Стефи си отиде, а лекарка се мъчи да избегне глоба – 300 лв.

Д-р Анна Х. не открила и лекувала рака на стомаха на момичето
19 фев 2018 07:20,
113
Стефи си отиде, а лекарка се мъчи да избегне глоба – 300 лв.
Снимка: Facebook

Лекарка обжалва в съда 300 лв. глоба, наложена й от директора на "Медицински одит" след проверка във връзка със смъртта на 18-годишната Стефани Димитрова от Русе.

Момичето издъхна на 29 октомври 2016 година от рак на стомаха в Русенската болница, а точната й диагноза бе потвърдена окончателно ден преди да си отиде от този свят.

Глобата на д-р Анна Х., при която Стефани потърсила помощ за страданията си, е наложена заради "недостатъчен обем от действия с цел уточняване на причините за стомашната болка на пациентката". Абитуриентката посетила кабинета по гастроентерология в края на 2015 г. Лекарката я прегледала, поставила й диагноза "Други гастрити" и й назначила медикаментозна терапия.

Още по темата

Осем месеца след това – на 7 септември 2016 г., вече завършилата училище Стефани отново посетила кабинета. Поставена й е същата диагноза, която е потвърдена и при вторичния преглед дни след това.

При неизяснен болков синдром с голяма давност не е било назначено образно-рентгеново изследване с контрастна материя, гастроскопия или вземане на биопсия, както и насочване към болница, е констатирала проверката на "Медицински одит".

Момичето е прието по спешност в УМБАЛ – Русе на 17 октомври и 12 дни след това умира, припомня "Монитор".

За трагичната участ на Стефани се разбра, след като майка й Силвия Димитрова публикува в мрежата сърцераздирателно писмо, в което обвини болницата в некомпетентност.

Ръководството на УМБАЛ – Русе даде пресконференция, на която отхвърли упреците на жената. Ракът на стомаха се срещал изключително рядко при млади хора и когато при такива случаи се откриел, вече било късно за лечение, обясниха тогава лекари.

Сега Русенският районен съд потвърди наказателното постановление на директора на "Медицински одит", с което на лекарката е наложена глобата. Решението може да се обжалва пред Административния съд в Русе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
правило преди 6 години
При първа поява на пациент в лекарски кабинет въз основа на оплакванията на пациента и прегледа се назначава и лечение .Безопасния период около 7 до 10 и ако няма облекчаване на симптомите се разширява поведението с изследвания и консултации при необходимост. И се изпълнява съответния алгоритъмНа практика пациента рядко се завръща при първия лекар и търси прословутото Второ мнение?!"И естествено нещата започват пак от старта......забъркването е хаотично..
107
0
 
3
 
! Отговори
д преди 6 години
Мили хора, колко здравни министри се смениха? И лекари и зъболекари и икономисти. Как никой не можа поне малко да подобри системата? Проф. Чирков каза: как да направим реформа, като то няма форма? Истината е , че българското здравеопазване е една голяма пирамида за пране на много големи суми. Проблемите се фокусират върху вектора здравни работници - пациенти, но и двете страни нямат вина. Важи закона за джунглата и по-голямата комисионна. Лекарите също са пациенти, не забравяйте. Събудете се!!!
106
0
 
1
 
! Отговори
д преди 6 години
Затова в България няма наказан лекар. То няма общонационални правила! Лекарите спокойно могат след дипломиране да не докоснат учебник и никой няма периодично да ги изпитва. Аз не мисля ,че лекарите са виновни. Аз мисля че всичко е една тъжна поредица от обстоятелства и мал шанс. Нека всички лекари ,четящи тази статия да си сложат ръката на сърцето и да кажат. Кой би дал направление за гастроскопия на 17 годишно момиче с абдоминална болка от първия път? Аз не бих дал....Какво следва? горкото дете
105
0
 
3
 
! Отговори
д преди 6 години
Всичко е тотален хаос. Сбъркал ли е личния лекар? субективно ДА/НЕ кой ще прецени? съда? въз основа на какво? Много тъжно. Ако всеки 18 годишен се праща на гастроскопия , личния лекар ще фалира, ще открие 1 на 100 000 заболяване. Имаме нужда от тотална смяна на системата. От кандидат студента до пенсионера. Това важи за доктори, сестри фармацевти и мениджмънт. Има толкова добри здравни системи в света, не е необходимо да откриваме топлата вода, но няма да може да се краде вече това е проблема!
104
1
 
4
 
! Отговори
д преди 6 години
В България няма след дипломно обучение, ежегодни след дипломни тестове, гайдлайни или точен алгоритъм за диагностика , лечение, рехабилитация и пренасочване. Ако искам да обвиня лекуващия лекар, кой написан алгоритъм не е спазен. Как може да се извърши одит или анализира грешка, като няма въз основа на какво да се направи корелация. Т.е 18 годишна с коремна болка - 1/ Кръвна картина, второ ултразвук, трето направление до гастроентеролог до 2 седмици...ит.н
103
1
 
2
 
! Отговори
д преди 6 години
Трудно е да се каже с думи как човек съчувства за болката, която е имало момичето и тази на майката. Но всичко това е следствие от липсата на здравеопазване в България.Българските правителства, неглижираха здравеопазването, образованието по медицина, законодателството и не направиха нищо за обединяване на усилията на пациентските организации , фондациите и здравните служители както е в цял свят. В това е проблема!
102
3
 
4
 
! Отговори
спиро преди 6 години
До АлексМисля, че д-р Ох Боли просто казва, че е трябвало момичето да бъде диагностицирано с подходящи средства, а не само по симптоми, дори и да не е имало съмения за рак. Ракът на стомаха действително е много рядък в ранна възраст. Има други видове рак, които пък се срещат предимно при децата. Гастроскопия се прави и с пълна упойка и на практика не се усеща нищо. На мен са ми правили и с биопсия. Легнах, приспаха ме, събудиха ме и жена ми ме откара вкъщи.
101
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
До д-р Ох БолиНикой няма да мисли за рак при 18-годишно момиче?!?!? Ти не си реален лекар, нали. Моля те, Господи, нека си някой самотен ***, който скучае из сайтовете, а не истински лекар, на когото се доверяват пациенти. Ракът, уважаеми, НЕ ПОДБИРА по възраст. И нормалните лекари знаят, че се търси навреме при налични симптоми, а не се чака да го установи аутопсията. Възрастта не е симптом. Или предпоставка за липса на симптом.
100
0
 
13
 
! Отговори
реален случай преди 6 години
И в този случай както и в оня дето описах в коментар 70 причината за грешката е в стремежа за икономии.Умишлено не написах,че случаят в коментар 70 е станал не в България,а във Великобритания!Там било скъпо през нощта да се вика хирург за консултация.Както и тук ако др.Анна Х е дала направление за фиброгастроскопия и не е открито нищо касата пак щеше да я глоби.Поговорката,че икономията е майка на мизерията за съжаление е много вярна!Докато има ограничения за изследвания все така ще е!
99
1
 
3
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
До 69Ако се хване до 2 или трети стадий има голям шанс. Интензивна химиотерапия, операция за частично или пълно премахване на стомаха и последваща химиотерапия. Но трябва да се действа бързо. Общо практикуващ лекар не може да постави диагноза. Трябва си гастроентеролог, който да направи гастроскопия и биопсия.
98
1
 
4
 
! Отговори
321 преди 6 години
Д-р Ох Боли, ти за безсмъртен ли се имаш?
97
0
 
6
 
! Отговори
Nik преди 6 години
Ето го примера! Луд за връзване се развихрил тук и тропа ли тропа по клавиатурата. Виж Ох Боли - пийни си хапчетата, полегни, успокой се! Не се излагай! Ясно е, че повечето "д-р" не са добре, така, че изненада няма. Мирни! Укроти се!
96
0
 
8
 
! Отговори
до д-р Ох Боли преди 6 години
Няма скенери на тая работа! Маркучлето, камерката и всичко се вижда! Даже и горна ендоскопия сега, като си плати, ще му направят анестезия и край с неприятното усещане! Добър специалист винаги съчетава нещата! За по-сигурно колегите правят колоноскопия и още под анестезия се бърка и горе! Ако се прецени, има състояния позволяващи намеса и например чрез аргонплазмена коагулация да се предотврати неблагоприятно хранопроводно заболявяне, но темата е дълга!
95
10
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
До Анонимен: ЯМР не е подходящ в случая, необходимо е било или КАТ (скенер) с контраст, задължително, или фиброгастроскопия, която е неприятна и много пациенти я отказват. Така или иначе, никой няма да мисли за рак на 18 год. момиче! А всеки ще си помисли, диети, глад, нали сега е "модно" всяка пикла на 18, да изглежда като свети мощи. Много вероятно ракът при нея да се е появил точно от такъв гастрит или язвичка породена от всевъзможни самоизтезания за отслабване.
94
3
 
3
 
! Отговори
до д-р Ох Боли преди 6 години
Ми и ти ако си в Англия ще влезеш и завършиш с пари, ама друг път!
93
4
 
1
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
До реален случай И кое не е наред, консултирали са го с хирург, оперирано е.
92
2
 
10
 
! Отговори
до д-р Ох Боли преди 6 години
Какво значи нормален лекар бе, колега? От кога в медицината по възрастов признак се налагат категорични изводи и заключения? Ми точно нормален лекар би следвало да знае че онкологичните заболявания, както и сърдечно съдовите такива, се подмладяват непрекъснато, и точно щото за нищо не е сигурен, ОПЛ би трябвало да насочи пациента към отделение по гастроентерология и хепатология!
91
14
 
4
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
Като ви чета коментарите, нагло българско стадо, и тази медицинска помощ, която все още имате и плюете дружно, си мисля, че съвсем правилно утре в България няма да има нито един млад лекар. Много правилно младите колеги емигрират, българските *** не заслужават да имат медицина. Ходете по врачки и екстрасенси! Ако си в Англия, ще припариш при специалист, ама друг път!
90
9
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
До Nik, исках да кажа "дурак". Ще ти внесат лекари от чужбина, като чета коментарите на такива умствено непълноценни, си мисля, защо още съществува това българско стадо, редно е да изчезне и да не замърсява земята.
89
7
 
2
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
До Nik, ти си пълен ***, лошото е че 90% от българите са като тебе!