За пръв път в ефир – новата ни космическа разработка

Тя се очаква да излезе в орбита до края на годината
19 апр 2018 19:45, Красимир Ангелов
9

Космосът е необятен и необясним. Учени и изследователи прекарват години в неговото изучаване в опити да обяснят какво се крие отвъд нашата планета. В предаването "Директно" за пръв път се показва новата разработка на Българска академия на науките, която се очаква да излети в орбита до края на годината.

Как изглежда един детектор за космическа радиация и колко важна е информацията, която той ни дава? Може ли да бъде опасна за здравето?

"Дозата космическа радиация, която достига до нас, е пренебрежителна - едва 14% от дозата, която получава един човек годишно. Ние сме изложени на нея постоянно, но тя не е опасна", коментира проф. Цветан Дачев.

Измерването на нивата на космическа радиация е изключително важно за всички, които работят във въздушното пространство. Какво е важно за тях и защо те могат да упражняват професията си определен период от време?

"Космонавтите и екипажите на самолетите с непрекъснато подложени на радиация. Когато измерваме нивата, се получава определена цифра. Ако човек превиши тази цифра, той спира да лети", каза пред телевизия Bulgaria On Air ученият от БАН.

Още вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Банаджия преди 5 години
ГолЕм учЕн е ченгето от ДС - Първанов. Само остава да научи каква е разликата между цифра и число.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крийте се по мазетата че не се знае къде ще падне!
5
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До шматкаНа Мъск не му дреме.Ще летят балъците а той ще си порка на някой плаж.Когато балъците се изпържат ще има високопарни думи от рода на:Те са хироу.Науката иска жертви.Пионери.....и ще отпие от чашата.Просто живота е такъв
4
0
 
1
 
! Отговори
до шматка преди 5 години
Добре че го каза,иначе горко му на Мъск.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от учените в НАСА бе българка,тя дава идея,с помощта на каква химична реакция и как,да се създаде кислород+атмосфера на Марс,но след дълъг период от време.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шм.аткаА па банаджиите ни си кютат с една разработка 30-40 години и си седят до печката на топло.Ами да им дадат пари,средства,лаборатория и каквото е необходимо+срок за разработка на продукт,който ще е полезен или се търси,разработките имат нужда от лаборатории и експерименти.А те дори заплатите им смешни,а камо ли базата.Наука без пари не става!
1
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Дааа преди година гледах за "новата"разпаботка а се оказа че тя вече е в Космоса.Колко да е нова.Между другото точно тази разработка доказва че на днешен етап полет до Марс би бил самоубийствен.Добре ще е Мъск да види данните от тази кутийка преди да си фантазира