Възродителният процес – в учебниците, а как ще се интерпретира?

Проф. Христо Матанов и Боян Расате пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 мар 2018 15:33 | 20 мар 2018 11:00, Анисия Иванова
134

Учебник за Възродителния процес не може да се напише, категорично заяви историкът проф. Христо Матанов пред Bulgaria ON AIR.

На възпоменателен митинг в село Барутин Мустафа Карадайъ настоя всички събития от Възродителния процес да бъдат описани в учебниците. Председателят на ДПС отново възрази срещу участието на националистическите партии в управляващата коалиция и напомни, че при подобно управление са били асимилирани турски граждани по време на комунистическия режим у нас.

Още по темата

Според проф. Матанов искането на Карадайъ е тотално невъзможно от практическа гледна точка заради обема на събитията.

"Въпросът е на интерпретация, трудно е да се даде обективна оценка. Топката е в Министерството на образованието. От историческа гледна точка категорично всичко, което се е случило трябва по някакъв начин да бъде отразено. Спорим за начина на интерпретиране", обясни проф. Матанов.

Според историка ДПС се опитва да възроди тези събития с чисто политическа цел, предизвиквайки страх в своя електорат от повторение им. Той определи този стремеж като евтин трик.

Лидерът на политическото движение ''Гвардия'' Боян Расате посочи, че не вижда практически принос от евентуалното вкарване в учебниците на Възродителния процес. Той подчерта, че е много важно е да се установи какво точно искат да вкарат в учебниците - да влезе самият Възродителен процес или да се вкарат като герои хората,  които са замесени.

Той настоя, че в учебниците не са описани български герои, а стигаме до това да вкарваме чужди такива.

"Възродителният процес не влиза в учебниците и по политически причини, защото БСП го коментира по един начин, а ДПС - по друг", отбеляза Расате и добави, че двете партии си партнират въпреки това.

Христо Матанов и Боян Расате бяха категорични, че при всички случаи събития от Възродителния процес ще влязат в учебниците, но "трябва да сме достатъчно зрели, за да го интерпретираме правилно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
До водещия преди 6 години
Интересно как може да е чел за тегленето на пари и т.п., а да не е чел за възродителния процес. Дори за целите на предаването трябваше да е запозна по същество с този процес. Това е е голямата екскурзия и тегленето на пари, както се оказва в неговите разбирания.
115
3
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 години
На г-н Расате искам да кажа, че жертвите на възродителния процес не са чужди, чужденци или нещо подобно. Това са български граждани. Това е българската история. И още нещо - от думите му излиза, че не иска толерантно общество. Това е недопустимо!
114
0
 
4
 
! Отговори
дългата ръка на моск преди 6 години
Възродителния процес беше иницииран от Москва защото в Татарстан казаха че всъщност са българи. Целта беше да се изострят взаимоотношенията в България на верска основа за да останем в орбитата на СССР и да не бъдем притегателен център на хората с българско самосъзнание на територията на СССР.Тъй като БСП и ДПС са от една майка раждани, но от различни бащи, техния стремеж е да продължават потурчването на българи с мохамеданска вяра.Важно е да се разбере че жертва са и двете страни, а не едната.
113
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimen 116ТО НЕ Е КЪСНО И ЗА ВТОРИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС, НАЛИ?
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека тогава в учебниците да бъде отразено цялостно и пълно и потушаването на Априлското въстание. С всички детайли като обезглавявания, групови изнасилвания, дране и горене на живи хора, изваждане на бебета от коремите на майките и убиването им. Да бъдат представени без недомлъвки хълмовете от димящи детски черепи и кървавите площади, които описват Макгахан и Скайлър.Ако трябва да опишем всички зверства на Отоманската орда и 100 000 страници няма да ни стигнат. Така че, Мустафичка, мълчи си.
111
10
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
До анонимен to ne kasno karjali da stava avtonomiya
110
9
 
17
 
! Отговори
8 преди 6 години
Да изчакаме първо Турция да вкара в учебниците арменския геноцид и Батак, явно там чакат да мине време, че да се избистри историята и за сто години явно не се е избистрила. Така че, тук след сто години може да се дискутира дали да се вкарва нещо или не в учебниците
109
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в турция дали се изучава баташкото клане както и гоненията и кланетата на българи в беломорска тракия и македония ?!?
108
7
 
11
 
! Отговори
я стига глупости преди 6 години
До Анонимен 104Мой състудент турче,завърши и стана гл.агроном в ТКЗС,А СЛЕД ТОВА И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЩОТО!Нямаше 30 год.,ама беше пишкин момче и го биваше!А в казармата имахме турчета,дето не знаеха български,и го научиха чак втората година!Стига сте ревали като вдовица за ...!
107
11
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Щом искат да се изучава "възродителния процес",ще трябва да се каже и защо беше направен той.А истината е,че турците искаха да отцепят Кърджалийско и да я направят автономна република.Това Т.Живков не го допусна,за което му благодарим!
106
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До случаен"100-джамията в Мадан е построена в 920 или 960,не 1920г.",хахахаааа,такава опашата лъжа,че освен да се смее човек,друго не може.Абе стига глупости,какво мюсулмани е имало в България преди идването на османците през 14-15 век?Камък бил намерил,хахахааааааа!И на какъв език,с какви цифри и букви е писано на този камък?Защото османците са използвали арабска писменост и индийски цифри,а те не са като тези,които използват Християните и българите.Начина на изписване е съвсем друг.
105
7
 
12
 
! Отговори
seira преди 6 години
До случаен 103:СПОРНО Е, НО ДОПУСКАМ, ЧЕ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ Е МОГЛО ДА ИМА МОХАМЕДАНИ ПРЕДИ ПАДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОД ОСМАНСКО РОБСТВО, НО ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ ПРОМЕНЯ СЪЩНОСТТА НА НАСИЛСТВЕНАТА ИСЛЯМИЗАЦИЯ И ТУРЦИЗАЦИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА НА РОБСТВОТО, НИТО ЗАМИСЪЛА И СЪЩНОСТТА НА Т. НАР. "ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС"!!!ДА СИ МЮСЮЛМАНИН НЕ Е ГРЯХ!ДА СИ ТУРЧИН НЕ Е ГРЯХ!ГРЯХ Е ДА СЕ ТУРЧЕЕШ ВЪЗ ОСНОВА НА МЮСЮЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ, СЛЕД КАТО СИ ПОТОМЪК НА ХРИСТИЯНСКИ НАРОДИ!!!ГРЯХ Е ДА СИ БЕЗРОДНИК!!!
104
7
 
5
 
! Отговори
ор преди 6 години
До АнонименАма като почнете да лъжете, че чак не се усещате.Къде влизат в ВУЗ без средно образование,като пишете нещо поне осмисяте ли го. Задминахте македонците.
103
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, сложете го. Но не махайте кланетата в Батак, Бояджик, Стара Загора, Перущица, разсипването на Тракийските българи, потушаването на Видинското въстание, кърджалийските времена, мъпреки че не е политкоректно да се говори за тия неща.
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДА ДОПЪЛНА 105А сега влизат във ВУЗ и без диплома за средно образование. Вкарвайте братовчедките си на воля, туркините с 4 на изпита няма да ви пречат. Ама ги няма братовчедките ви- изгонихте ги на запад от рая.
101
11
 
2
 
! Отговори
ERDOGAN преди 6 години
До АнонименI KAZVAT ZASTO SA OBESILI LEVSKI TOGAVA TOY E BIL TERORIST BOTEV LEVSKI PETKO VOYVODA TESA ZA TURSITE SA TERORISTI TRYABVA DASE OBESI SYALATA MU RODA DAJE TERORISTITE
100
10
 
18
 
! Отговори
ДА ДОПЪЛНА преди 6 години
ДА СЕ ОПИШЕ И КАК ВЛИЗАХА С 2,99 ВЪВ ВУЗ.....КАЗВАШЕ СЕ КВОТА ЗА ТУРЦИ....ВЗЕМАХА МЕСТАТА НА ГРАМОТНИ БЪЛГАРЧЕТА--..И МИ Е ЯСНО КАК СЕ ПРАВЕШЕ ТУРСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ--ВСИЧКО ДА СЕ ОПИШЕ КАКВО ПРАВЕШЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД....ТЮТЮНА СЕ ИЗКУПУВАШЕ ОТ СКЪПО,ПО СКЪПО-СТРОЯХА СЕ ИЗЛИШНИ ЦЕХОВЕ НА ЗАВОДИ И ПРОИЗВЕЖДАХА *** ПРОДУКЦИЯ -ЗАПЛАТИТЕ ИМ БЯХА НА ГЪРБА НА БЪЛГАРИТЕ--ЖИВЕЕХА ТАКА КАКТО И СЕГА ЖИВЕЯТ---С ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ--НИЕ ПЕНСИИ 200 ЛВ, ТЕ ПОМОЩИ 1400ЛВ...
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм от този край и да ви кажа ,че имаше квотивлизаха даже с 3 и точно това е най голямата грешка на бкп-то----- ami da poglednem togava kolko ot turtsite sa bili voenni,politsai,lekari,byurokrati...... i az byah ot tozi tvoya kray i imahme samo edin feldser turcin s nay dobrite rezultati moya priyatel ne go napraviha veterinaren lekar samo zaradi tova ce bese turcin a na negovo myasto basta ti komunist deto ne moje da si pise imeto stana lekar
98
11
 
7
 
! Отговори
случаен преди 6 години
До seira100-джамията в Мадан е построена в 920 или 960,не 1920г.На около 50км. има друга строена 1260г.,камъкът с годината бе взет уж за изследване и не го върнаха,защо ли,защото България пада,макар,че пада не е най-точната дума,след 1340г.,е тогава оказва се,че тук е имало мюсюлмани,много преди да дойде Турция-нещо не се връзват нещата-крайно време е да спрем да се мразим и делим на българи и по-българи...
97
9
 
11
 
! Отговори
ан преди 6 години
аз съм от този край и да ви кажа ,че имаше квотивлизаха даже с 3 и точно това е най голямата грешка на бкп-тоаз си влезнах на общо основание,но се ядосвах ,че някои влизат с 3същите след 80-те започнаха бунтовете и да плюят срещу строя под влияние на външни силиа89г най-активните изпратиха при това ,където си поискат ,а другите тръгнаха доброволнокато облъчени бяха и тръгваха без да мислят като че ли там ги очакваха с мед и маслозабравяха съседи ,приятели и т нстига сте слушали