Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш?

България почита с поклон 145 г. от обесването на Васил Левски
19 фев 2018 07:10,
149
Гарване, и ти, птицо проклета, на чий гроб там тъй грозно грачеш?
Снимка: Wikipedia

На днешния ден преди 145 години си отива един от най-смелите герои на България, оставил светла диря в народната памет.

Апостола умира на 6 февруари 1873 година, когато в сила е Юлианският календар. След като в България е въведен Григорианският през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година.

Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари. Смъртната присъда за Левски е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Още по темата

Левски е псевдонимът на Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт.

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на Апостола на свободата Васил Левски. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

Всичко започва на 22 септември 1872 г. когато Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация.

Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя - Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски.

Левски, който е охраняван само от 20 заптиета по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.

Впоследствие е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович.

В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София - отец Тодор Митов. В изповедта си казва: "Каквото съм правил, в полза народу е" и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българския народ.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към "Св. София", за да не видят турците, че плача, и си тръгнах".

Да преклоним глава и да си спомним за Левски, живота му, преминал с мисъл за Родината и нейното освобождение.

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш ?

 
Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

затуй, че ти си черна робиня,

затуй, че твоят свещен глас, майко,

е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София

стърчи, аз видях, черно бесило,

и твой един син, Българийо,

виси на него със страшна сила.


Гарванът грачи грозно, зловещо,

псета и вълци вият в полята,

старци се молят богу горещо,

жените плачат, пищят децата.

 
Зимата пее свойта зла песен,

вихрове гонят тръни в полето,

и студ, и мраз, и плач без надежда

навяват на теб скръб на сърцето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЮкселЗащото българските турци са наши
93
1
 
17
 
! Отговори
Юксел преди 6 години
Аз съм Юксел от Разград! Български гражданин съм от турски произход! ОБИЧАМ ВАСИЛ ЛЕВСКИ !!! Имам портрета му в секцията там седи постоянно! На света има само два народа ..добър и лош народ! Гордея се ,че съм се родил в България! Обичам я нашата красива държава....Но такива управници Не ! Попиляхте я ! Крадат я та крадат! Няма закони ! Нито един бандит не е в затвора.. искам лично аз чуждо управление ...например Германци Белгийци Французи те да ни управляват нашите не стават -загива народа!
92
1
 
13
 
! Отговори
До Гост преди 6 години
Голяма част от турците се отнасят с уважение към паметта на Апостола. Интелигентните сред тях знаят, че Васил Левски е една обединяваща фигура, защото е уважавал всички народи и не е предвиждал някой да бъде прогонен от бъдещата Република България само заради етническата си принадлежност.Тези които плюят или поставят под съмнение светостта на делото на Левски, са най-обикновени недоучени лу_м_пени, продажни грантаджии или жалки пе_ре_кен_дета - и нашенски, и чуждоетнични. Живи да ги ожалиш!
91
1
 
3
 
! Отговори
Вангу преди 6 години
И аз да фърля малко бобЛевски не е обесен и не умира тоз ден.Изживява старините си и вижда колко продажни сме си били като народ.Ботев ....сега сме същите.Когато дораснем ще научим истината.Хайтов я знаеше ,но я взе със себе си.Още малцина я знаят,но не сме дорасли за нея.Когато му дойде времето и ако дойде.Гроб Васил Иванов Кунчев няма тука....
90
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Чета и се дивя. Турци ли са или селски чорбаджии тея дето имат наглостта да плюят. И как може да се позволява на такива червеи изобщо да се чуват. Не знам, мисля и Левски и Ботев са имали еднакво отношение към чорбаджиите и турците. Както е писал Конфуции:"срамно е да си беден в уредена държава,но е срамно да си богат в бедна държава" мисля селските тарикати са по голямото зло.
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Иванчо Хаджипенчович е бил член на Временния смесен съвет на управление на Българската ексзархия. Бил е в турската комисия за разследване зверствата на българомохамеданските башибузуци през Априлското възстание и изпратил Ахмед ага Барунталията на съд.След Освобождението е бил депутат в Учредителното събрание приело Търновската конституция. Член на Върховния съд и Държавния съвет на България. Участвал е в комитета за събиране на средства за изграждане на паметника на Левски.
88
2
 
12
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 години
ПОКЛОН СВЕТЛА ТИ ПАМЕТ ВЕЛИКИ ЛЕВСКИ
87
3
 
21
 
! Отговори
ВАСИЛ ИВАНОВ КУНЧЕВ преди 6 години
Поклон пред Левски основателят на третата Българска държава. ГОРД СЪМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
86
1
 
24
 
! Отговори
PD преди 6 години
Стига с тази интровертна болка и самобичуване. Събуди се Българино!Не за това дойде Апостола на Свободата, за да бягаш от отговорност, обиден и хленчещ. Идеала за Чиста и Свята демократска република, никой не е отменял. Обърши сълзите, от несъстоялото се, и стани и върви по неговия път. Сега му е времето, и право е, на всеки истински Българин.
85
1
 
22
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Ако Левски можеше да види в какво ще се превърне родината му, никога нямаше да жертва живота си. ПРОСТИ НИ ДЯКОНЕ, ЧЕ ТЪРПИМ ГАРВАНИТЕ! ПОЧИВАЙ В МИР! ПОКЛОН!
84
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред светлата памет на Апостола!
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да бъде ден!И видя Бог, че светлиана е добро; и раздели Бог светлината от тъмнинатаИ светлината нарече Ден, а тъмнината-Нощ. И стана вечер, и стана утро, ДЕН ПЪРВИ"Времето е нас и ние сме във времето"Да бъде!
82
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 6 години
До УЖАС /71/:Колко болка и гняв в думите Ви: "И защо ти трябваше, Дяконе? За такива хора ли?" Нарочно Ви цитирам, още веднъж да извикам и аз тези думи! Да има как да стигнат до всички!
81
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 6 години
А делото на Апостола и Българските революционери, чийто връх е Априлското въстание, е всред основните причини, Отоманската империя да приеме първата си конституция през м. Декември, 1876 г.И вместо да измислят лъжи, и те почит да му отдадат.
80
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 6 години
ПОКЛОН пред Апостола!А когато цитирате, правете го правилно: "...на чий гроб ТАМО тъй грозно грачиш..." Може да не ви харесва, на това е написаното от Ботев.
79
0
 
12
 
! Отговори
ганьо преди 6 години
ПОКЛОН
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много турци почнаха нещо да дават мнение.Нагли сте.
77
0
 
23
 
! Отговори
Хм, преди 6 години
тук се плюе по български национални светини и на никой не му пука, никой не ги трие! Аз съм свалил въпросните коментари и смятам, ако ДАНС и прокуратурата не вземат отношение да ги сезирам! В нета няма анонимност!
76
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една птичка пролет не прави.Левски се е погубил за едното нищо. Президента сега ще излезе с прочуствени слова за героя, но сам той главата в торбата няма да сложи.
75
1
 
12
 
! Отговори
Да бъде ден! преди 6 години
през ужаса на мрак студенразбунен вик гърми навредДа бъде ден! ,"Да бъде ден!"