Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главната заслуга за спасяването на евреите е на Н.В.Борис III всичко друго са празни приказки.
268
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега трябва да се опълчии на узурпатора от банкя ,който не си върши работатакакто трябва , а получавазаплата .
267
0
 
3
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Странно. Ни дума благодарност към Русия, както говореше Марийчето Захарова.Веднага да пратят Патриарх Кирил в Тел Авив, да им потропа по масата кому трябва да са благодарни!!!
266
0
 
1
 
! Отговори
Балкан преди 6 години
Спасени са от царя. Ако бяте вие на власт,не само евреите а и ние щяхме да сме на половина. Както в момента.
265
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Национален герой
264
1
 
0
 
! Отговори
do 30 преди 6 години
По време на Руско-турската война от 1877-1878 г., както виждаме, той вече е покойник. Сюлейман Хюсню паша пък е роден през 1838/40 г. в Истанбул, в махалата Сюлеймание, т.е. кварталът прилежащ към джамията Сюлеймание, откъдето получава и името Сюлейман. Според една от версиите за произхода му баща му е еничарски офицер, според друга продавач на свещи.
263
0
 
1
 
! Отговори
do 30 преди 6 години
Сюлейман паша французинът Жозеф Сев, роден през 1788 г. в Лион и починал в Кайро през 1860 г., който приемайки исляма, получава името Сюлейман, и Сюлейман Хюсню паша, командващия османската армия в битката при Стара Загора. Френският Сюлейман е офицер от армията на Наполеон, който от 1819 г. се установява в Кайро, постъпва в египетската армия, номинално подчинена на султана и участва активно в нейната модернизация.
262
2
 
0
 
! Отговори
Нике преди 6 години
Браво на Бойко.
261
3
 
3
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 6 години
Боко, е най - гордия антибългарин.
260
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За чии ще ходиш в Скопие??За да легитимираш дивотията за "фашистичкиот окупатор"не знаеш ли че според фиромите ние сме окупатори??ДА НЕ СИ ПОСМЯЛ ДА ИЗРЕЧЕШ ДУМАТА-ИЗВИНЯВАМ СЕ че ще те понесем и тебе като Резидента!СТРАХОВИТ ГАФ ЩЕ ИЗВЪРШИШ БОРИСОВ АКО КАЖЕШ ТАЯ ГЛУПОСТ-"ИЗВИНЯВАМЕ СЕ"САМО ДА СИ ПОСМЯЛ!!Само окупатор може и трябва да се извинява но българската войска по вардарско НЕ Е ОКУПАТОРСКА за такава я смятат сърбомани и македонисти!Ако се извиниш СИ СЪРБОМАН МАКЕДОНИСТ И БЪЛГАРОМРАЗЕЦ!!!
259
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В наши дни българите едва ли ще сторят същото като преди 75 години.Но тогава не са могли да знаят какво ще получат за "благодарност"от еврейте.
258
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези на снимките обаче не са повод за гордост!
257
2
 
2
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
А сега на българската мафия и собствени предатели не може да се опълчи. Що за народ е?В Италия Дучето унищожава италианската мафия, която победоносно се завръща в състава на американската армия. Има достатъчно писано за Лъки Лучано как помага на американската армия в Италия, като почнеш от *** логистика луксозни стоки и провизии
256
1
 
1
 
! Отговори
Ааааааа! преди 6 години
Стара данайска поговорка е. НЯМА НЕКАЗАНО ДОБРО! !!! Като данайците са 13 изчезнало коляно, се изчезнало от египет и появило се неочаквано на Балканите НАПРАВИЛО ОТ МЕСТНИТЕ ВАРВАРИ ТРАКИТЕ КАКВО?
255
6
 
9
 
! Отговори
България преди 6 години
Всъщност сме паднали под ТУрско робство заради Евреите.....четете историята....Срам ме е ...Премиера ни сегашния им се кланя...очевадно е че те управляват в страната ни и се питам струвало ли си е да ги спасяваме за да сме поробени сега от тях????
254
2
 
1
 
! Отговори
До стига беееееее преди 6 години
Къш бе ***!
253
0
 
11
 
! Отговори
до 277 Информбюро преди 6 години
Това че бъркаш фашисти с монархисти е изцяло твой проблем. Фашисти тук никога не са строили концлагери.
252
7
 
13
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
В България при фашистите и при комунистите е имало концлагери. При демократите няма - цяла България е един гигантски такъв. Има и други разлики - в фаш и ком лагерите хората са работели, хранели, имали медицинско обслужване. В демо лагера е пълно с безработни, няма храна, освен за надзирателите и всеки може да убие всеки - например син да заколи майка си и баща си, или обратното. Абе демокрация, най-добрия българоубийствен режим от всички режими.
251
8
 
11
 
! Отговори
Стига беееее преди 6 години
СТИГА БЕЕЕЕЕ СТИГА С ТЕЗИ ЕФРЕЙ. СТИГА БЕЕЕЕЕ ВОЙНИ ЗАВЕДОХА ЕФРЕУСИТЕ И КРАВАРИТЕ ПОСРЕДНИТЕ. 7 0. ГОДИНИ. НАД 100 НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. СТИГА БЕЕЕЕ СТИГА СТЕ НИ НАТРАПВАЛИ ТЕЗИ. ПРЕСТЪПНИЦИ СТИГА БЕЕЕЕ ТОВА ЛИ ВИ Е ШИБА.НАТА ДЕМОКРАЦИЯ? КРАВАРИ... ЕФРЕИ.... ВОЙНИ.... КРАВАРИ..... ОРЪЖИЯ.... ЮДА... ВОЙНИ........ НЯМА КРАЙ БЕЕЕЕЕЕЕ ЩЕ ВЗЕМА ДА РАЗБЕРА ХИТ.ЛЕР ОБЕЩАВАМ ВИ БЕЕЕЕЕ
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен евреите на са Ротшилд и Рокфелер, нито Херцел, Моше Даян и Голда Меир.А Спиноза, Менделсон, Айнщайн, Фойхтвангер, Бърнстейн, Гершуин, Менухин, Ойстрах, Рихтер, Растропович, Венгеров, Манделщам, Щерн, Баренбойм и хиляди други. Одарен и смел народ! През ВСВ 170 са станали "Герой СССР" + още впоследствие посмъртно + 8 загинали, вече имащи звездата! А като хлапе се смеех на "Лисици в лозето" за "...храбрите евреи.". Те могат да бъдат благодарни - всеки месец са изпращали по $500 на Д.Пешев