Българинът тръгва на патриотичен туризъм за 3 март

Експерт прогнозира поскъпване на туристическите услуги
23 фев 2018 08:22, Елка Василева
32
Българинът тръгва на патриотичен туризъм за 3 март
Снимка: архив, Булфото

Около 220 000 българи планират туристическо пътуване за Националния празник - 3 март, голяма част от тях ще изберат за тези почивни дни патриотичния туризъм под формата на походи по местата, свързани с Освобождението на България.

Около 280 000 души се очаква да предприемат пътувания за Великден, като повечето от посещенията ще са при близки, роднини и приятели, както и за балнео, СПА и ски ваканции.

Около 40 000 българи ще предпочетат за великденските празници да бъдат в Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Това съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Цените на туристическите пакети в България се очаква да поскъпнат с около 11% тази година

Тази година цените на туристическите пакети в България се очаква да поскъпнат с около 11 на сто, а средногодишното им увеличение е с около 7,8 на сто. Основният фактор за тази тенденция е изоставането в цените поради липсата на умения в преговорния процес още от края на 90-те години, когато собствеността изцяло премина в нововъзникнали предприятия, занимаващи се с туризъм, без опит и самочувствие да водят преговори с чуждестранни партньори, смята експертът.

В този период навлизат множество фирми-посредници - представители на чуждестранни фирми, които регистрират свои дружества в България и борбата се е водила за ниска цена, изтъкна Драганов. Друг фактор за ценовите тенденции на българските туристически пакети е липсата на контрол и управление в бранша, което води до дъмпингови политики и създаване на картели, смята Драганов, който посочи, че такива продължават и днес да съществуват в Банско, както и в големите морски курорти.

Дъмпингът в туризма е сред причините за кадровата катастрофа в сектора

Дъмпингът в туризма води до поевтиняване на цената на туристическите пакети, което от своя страна е сред причините за катастрофата на трудовия пазар в сектор "туризъм", посочи още Драганов и допълни, че българските кадри се ориентират към съседни пазари, страните от ЕС, както и към круизните пътувания. Според Драганов задачата на ресорното министерство по темата "кадрова политика" е да прилага антидъмпингово законодателство по отношение на цените в хотелите, за да може реално работещите в сектора фирми да плащат реални заплати. Ефектът от акцентирането върху образованието на кадри води единствено до по-бързото им напускане и внос на кадри при това заплащане, коментира експертът.

Същевременно се обуславя законова възможност за строителството на още хотели по морето при дефицит на кадри, изтъкна Румен Драганов. Той изрази надежда с приемането от НС на промените в Закона за туризма, които предвиждат създаването на единна туристическа организация - Конфедерацията на българската туристическа индустрия, тя да поеме несвойствените за министерството дейности като категоризация на местата за настаняване, регистрацията на екскурзоводи, ски учители, сертификацията на центровете за СПА услуги. По този начин според експерта секторът ще може да се изчисти от фантомите.

Друга важна стъпка за решаването на кадровия проблем е ограниченията в новото строителство на хотели. Ако такова няма, това ще доведе до намаляване на цената на туристическата услуга, а от там и на нивата на заплащане на кадрите в туризма, изтъкна Драганов.

През следващите десет години се очаква удвояване и утрояване на цените на туристическите пакети

Това, което очаква българската туристическа икономика през следващите десет години, е удвояване и утрояване на цените на туристическите пакети, коментира Румен Драганов. В този смисъл той изтъкна, че ако увеличаването на цените на туристическите услуги заради въвеждането на еврото ще е в рамките на два - три процента, увеличаването на цените вследствие на догонване на нивата на трудовия пазар ще е в рамките на два пъти. Освен положителния ефект по отношение на заплащането в сектора след въвеждане на еврото, според експерта се очаква предлаганите български туристически услуги да станат много по-конкурентоспособни по отношение на цена - качеството, защото много по-лесно ще стане сравнението с други държави.

Въвеждането на евро ще засегне вътрешния пазар, заради значителното изоставане на българския туризъм, смята Драганов и допълни, че българинът ще трябва да свиква, че ако иска да получава качествена услуга, то ще трябва да плаща цената й, защото в момента не прави това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгват богаташите и софиянци,и всички работодатели бизнесмени,ние простите работници оставаме да бачкаме да им наваксаме хилядите, които ще пръснат,за нас няма празници в тая държава.
22
2
 
4
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Там на Шипка проблеми отдавня няма! Проблемите в момента са на жълтите павета в центъра на София! Там са българските (и други) изедници! Там би трябвало да маршируваме!
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За празника на освобождението елате в Турция да видите от кой са ви освободили.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре де, не можеш да мислиш, според теб нещата са били такива, добре, но си запази мнението си за себе си, че много сериозно се излагаш! Много!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен причината да сме били 5 века под турско робство е в това, че реално в Османската империя е нямало покупко-продажба на роби. Българите са плащали данъци на османската империя. Понякога са се намирали турци от армията които да се подиграват с българите и други неща тн и тогава са се засилвали бунтовническите групи.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На трети март от едно робство попадаме в друго робство. България става васал на Русия. Сега дежурните "патриоти" в сайта ще почнат да оспорват историята.
17
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Опълченците приятелю помагат доста ама не те решават войната и не те я обръщат. Хайде да малко русофобията да не пречи на истинската оценка
16
2
 
8
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Много правилно Хората започнаха да се усещат и да водят децата си да им показват истинската История а не тази на НПО-тат от Америка за България и другите престъпници.Само така децата ще разберат какво и как се е случило и ще почнат да пита защо България пак е окупирана ,но този път от САЩ и да почнат да се борят срещу американските окупатори
15
4
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
На мен специално ми спускат от централния мозък. На вас ви спускат от Кремъл, Вашингтон, Берлин, Анкара, Рияд и така нататък. Според вятъра.
14
1
 
4
 
! Отговори
Хой преди 6 години
Хм, аз пък за Трети март ще коля прасе...
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 12 Търсенетотака ли ви спуснаха от Кремъл днес?
12
4
 
1
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Русия е велика страна попаднала под лапите на вагон евреи доставени от Германия. За вас червенотиквеници СССР е Русия. Е не е. Същия тоя СССР ни натрапи болшевишката зараза. От лакейство сте готови и историята да пренапишете. Антифашистко възстание 1923? Боже, тогава фашизъм не имало във Италия. На лъжите ви може да се върже само завършен ***.
11
1
 
2
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Да по стъпките на Иван Асен към Гърция...
10
6
 
2
 
! Отговори
До 12 Търсенето преди 6 години
Точно опълченците в най-тежкия момент бягат от позициите си и доктор Везенков с ранените се втурва да ги връща. Позицията, битката и войната спасяват руските войници от Брянския полк, които се сражават в центъра и поемат най-тежкия удар. Туй то.
9
5
 
9
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Какво е станало на Шипка ли? Опълченците обръщат хода на войната. Точно там е мястото българите да празнуват. Червените кхмери си имате паметници на червената армия из цяла България. Там си ходете да развявате чужди знамена.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е станало на 3 март на Шипка? Ако е битка,чувал съм,че е била през август! И доколкото зная на 3 март е приключила руско-турската война и е подписан тогава мирния договор! В резултат на този договор Черна гора,Сърбия,Румъния,България са излезли от турската империя!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия съвсем ще изгонят българите.
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да! Ще сторим поклон на украинските, полските, финландските, естонските, латвийските, литовските, кавказките, ингушетските, осетинските, татарските, ескимоските, чукските, камчатските, охотските, узбекските, калиманджарските, амурските тигри, тайгаските мечки, порове, рисове и леопарди, такжикските, казахските и всички освоббодители! Позор за руския окупатор!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автора на статията, защо се опитва да не убеди, че ние трябва да платим за похода върху нашата земя майка България.Айде стига да вкарвате скрити реклами за туристически агенции. БЪЛГАРИНА Е СВОБОДЕН И ТОВА Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.То бива бива ама вече ставате нахални със стаиите
4
3
 
7
 
! Отговори
Cet преди 6 години
И аз патриотично потеглям към къщата ми в Гърция от която ще си зяпам морето, а не бетона и ще си пия уискито.