Стамат: Без пол, без принадлежност, без масовка. Мартеница!

Георги Колев създаде мартеницата Стамат, но защо?
Обновена: 20 фев 2018 16:33 | 20 фев 2018 16:30, Екип на Dnes.bg
83
Стамат: Без пол, без принадлежност, без масовка. Мартеница!

Той е различен от и за масовото мислене. Разбираме го още в първия миг. Посреща ни в средновековно монашеско расо и ни представя творенията си - мартеници, изобразяващи прабългарски и славянски символи.

Георги Колев – първият българин, осмелил се да направи джендър мартеница у нас, във време, в което много хора едва разбират Истанбулската конвенция, а джендърът се превърна в комерсиализирано понятие, носещо негативни и дори цинични нотки.

"Мислещите хора ще разберат посланието на творбата ми, след като видят другите ми проекти - мартеница, предназначена за хората, болни от витилиго и мартеницата Лора, изобразяваща момиче с бурка, жертва на домашно насилие. Всички те заслужават своя собствена мартеница", споделя Георги.

Не знаем дали хората ще разберат иронията, която носи Стамат – мартеницата джендър, но знаем, че зад шарената прежда стоят по-дълбоки социални послания, обединени от общата идея, че правото на избор е изконно човешко право.

Защото за Георги мартеницата няма религия или пол и социален статус, тя е символика, която е свързана с изпращанато на зимата и посрещането на пролетта, което се среща в много езически обичаи и ритуали.

Историята на човека, създал мартеницата джендър, вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Автор преди 6 години
До (А)политическа силаЯвно май отговорът ми беше изтрит от админите на страницата. Като върл почитател на имперска Германия направих за себе си "мартеница" на великия Ото Фон Бисмарк, а за масата направих бежанец, който лежи на прокъсан дюшек в центъра на Берлин, също така и наш роммм , който събира желЕзо и 'артия по кофите.
49
1
 
1
 
! Отговори
Автор преди 6 години
До азНе съм много съгласен с Вас. В мартеницата няма нито Рай, нито Ад, нито Стар и нито Нов Завет. Тя е езически обичай. Белият и червеният цвят носят заложени кодирани послания от старо на ново поколение и така се препредава традицията. Но иначе сте прав/а относо "Рай-Ад"
48
2
 
1
 
! Отговори
(А)политическа сила преди 6 години
До АвторА защо не мартеница - веган, проснат на "Витошка" - хем по бели ***, хем целият омазан с кръв...?
47
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
До VictimizedПравото на избор е заложено даже в "Стария завет" на библията. Единственото право, което има човек дадено от Господ е "правото на свободна воля". Именно това право на свободна воля води и до изгонването от Рая.
46
1
 
3
 
! Отговори
"Автор" преди 6 години
До VictimizedНапълно съм съгласен с Вас! За мен мартеницата по-скоро е свързана с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, която се среща сред много езически обреди. Сезоните пък зима-пролет са свързани по някакъв дори философски начин с живота, смъртта и прераждането. Затова може би пирографирам и рисувам върху кожа предимно езически символи, които носят същото значение... Относно, джендърите-глупендъри няма защо да се изтърква клавиатурата в този късен час. :)
45
3
 
4
 
! Отговори
Автор преди 6 години
Вижте! Идваха ми различни идеи след абсурдната ***-мартеница, да направя "мартеница бял дроб в напреднал стадий на рак , инвалид в инвалидна количка, мексикански контрабандист, който с риск за живота си всеки ден пресича чехословашката граница и все такива абсурдни неща, които да покажат с бруталност моята позиция. Явно масата приема нещата твърде първосигнално и не възприема тънкия ми намек , че мартеница-*** = магаре и космос и няма място в символиката.
44
2
 
8
 
! Отговори
есперкт преди 6 години
А на мен взе да ми става досадно това налагане на *** идеологията..
43
2
 
7
 
! Отговори
Пенда преди 6 години
Мили коментиращи, моля изгледайте отново видеото, прочетете ВНИМАТЕЛНО статията и тогава изказвайте своето мнение, защото с такова невнимание утре отивате и гласувате. Георги ясно заявява позицията си относно *** вменяванията и артистично, хитро и изключително красноречиво заявява своята позиция и неразбиране към подобен феномен. Останах с впечатлението, че този български автор е изработил всяка една мартеница, а българщината ви ще е окичена с китайските конци на вашата злобария.
42
3
 
19
 
! Отговори
Go to Hell преди 6 години
Една група хора решиха да потъпчат и тази традиция.И всичко това,защото са с тежки психически отклонения.Извратеняци гадни!Искате да сбъркате малките деца и да ги въвлечете в сатанистичните си и перверзни игре.Горете в Ада,нещастници!
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Беден човек,жив дявал".Балканецът какво ри не измисля,та да припечели някой лев?Взема нещо,което е хит и прави пари.В случая това е "горкият" ***.Е,не много,но на този ръб са му добре дошли.
40
1
 
22
 
! Отговори
Victimized преди 6 години
Мартеницата буквално е символ на мъжкото и женското начало, чества се пролетта понеже е сезона на възраждането. Древните са знаели, че трябват две доста различни страни обединени от обща съдба които да създадат живот. Тази унисекс мартеница е практически грубо потъпкване на самия обичай. Правото на избор никога не е смятано за изконно човешко право. След още няколко години демокрация, една армия народ може да реши, че иска да са животни или растения, тогава ще трябва да се борим за правата им.
39
2
 
17
 
! Отговори
.... преди 6 години
Утре може да има хора които искат да са русалки....хладилници,телевизори, прахосмукачки...Доста зле изглеждаше момчето,меко казано...има нужда от помощ,НПО-та са го направили неадекватен.
38
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко от вас знаят смисъла на думата ***?Мятате я наляво и надясно без да имате и хал хабер.Всички ли са толкова примитивни бе?Наистина ли няма хора с мозък ?С.амо от руски ли можете да превеждате?Опитайте и от английски.А *** в столипиновският превод ви е обладал изцяло
37
1
 
29
 
! Отговори
Мартеницата Ставри преди 6 години
"...мартеницата Лора, изобразяваща момиче с бурка, жертва на домашно насилие"Ни мога... пОскам сАлза...А тъмнокафеви мартеници, с медна жичка, изобразяващи берящ р0м? Кога??
36
6
 
4
 
! Отговори
прочети в блог бг за преди 6 години
троянските коне на либерастията пардон джендърастията и троянските коне на либерастията .... поетична версияпоучително за ***
35
34
 
6
 
! Отговори
Стоян преди 6 години
Наблюдава се някаква масова истерия около думата ***, без дори да се осъзнава какво означава тя. Тя е превръща в синоним на насилствено налаган хомосексуализъм, който едва ли не ще ни завладее и преобрази. Обикновено поддръжниците на Русия, които странно много се нароиха, са най-гръмки в "предупрежденията" за тази нова "опасност". Все повече хора престават да мислят разумно и се подават на популистки лозунги. А това няма да доведе до нищо хубаво, напротив-очаква ни нов тоталитарен ред.
34
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иде пролет!Хубави неща си написал(а), но откъде накъде набеждаваш цяло поколение?Повечето млади българи са си напълно нормални, уважават народните традиции и твърдо казват "Не!" на джендъризма.
33
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
извратеняци...какво ми вменявате вина.че съм жена и нося рокля и че съпругът ми е истински мъж и изглежда като такъв .не пипайте мартениците на Пижо и Пенда извратени *** такива
32
5
 
7
 
! Отговори
зара преди 6 години
До Анонимен 31 Самата мисъл при все повече хора, че концлагерите трябва да съществуват, ме ужасява и ме кара да мисля, че времето на някакъв нов, тоталитарен ред наближава. А това значи, че идва краят на свободния, мислещ човек , който отново ще бъде превърнат в уплашено животно. Вашето мислене е по гибелно от най-големите ви страхове !
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ревем си всички тук,против тази мръсотия,но утре,когато гербоджендърите в парлалаламентата и техните слуги от други партии си приемат ИК,за пореден път ще си свием перките и ще наведем глава в покорно съгласие!Не вярвате ли?!Спомнете си,какво ви писах,когато това стане!Това сме го изпробвали повече от 5 века и вече е шлифовано!Пием,пеем буйни песни/и зъбим се на тирана./Механите са нам тесни,/крещим,хайде на Балкана!/Крещим,но щом изтрезнеем,/забравяме думи,клетви...//Христо Ботев