Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?

Шествието се провежда за 15-ти пореден път, въпреки съпротивата на институции и граждани
17 фев 2018 21:27,
469

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Въпреки призивите за отмяна, традиционният Луквомарш се състоя, съобщи Bulgaria ON AIR.
Още по темата
Срещу шествието, което се провежда за 15-ти пореден път, се обявиха управляващи и опозиция, а според Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, този Луковмарш може да урони репутацията на страната ни на фона на българското европредседателство.

Шествието започна в 17:30 ч. от храма "Света Неделя" в центъра на София, като по данни на организаторите в него се включиха над 500 души.

В дните преди провеждането му се очакваше участниците да бъдат много повече. По обяд полицията спря автобус с членове на гръцко националистическо движение, които са пътували за София, за да се включат в Луковмарш.

След 18:00 ч. националистите-участници започнаха своето факелно шествие до паметната плоча на генерал генерал Христо Луков на ул. "Тракия". Полицията и жандармерията поетапно спират движението по улиците, през които минават националистите. 

"Нашият марш е в почит на паметта на един българин и никога не е бил насочен срещу някаква етническа група или определени хора. Това е възпоменателно факелно шествие и е било замислено като такова. Явно идеите, които той е изповядвал и които ние в момента изповядваме, са доста опасни за мирогледа на част от днешното общество, което опитва по елементарен начин да наложи своите антинационални идеи и прокарват свои политически, а и финансови интереси, защото някои печелят доста добре от това!", заяви пред БНР един от участниците в шествието, Звездомир Андронов.

Според организаторите, историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. 

"Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека", коментира Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз.

По традиция, участие в марша взимат и националисти от други държави. Тази вечер организаторите очакват такива от Германия, Унгария, Гърция и Русия.

Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други - че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата.

Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. 

Посолството на САЩ в България изрази загриженост от проявата на нетолерантност, намерила израз в провеждането на Луковмарш. В декларация, оповестена от мисията в София, се казва, че генерал Христо Луков е поддръжник на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение. 

От посолството изразяват благодарност за усилията на българското правителство и на кмета на Йорданка Фандъкова, осъждащи похода.

По-рано през деня беше проведен и протест срещу марша, който започна пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи.

"То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с други групи неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични", коментира Ирина Барова.

От правителството също осъждат провеждането на "Луковмарш".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
1
 
! Отговори
Кой преди 1 година
Значи гей парад може той нее анти а Луков марш не може анти български партии може такива като бсп, пп може Луков марш не що бе паметници на комунисти партизани крали от хората американски пилоти бомбардира ли България съветски войски окупирали и мародерствали в България може на Генерал Луков не може що е родно отстъпници.
292
0
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
До АнонименТи като си толкова добър с граматиката, защо не му станеш секретарка, че да му пишеш коментариите? А тези глупости за шумците, ги разправяй на баба си. Те са хора, които са предали народ и държава и са започнали да вършат тероризъм, в полза на чужда държава.
291
0
 
6
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
На следващият ден сръбският полковник Томич пита кои са били тези храбреци които са спряли атаката на събските части.Бил учуден,че това е само един човек-майор Луков.Генерал Луков е обвиняван и за разстрела в Ястебино,въпреки,че е бил убит 10 месеца преди това!Аз съм безпартиен но до ден днешен не съм прочел никъде генералът да е имал антисемитски прояви.Както всички знаем българските евреи са били спасени от концлагерите.Ако влиятелни хора като него са били против това не би се случило.
290
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПатриотНаучи български, пък тогава претендирай, че си патриот, хайванче!На един кумец на родителите ми има скромно паметниче на мястото, където са се взривили с една граната 6 партизани, за да не се предадат! Имаме снимка - едър красавец с брада, същински дядо Боже! Момчето, насочило жандарите към пътеката, по който са бягали, след 9.IX завърши медицина, а след изгрева на "демокрацията" стана кмет на едно градче.Съвет: много внимавай в изразите! Много!!!
289
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДодоНе знаех за този случай и първото, което ми привлече вниманието беше за избитите в баптистка църква в Тексас 26 души. Дата - 6.11.2017. После намерих и за убитите 5 души в православна църква в Кизляр, Дагестан. Застреляни от уахабит, също застрелян. Не виждам никакъв повод за радост. В Дагестан имаше и други стрелби по християни. В Кизляр има фабрика за ловни, туристически, подаръчни ножове от много високо качество. Т.е. имат си хората поминък.
288
0
 
0
 
! Отговори
Малкия Hirler преди 6 години
!
287
2
 
7
 
! Отговори
Лично мнение преди 6 години
Това е изява на патриотизъм, не на омраза ! Посолството на САЩ по-добре да се занимава с американската "толерантност" към ***, нелегалните южноамерикански имигранти, към севернокорейците, към младежите, подвизаващи се необезпокоявани като масови убийци, и т.н.- списъкът е много дълъг !
286
1
 
3
 
! Отговори
Елка преди 6 години
До Додо: Днеска не работя, имам day off.
285
2
 
10
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Анонимен 329 То па ДПС и БСП са едни убавци..Мани, мани.Те какво демонстрират на Копринка и Бузлуджа? Комунизъм. Разликата че при Луков марш маршируват в пълно мълчание, доката БСП са речи, лозунги , игри , кебапчета и бира. На какво се радват, не знам.
284
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като от девет милиона социална българска държава станахме под седем милиона и се върнахме в времето нс Дикенс с дивашкият капитализъм , Измислихме и такива седянки!!!! Простотио по време на геноцид!
283
2
 
11
 
! Отговори
Дядо Соци преди 6 години
И кой е казал че ген.Луков е бил фашист? По време на ВСВ у нас в кръчмите се е водил спор кой ще победи. Едни са били за Русия , други за Германия. Трябва ли да определим тези за Германия че са били фашисти?Сега не е ли същото? Едни за Русия , други за Америка.Ай сик тир.
282
3
 
19
 
! Отговори
Джантъри преди 6 години
Ген. Христо Луков преди всичко е БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ! Дали е бил фашист или нацист това са нюанси. Воювал е за България! Тия джантари не мога да ги разбера? Уж демократични евроатлантически ценности и свободи, изразени в хомосексуализъм и содомия... Национализмът се възражда в Европа и къде ще се криете не знам, а и не ме интересува...
281
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Елкe, защо не пишете нищо за избитите християни днес в руската църква?
280
5
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
До кога няма да си тачим истенските герои , а паметниците на кратците шумкари ще стоят
279
4
 
28
 
! Отговори
Глупаци осъзнайте се преди 6 години
Гей паради и оргии по улиците може, а Луков марш не, а ????
278
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РОДОЛЮБЕЦЪТ На 28 септември 1918 г. голяма сръбска пехотна част напредва към Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък. Но там я пресреща един български майор останал сам на рубежа с четири гаубици. Негови помощници са овчари и козари от близките колиби. Те му подават снарядите. И нашествениците са спряни. Майорът е Христо Луков. На следващия ден е подписано примирието в Солун. Сръбска войска не стъпва в Кюстендил. Градът остава в пределите на България!След Първата световна война България постепенно изправя снага. Един полковник пише учебници по артилерийско и общовойсково
277
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които протестираха срещу фашизма,защо не реагират с документи срещу пълзящия фашизъм,използвайки международните забрани срещу нацизма и фашизма?Какво чакат?Само с демонстрации не става,а с мерки срещу организаторите на фашистки изяви!Ако това правителство не се справи с фашизма,да се маха и да идват ДПС и БСП на власт!
276
8
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Докато тази държава не започне да оттдава почит на националните си герой, като ген.Христо Луков не може да се нарича Българска!!!
275
14
 
4
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Интересно ми е защо с темата за национализма, във всички държави, се занимават предпочтително житейски неуспели хора, да не кажем откровени *** и комплексари! Навсякъде е така, не само тук в България! Някакъв процент от хората намират собствената си значимост в поддържането на националистическа кауза на определена група, защото иначе биха били кръгла "0". Както някой по-долу бе казал принципно няма никаква разлика между фанатизма на ИД и националистическите идеологии...идвете ползват промити
274
8
 
12
 
! Отговори
ЖороПърви преди 6 години
"Луковмарш: Факелно шествие с почит към героизма или омразата?"Що за въпрос- ГЕРОИЗЪМ!