Желяз извън ареста: Битката спечелена, остава голямата борба!

Мъжът, обвинен от САЩ, специално пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 12 апр 2018 09:39 | 12 апр 2018 07:00,
70


Желяз Андреев излезе на свобода с мярка "подписка" за 60 дни. Тя ще се изпълнява в София, където той живее и работи, а до три дни трябва да промени адресната си регистрация, защото в момента тя е в Добрич.

"Случи се така, че моето задържане беше през празниците, адвокатите ми не бяха допуснати за свиждане с мен. Имаше период от 48 часа, в които не знаех какво се случва навън", разказа Желяз.

Още по темата

"Това днес беше една малка битка, която беше спечелена", заяви мъжа по повод освобождаването си.

САЩ настояват за екстрадицията му заради водено дело за незаконна търговия със самолетни част със Сирия. Младият мъж е работил във фирмата, която е извършвала нелегалния износ от Съединените щати през България до Сирия.

Мъжът е работил в кол център, в отдел продажби. Задълженията му били елементарни – да провежда ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпраща имейли с оферти. Не е подписвал документи, не е знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба.

Всички обаче са категорични – той е бил най-ниското ниво в йерархията.

Какво обаче разказа в специално интервю за Bulgaria ON AIR часове, след като беше освободен, чуйте във видеото.

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират днес срещу евентуалната му екстрадиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Желяз АндреевЖеляз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига ревахте ние сме приятели със САЩ и улица Козяк вече 30 години те държат България и ни налагат стриктен визов режим какъвто няма в нито една друга Европейска държава.Това се нарича приятелство Да даваш по 50 милиона лева годишно и безвъзмездно за визи и такси от джоба на богатия българин за приятелите ни.Да живеят Ам Мариците Днес е Желяз утре Стоманин вдругиден всички ще ви пратят в Рая чрез обеднен уран както в Косово, Новичок или под ножа на Ислямска държава рожбата на САщ
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ви чака в София. Не идвайте!
54
1
 
3
 
! Отговори
БАСИ преди 6 години
Аз като диспечер на транспортната фирма пращам шофьори да превозват товари до обекти на различни фирми - включително и такива със собственици от близкия изток. Подобно на този случай, дестинацията и клиента се спускат от шефа. Аз разбира се не съм запознат с нормативните актове на чужда държава, които могат да поставят под санкции стоката или клиента. А и като гражданин на България не съм и длъжен. В такъв случай (след като не съм длъжен) незнанието ми е основание за невинност.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само не трябва да бъде екстрадиран, а да бъде признат за невинен и освободен. Той е едно образовано и интелигентно момче,което е изпълнявало служебните си задължения, както всички останали хора, които работят. Не е имал достъп до информация кои части са сдвойна употреба и не е било негова отговорност да провери това. Всеки един човек с подобна професия и задължения по тази логика може да попадне в абсолютно същата ситуация.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Pitam vi gospoda sadii i prokurori toi lie shefa na tazi kompaniya ili kakvoto mu narejda po vreme na rabota i toi ya ispallnyava za da se izhranva???
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Демек САЩ и протежета като в стил КОСТОВ, ПАСИ, ЦВЕТАНОВ. Напуснете нашата територия, в която толкова кръв се проляла! ЧАО НОМЕР 56, ЗАЩОТО ТОЗИ КОЙТО СОЧИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ МОШЕНИК, А НЕ ТОЗИ КОЙТО СЕ СОЧИ. 21 ВЕК правилата на войната са сменени " ТОЗИ КОЙТО СЕ СОЧИ Е НЕВИНЕН, НО ТОЗИ КОЙТО СОЧИ Е ВИНОВНИЯ(ВИНАГИ СЕ ПРАВИ НА ЖЕРВАТА)". Не го схващаш ли - 2001 година "НЕ БЯХА ТЕ(АЛ КАЙДА), А БЕШЕ цр"У" ".
50
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мошениците незабавна екстрадация.
49
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този престъпник да бъде екстрадиран незабавно
48
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Член 5 от Закона за Екстрадицията:Екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по Българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание.Търгуването със Сирия не представлява нарушение в Българското законодателство така че екстрадиция няма да има.Така че стига сте разтягали локуми.Казусът е затворен!!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос, ако лежиш 10 години в американски затвор, после можеш ли да кандидатстваш за Виза?
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измиха си мръсните ръце с момчето....
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-гадното е, че министъра на МВР в интервю заяви, че американците да си го взимат и съдят!!! Този ужасяващо т::ъп дядка, от страх да не ядоса краварите, не готов на всичко. Има ли вина или не този човек, ние не можем да кажем. Но продажността на дядката - министър показва едно, безпрекословното подчинение на Големия брат. Преди беше СССР, днес САЩ. Тиквара се е навел доземи, само и само да не го изритат краварите. А договора за екстрадация подписа крадливия Цар Симеончо.
44
3
 
21
 
! Отговори
Косю преди 6 години
в САЩ не е демократична страна и няма гаранция за справедлив процес ако го екстрадираме
43
4
 
12
 
! Отговори
Голям балък преди 6 години
Абе момче, защо не ги изнесе тез пусти части за ислямите? И пари щеше да вземеш. Мои познати от Сопот станаха милионери в зелено тез години. Е, после ду.*** да им е яко като дойдат рашките, но тогава ще му мислим.
42
13
 
5
 
! Отговори
Джендо Солидарният преди 6 години
Гледах го. Прави се на ***, а не е. Не му е чист косъма.Е, така ми казаха. Хайли-лайкли, центове, ама пълнят джоба.Но съм върл противник на Народния съд.
41
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, мислете, не се връзвайте толкова лесно.Гледах го. Прави се на ***, а не е. Не му е чист косъма.
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от кога юрисдикцията във Вигвамова Кравария е над българската и европейската?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България пускаме виновните. То трябва да наемем американци които да работят в МВР за да се повиши разкриваемоста на престъпленията.
38
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са го обвинили означава, че не е трябвало да го пускат.
37
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 6 години
Кой е разрешил на американската фирма да "инвестира".Никакъв контрол.После чобаните виновни.