България - бедна, но държава с висок среден доход

На 56 място сме в класация на най-добрите страни в света
24 яну 2018 09:50, Екип на Investor.bg
177
България - бедна, но държава с висок среден доход
Снимка: Reuters

България се нареди на 56 място в класацията на най-добрите страни в света, съставена от американското списание "US News & World Report". Страната ни се е изкачила със седем позиции напред в сравнение с 2017 г., когато е била на 63 място.

За България е написано, че Световната банка я класифицира като държава с висок среден доход.

Класацията, която се публикува за трети път, се основава на допитване сред повече от 21 хил. души от 36 страни в Северна и Южна Америка, Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Авторите на изследването посочват, че участниците в допитването са били представители на "информирания елит" и бизнес лидери.

Те трябвало да оценят страните според 65 критерия, групирани в девет категории – от икономическо влияние и сила до гражданско съзнание и качество на живот.

България е поставена на най-предно място (31-во) в категорията "качество на живот", определена като добър пазар на труда, достъпност на цените, икономическа стабилност, равенство на доходите, политическа стабилност, сигурност, добре развити държавна образователна  и здравна система. Страната ни е оценена високо и в категориите "стартиране на бизнес" (ниски производствени разходи, благоприятна данъчна среда, прозрачни управленски практики) и "гражданско съзнание" (защита на човешките права и на околната среда, равенство на половете, религиозна свобода, спазване на правото на собственост, добро разпределение на политическата власт).

За сметка на това България е едва на 76-то място в категорията "обещаваща икономика" и на 75-то място по "сила", определена като икономическо и политическо влияние, участие в силни международни съюзи и силна армия.

В общата класация преди страната ни се нареждат Колумбия и Румъния, съответно на 55-то и 54-то място, а след нас попадат само още четири европейски страни - Латвия (59-то място), Украйна (69-то място), Беларус (72-ро място) и Сърбия (78-мо място).

САЩ губят една позиция и заемат осмо място, като се свличат в две важни категории - "стартиране на бизнес" и "обещаваща икономика". Възприемането на САЩ като политически стабилна, демократична и отворена за пътуване страна се влошава. За сметка на това тя запазва първото си място в категорията "сила", следвана от Русия и Китай.

Люксембург е най-добрата страна в света за правене на бизнес, Германия е номер едно по предприемачество, а Швейцария е най-добрата страна домакин за корпорациите. Великобритания води в сферата на образованието, Канада е номер едно по качество на живот, а Нова Зеландия е фаворит за пенсиониране. Бразилия е най-добрата страна за посещение, а Италия е с най-богатите културни традиции.

За първи път анкетираните били помолени да изкажат мнението си и за лидерите на големите страни. Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение. При бизнес лидерите Ерик Шмид, изпълнителен председател на компанията-майка на Google Alphabet, се радва на най-голямо уважение.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: българияикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте плюли. Българите сме много негативни хора. Бразилците са толкова бедни а толкова доволни. Имайте малко позитивни чувства бе, как не ви омръзна!
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това извратеняшко-слугинско заглавие звучи,като,"България,дървено желязо"!Някои в слугинажа си вече се изказват,сякаш вместо глави на раменете си,имат гнили пънове!
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали има банани и цветни телевизори. Какъв е проблема?
156
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Статията се подиграва с ума на българина.Една трета от населението са пенсионери и се знае с колко лева се опитват да живеят.Един коментатор пише,че в Пакистан са били по зле от нас.Влесте в интернет да видите средния год.доход на глава там.
155
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието на статията е пълна безсмислица.
154
1
 
12
 
! Отговори
Борис Бойков преди 6 години
днес стигнахме и дори минахме цялата западна *** по доходи, раждаемост и стандард на животвервайте ми!ПоздравиВаш БорисШефа на банановата република ***
153
0
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
а пък Меркел с най-високо одобрение задето превръща Германия в арабски щат. Абе вие или сте луди, или сте платени, или цитирате Дойче леле
152
1
 
7
 
! Отговори
ахаххаахах преди 6 години
"Канадският премиер Джъстин Трюдо и германският канцлер Ангела Меркел се радват на най-голямо одобрение в света, докато американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин имат най-високо неодобрение."то за Путин гласуват по 80%, обаче бил с най-високо неодобрение.. идващо най-вече отвърд границите на Русия!ей не мирясаха тези ***
151
0
 
18
 
! Отговори
май преди 6 години
едни американски фондации - трансперънси и отворените таман ни оплюха яко какви сме корумпирани- друга сега ни хвали- те ти булка Спасов ден!
150
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна повърня!
149
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото нещо с което ни определят чужденците навън е мафия.Това съм го чувал в Англия, Германия и в другите Европески държави където съм бил.Благодарение на ГЕРБ тази думичка започнах да я чувам по често.
148
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ-гадове за единно разграбване на България.
147
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците и банкерите са с високи доходи но останалите мизерстват.
146
0
 
19
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Без да се замисля повярвах на това американско списанийце :D
145
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е най-бедната и най-пропадналата държава не само в ЕС!Гарантирано от ГЕРБ.
144
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е София.Не че в София е розово положението, но хората в провинцията мизерстват.
143
0
 
18
 
! Отговори
некой преди 6 години
като гледам реалноста в България в момента - май ще е по добре да сме Богата Държава с Ниски Средни Доходи, а?
142
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА МАФИЯСАМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ЯДЕ СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕ, ДА СЕ ЗНАЕсмешни сте, тези който само плюете
141
2
 
32
 
! Отговори
България-бедна. преди 6 години
Само това заглавие е достатъчно.Висок среден доход се получава благодарение на огромната разлика в доходите на може би 20% добре заработващи бизнесмени,политици и номенклатурчици (от 1500лв. до 10000лв. и нагоре)и 80% от останалата част от народа получаващи от 200лв.пенсии до около 600-800лв заплати.ОРИЕНТАЛСКА МИЗЕРНА ДЪРЖАВИЦА....това е Бг.Факт е,че от цяла Европа само в Бг. все още се могат да се видят и движат каруци,допотопни Лади и Жигулита....
140
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма бъдеще без млади хора а те напускат страната.