Всеки четвърти първолак – пълничък, всеки шести – затлъстял

Българчетата са на пето място по наднормено тегло в Европа
19
Всеки четвърти първолак – пълничък, всеки шести – затлъстял
Снимка: Reuters, архив

Картината на здравословното хранене на децата в България и тяхното физическо състояние е една от най-тревожните в Европа, настоя омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

Тя посочи официални статистически данни, според които 26% от българските деца на възраст между 5 и 18 години са с наднормено тегло.

"България се нарежда на пето място по детско затлъстяване, по данни на Световната здравна организация по повод изследванията и в Европа", каза още Манолова и добави, че всяко четвърто дете първокласник у нас е вече с наднормено тегло, а всяко шесто дете има форма на затлъстяване.

"Изключително тревожни данни, които обясняват факта, че в България всяка година разходите за здравеопазване се увеличават и от тях близо 70% отиват за борба с хроничните болести в основата на които стои именно здравословното хранене на децата, или липсата на такова", каза Мая Манолова.

Според нея е важно да се търсят причините за това и решението.

"Това, което е безусловно необходимо са съвместните, координирани и решителни действия на всички институции, защото наистина въпросът колко здравословно е ученическото хранене стои отворен", каза Мая Манолова, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ядат химия така е, като мама е богаташка и я мързи да сготви,даже не знае и да готви със сигурност,по удобно е да се яде по ресторанти или направо готова храна, така е сега богаташка работа.А ние на такива им изкарваме пачките, защото с 500 лв не можем да си позволим такъв живот.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аз Абе хайде, хайде, аз израстнах в ерата на мутрите.Вярно в малък град, но се шляехме по тъмниците всеки ден и какво?Никой не умря. За стоенето пред компютрите имат вина и родителите.
9
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Едно време се ходеше, да, и аз играех до 11 вечерта на улицата. Ама сега времената не са такива. Всеки си трепери детето да се прибере живо и здраво от училище. Химията в храната драстично се увеличава, децата стоят пред компютрите, вместо да играят. То и къде да излезнат- къде са детските площадки, стадионите, велоалеите. Парковете са пълни с кучета и наркомани и разни други. Е не става така
8
0
 
8
 
! Отговори
Го преди 6 години
По колко часа физическо в седмицата имат?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спокойно после преминават в другата краийност фитнеси анаболи кифли бандероли пантери генерали и разни други подправки и ако се осъзнаят на време стават хора ако може да бъдеш въобще човек в българия
6
7
 
8
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Хубава държава ядене бол. Правителството осигурява народа преяжда
5
1
 
29
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Вярно е. Аз когато бях в пъвите класове, ходех пеша на училище!! И по това време на годината имаше сняг до коленете ми. Пристигах с мокри крака на в училището, и си сушех вълнените чорапи на печката.А сега децата тyмбaци ги стоварват като картофи пред училището, и две от шест са дебели. Добре че не може да ги карат директно в кладната стая родителите им. Че ште станат яки глигани, а родителите още по-големи длъжници...с джипове де66675
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъвто "хляба" - такива и формите.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ Е ВЯРНО :D ДЕЦАТА ИМАТ ТЕЖКИ КОСТИ :D
2
0
 
10
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Интернета, телевизията и готовите храни промениха начина на живот не само на младите, но и на цялото население!!!Агент Били Маршал!ЦРУ!!!
1
9
 
12
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 6 години
Престанете с тъ-пите си нихилистични констатации! То пък американските - едни красавци. Затлъстяването е основен проблем на САЩ, а не на българите. Освен това нормите които упорито налагат жълтите издания и разни купени "специалисти" са отчайващо анорексични!Какво се предлага в хранителните магазини, че да ми говорите за "здравословно хранене", там където основната цел е печалбата, няма място за здравословни храни!