(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП

АФИС: Всеки трети българин иска смяна на някои министри
233
(А)политическа сила №1 у нас с 35%, ГЕРБ с 26 на сто, 22% за БСП
Графика: АФИС

Демобилизация на всички електорални групи и увеличаване на дела негласуващи и аполитични българи, показват данни от проучване на Агенция АФИС в периода 8-12 февруари сред 1010 българи.

Сумарно това са повече от 35%, което отново ги превръща в най-голямата "(а)политическа сила". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто.

Към момента водещият партньор в управляващата коалиция ГЕРБ събира подкрепата на 26% от пълнолетното население. Този дял до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил около 30 на сто.

Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на миналата година. Основната отлика между двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ очевидно губи избиратели, а БСП не прибавя съществено такива, коментират социолозите. На това обстоятелство според тях се дължи скъсената дистанция между двете водещи политически формации.

Данните сочат още минимален, но постоянен спад при "Воля" (към този момент подкрепа от 2,5%), което поставя нейното присъствие в един следваща парламент под въпрос.

Според анализаторите спадът е видим и отчетлив при Обединените патриоти, за които към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа. Преди няколко месеца този дял е бил малко над 6%.

Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент то е малко под 30 на сто. Сходна е ситуацията при вицепремиера Валери Симеонов – спад от 19 на 16 процента.

ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%.

Според социолозите едва ли ще бъдем свидетели на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на ЕС, т.е. до средата на годината.

Те обаче посочват, че действията на коалиционния партньор през последните седмици (Истанбулска конвенция, казусът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два ефекта - мобилизиране на подкрепа сред евроскептиците и "позацапване" на имиджа ни пред европейските партньори.

По данни на АФИС все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет (от 40 на сто през май 2017 до 27 на сто през февруари 2018), като същевременно расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13% през май миналата година, до 23% сега).

Ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот са надхвърлили дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент, обобщават анализаторите.

Според тях доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост.

Към момента конфликтът между премиера Борисов и президента Радев се изостря. Одобрението обаче е в полза на държавния глава, който е един от най-рейтинговите политици през последните години, посочват социолозите. 

Данните са от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 8-12 февруари 2018 г. Интервюирани са пряко "лице в лице" в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
2
 
! Отговори
bbb преди 6 години
Измислени проценти на ***
190
1
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Я погледнете някои път парламентарния контрол и пребройте колко са там! Ако има 1/3 пак е добре! Масово ги няма на работното им място и все още няма дори един журналист които да е задал въпроса - ЗАЩО НЯМА ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН ДЕПУТАТ СЛЕД КАТО В КОДЕКСА НА ТРУДА Е ЗАПИСАНО, ЧЕ ЗА НЕЯВЯВАНЕ НА РАБОТНОТО МЯСТО 2 ДЕНА ПОДРЕД СЕ УВОЛНЯВАШ! Кога някои журналист ще пита всяка партия защо не уволнява дисциплинарно депутатите си и до кога парламента ще отказва да спазва закона които самите те гласуват
189
1
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Дори и да го разгледаме като реално съпоставимо с нагласите на народа то излиза, че всички партии в парламента взети заедно немогат да съберат 50% подкрепа което автоматично прави този парламент нелегитимен! И защо за церемониална позиция като президент има ограничение колко пъти да се кандидатираш, а за депутат няма?Има десетки депутати които са в парламента и един път не са се изказали или предложили нещо! Те за какво са там? За да трупат стаж за пенсия ли?
188
1
 
8
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Това допитване е до 1010 българи.Ако се направи масово то тогава процентите ще са още по плачевни.Какъв е този смешен 4% за влизане в парламента?Промяна в закона ако една партия не е събрала поне 50% от гласовете то неможе да се формира правителство и изборите се касират + всички политици участвали в изборите нямат право повече да се кандидатират защото очевидно никои не ги иска! Как се управлява с има няма 20% събрани гласове? Просто всички са отвратени от всички партии и политици!
187
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да гласуваш за ГРОБ след всичките им поразии значи "дебилизацията"върви с пълна сила.
186
5
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
До ГорскиНЕ те ли е срам бе! ОВЦА! Гледай малко клипове, как бойко е бил приближен до СИК и е завзел големи фирми и СИБАНК натискайки шефове и собственици. Простоумна овца, по-добре не гласувай. Гласуваш за МАФИЯТА. ПРОМИТ МОЗЪК!
185
7
 
23
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Кои овце още биха гласували за мутрите на Бойко ? Не ви ли стигна корупция ? Не ви ли стига полицейщина ? Не ви ли стига да ви бъркват в джобовете ? Толкова ли сте наивни овце ? Българинът няма самосъзнание, достатъчен е един пожарникар, приближен до СИК без чужд език, който снася информация на САЩ, за да го изберете за свой овчар, вожд и крадец на държавата. ГЕРБ убиха държавата, но всички вие овце бяхте съпричастни с това. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ?!?
184
16
 
14
 
! Отговори
Горски преди 6 години
До МорскиДокато съществува БСП ще гласуваме за ГЕРБ !А между другото мафията в България е изкуствено създадена от БСП структура целяща да пречи на българите да се ориентират навреме в пазарната икономика и да завземе бизнеса в страната.Не случайно БСП е партията на милионерите.Най-богатите хора в района където живея са от БСП.Всички до един са бивши партиини величия.
183
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е 35% Герб, 22% БСП
182
7
 
10
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Според мен трябва да изберем всички специалисти от беседки, кръчми и таксиметрови шофьори и да си съставим правителство от тях. Както знаем те всяка вечер под влияние на чудодейно биле оправят България. Разбират от бизнес, медицина, сигурност, физика, химия и въобще от всичко, което имаме нужда да бъде разбирано! Така най-накрая ще просперираме като нация!
181
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До НОМЕР2Ликвидиран си като част от 80%
180
8
 
19
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Има ли още заблудени българи които да гласуват за Мафията ГЕРБ!!!
179
4
 
19
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
Държавата ще се оправи, ако се ликвидира тази част от населението, всъщност тази част от 80% дебЕли, която е готова да гласува за бандитите от ГЕРБ и БСП!
178
1
 
22
 
! Отговори
Маги преди 6 години
Аз съм от (А)политическата сила. Мазохизмът е за привържениците на всички партии управлявали до днес, партии, които грабят, разпродават, бетонират и унищожават България. Колко още ще подкрепяте всички тези престъпници? Явно докато останете вие и те. И ще носите вината и пред децата си.
177
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата не се дарява а се отвоюва.
176
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия и двете партии ГРОБ и БСП на стадиона и....Пиночет. ДПС и всички неефективни институции също! raztrel
175
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще ви топим в катран и ще ви овалваме в перушина, всички крадливи мошеници, от всички престъпни организации, наречени партии! Яко ще висите по стълбовете!
174
7
 
19
 
! Отговори
Жиката преди 6 години
Тия и двете партии ГРОБ и БСП на стадиона и....Пиночет. ДПС и всички неефективни институции също!
173
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гроб е организирана престъпна група за ограбване на народа и ще завърши срамната си история като Кадафи и неговата партия!
172
4
 
12
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Дайте власт на пияниците, че не могат да спят и сънуват гербери. ..