Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

Все повече българи избират екзотични дестинации за почивка
18 фев 2018 07:30,
146
Руснаците се завръщат, почивките в Турция – ?1200 за семейство с дете

След като почивките в Турция през миналата година излизаха тънко заради политическия разрив между двете страни, тази година цените на пакетите за олинклузива в южната ни съседка са с 15-25% по-високи и се завръщат към нивата си от преди три години, обясняват туроператори.

Туризмът в Турция изпадна в криза два сезона поред заради политическата криза след опита за преврат през юли 2016 г. и напрежението в отношенията с Москва, последвало свалянето на руски боен самолет половин година по-рано от турските ВВС. В отговор руските туроператори спряха пакетите за почивки в турски курорти и много от хотелите останаха празни. Кризата в отношенията между Анкара и някои държави от ЕС пък доведе от отлив на европейски гости. Данните от ранните записвания за предстоящия летен сезон обаче показват, че тази година негативните последици, които понесе туристическият бранш в страната, ще бъдат преодолени в значителна степен.

"Турция поскъпна, защото руснаците се завърнаха. Има засилен интерес и от страна на поляци и чехи. Миналата година не беше проблем да се намерят оферти за 7-дневен престой в 5-звездни хотели с "ултра ол инклузив" пакет и чартърен полет на цени доста под 1000 лева в активния сезон, но сега това е почти невъзможно", твърдят пред "Труд" туроператори.

Сериозна заслуга за този ръст има и раздвижването на вътрешния пазар, тъй като през миналите два сезона много от държавните чиновници в страната не са излизали в отпуск след чистката в администрацията. Заради въведените ограничения за пътувания в чужбина пък тази година те масово ще почиват в родината си.

Българските туристи също се връщат в Турция. Според туроператорите пакетите за летния сезон са почти изкупени. До края на февруари текат ранните записвания и желаещите все още могат да направят резервации с намаления от порядъка на 15-30%.

Офертите за 7 нощувки в 5-звезден хотел и пътуване със самолет започват от 400 евро, но са за самото начало на сезона, през май. В активните месеци юли и август е трудно да се закупят такива под 550-600 евро. Семейство с дете ще плати около 1200 евро. За около 500 лева може да се намерят пакети за юни и септември, но пътуването е с автобус.

Няма осезаема промяна в цените и интереса към Гърция. Възможностите там са разнообразни и добре познати на българския турист – хотел, квартира или къмпинг.

Офертите обаче са предимно за хотели от средния клас. Предложенията за по-малко популярните дестинации като островите Санторини, Корфу и Лефкада започват от около 900 лв. за човек в двойна стая, за 7 дни и превоз по въздуха. Туроператорите предлагат и 3-4 нощувки по време на майските и великденските празници на цени между 300 и 400 лева, които са предпочитани от българите.

Една от малко познатите дестинации в Гърция, която вече се предлага у нас, е трудно достъпният остров Кефалония. Често бурното море затруднява редовните фериботни връзки до там, затова туристите пътуват със самолет. Островът е изключително красив с почти недокоснати плажове, част от които са достъпни само по вода. Друга гръцка дестинация, която родните оператори се опитват да наложат, е вулканичният Санторини. "Любопитното е, че всички европейци го харесват, но не и българите. Там го няма традиционния пясъчен плаж и клиентите ни предпочитат да го посещават с по-кратък престой", обясниха от бранша.

Все по-далеч за същите пари

Макар че почивката в Турция поскъпва, предлагането все още е достатъчно, тъй като няма начин целият обем на туристопотока да бъде възстановен на нивата от преди.

В същото време, по-екзотичните дестинации стават все по-достъпни за българите, тъй като цените на самолетните билети намаляват, а предлагането нараства, посочи Димитър Попов, член на УС на Асоцацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

"Очаквам да има увеличение по посока Югоизточна Азия заради агресивната експанзия на авиопревозвачи като катарските, които откриха нови линии в региона. Всяка нова дестинация на нискотарифните компании също незабавно генерира туристически трафик. Туроператорите веднага се възползват и купуват места. Като цяло тенденцията е цените за екскурзиите на азиатския пазар да намаляват", обясни експертът.

По думите му, българският турист вече се е наситил на Европа. "Никой няма да ходи в Париж няколко пъти, за да види едно и също нещо. Клиентите гледат по-далеч в търсене на нещо различно. Това не означава, че българинът е забогатял, а просто може да стигне по-далеч за същите пари", каза Димитър Попов.

Далечният Изток и Скандинавия привличат любителите на екзотиката

Българите, които са любители на пътуванията до по-екзотични кътчета на планетата, най-често избират Далечния Изток – Малайзия, Индонезия с островите Бали и Ява, Сингапур, Китай, Япония и Индия, разкриха туроператори. Екскурзиите в тези далечни държави обикновено траят по една или две седмици. Цените са от 2000 до 6000 лева в зависимост от дестинацията и престоя.

На същата цена можете да посетите и Скандинавия. В бранша отчитат засилен интерес към тази северна дестинация. посещенията там се предлагат в автобусен и самолетен вариант с около 10 нощувки, някои от които – на ферибот, а туристите имат възможност да посетят различни градове и да се любуват на красивата природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ще е весело чукалата идват
106
5
 
2
 
! Отговори
ея преди 6 години
Да живеч червените *** от Днес бг
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашките нямат пари дори за палатка в Резово, ФАКТ!
104
0
 
4
 
! Отговори
Люта болест е преди 6 години
До 108 АнонименЗАВИСТТА;)
103
6
 
11
 
! Отговори
Турист преди 6 години
Вчера се върнах от гр.Измир/Турция.От Пловдив до Измир разстоянието е около 750 км.След граничен пункт Капъ Куле тъпя до Измир е без кръпки и дупки.Ядене и пиене на макс и то на добра цена.За какво да харча пари в Бе-ГЕТО.Почивам в чужбина и си гледам кефа.Колкото по далече от Чалганистан толкова по-добре.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
става дума за това, че руснаците се завръщали в Турция. Какво ни топли това!
101
8
 
6
 
! Отговори
Балкан турист знае преди 6 години
Какви туристи бре..ха.ха "наташките"(така ги наричат в Турция) дошли женится или да заработват на магистралите и в хотелите..ха.ха.ха
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек най-лесно се лъже с лъскави дрънкулки. И лесен живот.
99
13
 
9
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
На времето имаше един виц: "Какво е Малйи театр?"Отговора беше "Большой театр" след турне на запад."
98
10
 
16
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Всичко беше много хубаво при социализма а пък застрелваха на браздата като куче всеки който искаше да избяга от "рая".
97
6
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Показват нЕкои висок стандарт на живот, но си продали дядови нивички или са се загробили с непосилни кредити. Айде нЕма нужда !!
96
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен102Чудесно го обясни!! А сега ни обясни като беше толкова хубаво защо всички искаха да избягат??? :))
95
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по-нагло и невъзпитано от руски турист.
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Соца ни остави къщи, апартаменти,Нищо сега ще ви ги вземат.
93
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Соца ни остави къщи, апартаменти, вили. ... ""....................Верно ли, другарю ... а пък на други соца ни ВЗЕ всички имоти, назначи вас другарчетата за капиталисти ... и отгоре на всичко изби маса достойни българи (в пъти повече от фашизма) много от които наши близки.Затова мир между нас няма да има, другарю !
92
18
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 96Соца ни остави къщи, апартаменти, вили.Уродливия побългарен капитализъм какво ще ни остави ?!
91
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИ 87Другарю, какъвто ви беше социализЪма такъв ви е и капитализЪма. Какво друго да ти кажа като си неграмотен.
90
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не познавам човек който е ходил на почивка в Турция да е недоволен,а тези които не са престанете да плюете.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците не крадат. Те усвояват.
88
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия минималната заплата от 1.1.2018г е 9489 рубли, което са 261 лева. С тия заплати точно руснаците ще вдигнат нощувки. Хем платена статия за туризма, хем русофилска.