Да обичаш брат си като свое дете... една история за Захари Стоянов

Потомка на великия революционер разказва семейни истории пред "Фамилно"
Обновена: 25 фев 2018 07:46 | 25 фев 2018 07:45,
7

"Аз съм правнучка на най-малкия брат на Захари Стоянов – Вичо. Ще ви разкажа една история, която не се знае извън семейството. Разликата между тях е 24 години. Захари е най-голямото дете, а прадядо ми е най-малкото. Когато се ражда дядо ми, майка им почива. Баща им се жени повторно, но след 7 години почива и той. И моя дядо остава кръгъл сирак. Захари Стоянов го взима и го отглежда в Пловдив и в Русе като свой собствен син.

Тяхната връзка е много силна, тъй като Захари Стоянов губи три от децата си и отглежда родния си брат като свое дете. Връзката им е била много силна. Захари Стоянов никога не вижда собствената си дъщеря Захаринка, тъй като той умира малко преди тя да се роди. Неговата съпруга Анастасия, дъщеря на Баба Тонка, е била бременна със Захаринка, когато той умира. Но баба Захаринка доживя до 98 години", разказа във "Фамилно" писателката Янислава Вълкова, потомка на революционера.

Освен писателка (криминалния роман "Преди изгрев слънце"), Янислава Вълкова е и майка на двама синове.

"Родът ни е голям, но част от потомците на Захари Стоянов не живеят в България и не знаят български език. Това затруднява малко директната ни комуникация", сподели още пред Bulgaria ON AIR Вълкова.

Още интересни истории за рода на Захари Стоянов можете да чуете тази неделя в 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
М. Василева преди 6 години
До АнонименВ допълнение мога да добавя, че Захари Стоянов е вдъхновител и организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, революционер, писател, публицист, журналист, политик, общественик и най-вече родолюбец. Щял е да направи много за България, ако не е била преждевременната му смърт. Трудните условия на живот на въстаник и затворник са допринесли за влошеното му здравословно състояние и ранната му кончина.
6
0
 
2
 
! Отговори
Мариана Василева преди 6 години
До АнонименЗахари Стоянов не е имал синове, а 3 починали дъщери. Четвъртата се ражда след смъртта му и живее до 98 годишна възраст, като носи неговото име - Захаринка.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стоян Заимов високо оценява Записките по българските въстания като пише, че съдбата е запазила Захари Стоянов от турските ятагани и куршуми за да изобрази подвизите на българските бунтовници в своите прекрасни трудове. Посветен в революционните идеи от Никола Обретенов, съратник на Стефан Стамболов по време на Старозагорското въстание, един от Хвърковатата чета на Бенковски, апостол в IV Панагюрски революционен окръг, лежал в 7 турски затвора, организатор на Съединението, въобще светла личност.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умрял във Франция от запек , от пастърма
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
но част от потомците на Захари Стоянов не живеят в България и не знаят български език това ми нап,ави най-голямо впечатление!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкият Захари-изгубил трима сина и не видял дъщеря си.
1
1
 
6
 
! Отговори
Първи преди 6 години
Прекрасна история