да осеновя дете
100
2
 
6
 
! Отговори
Севдалина преди 6 години
Аз нямам изискване за произхода на детето и кандидатсвах до 5г не държа да е бебе защо никой не се обажда вече 8м ????
99
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение от коментар номер 103:Друг мой съвет към българите е :-да не правят аборти и да не използват противозачатъчни по време на полов акт- двойката мъж и жена да бъдат само и единствено българи-да няма смесен брак-във всяко бяло българско семейство да има минимум 4 деца.
98
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нормално е в крайна сметка.Искаш да си осиновиш чуждо дете, защото имаш репродуктивни проблеми. Естествено е да искаш да е здраво, за да може да му се радваш и да го научиш на нещо и да оставиш нещо след себе си. А не примерно цял живот да си му болногледач.Естествено, че да е българче. Те другите и без това се нароиха чак няма оттърване.Кои изобщо ги пише тия статии???
97
2
 
5
 
! Отговори
Цар Леонид преди 6 години
This is SPARTA! В Спарта имахме друг подход.
96
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минахме и през доста операций на слънчицето, така че разбирам и хората които искат да е здраво. Защото веднъж като го гушнеш и става част от теб и преживяваш с него всяка негова болка и страдание. Така че даите такива статий да пишат хора минали по този път, а не някакви списвачи целящи да си запълнят с глупости статийте. Успех на всички осиновители да гушнете едно слънчице и да изпълните живота му с обич и усмивки
95
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да имаме претенций. Ние си осиновихме детенце с увреждане, което не ни пречи и го обичаме и правим щастливо. Единствената ми претенция беше да не е ромче. И още едно да си осиновя пак ще е така...няма да говоря лошо за този етнос но има стара българска приказка, че крушата не пада далече от дървото...а ромите са наследствено обременени. Така че ако това ме прави претенциозен ОК, такъв съм. Но нека които е писал статията погледне и от нашата страна на осиновителите.