Симеон с поглед назад: Бях лошият премиер, пак съм добрият стар цар

Западът да опита да разбере Източна Европа, зове той в интервю
178
Симеон с поглед назад: Бях лошият премиер, пак съм добрият стар цар
Снимка: архив, БулФото

Западът трябва да положи усилия да разбере Източна Европа и да не спира приема в ЕС на останалите балкански държави, колкото и това да е трудно, защото без тях ще е още по-трудно. Това заявява Симеон Сакскобургготски в голямо интервю за швейцарския в. "Нойе Цюрихер цайтунг", озаглавено "ЕС си вкарва автоголове".

Още първият въпрос в интервюто е провокативен – вярно ли е, че Източна Европа никога няма да се научи на демокрация, питат журналистите. Симеон предупреждава да не се слагат шаблони върху отделните държави, без да се анализира колко големи промени са се случили в тях, пише "24 часа".

"Ако хората, например в Унгария, са щастливи с една система, не бива да ги осъждаме, а да потърсим по-дълбоко причините, за да разберем защо“, отговаря той. Бившият премиер не си спестява обаче критики към някои феномени и посочва Виктор Орбан, казвайки, че той използва моментната ситуация за политиката си. Критикува, че говори против бежанците, това според него е твърде опростенческо.

"Звучи добре да кажеш, че защитаваш християнството, но ако погледнеш по-навътре, ще видиш, че това си е десен популизъм", убеден е той. Царят сам припомня, че е бил дълги години бежанец и затова е чувствителен по тази тема. Запитан дали България е изпълнила критериите за членство в ЕС, той посочва, че да се върне обратно в европейското семейство, е било най-важната национална задача и тя остава напълно безалтернативна.

Това се вижда и по това, че на балканските страни, които не са членки, в момента им е изключително трудно. Но дори и те трябва да бъдат приети, колкото и да е трудно това за ЕС, смята Сакскобургготски. "Обединена Европа е най-доброто решение", заявява той.

Царят е критичен и към начина, по който се възприемат страните от региона. Те трябва да се борят с много клишета и предразсъдъци. "Това е така на първо място заради религията. Ние сме православни, не сме имали католическо минало. Също така дълго време сме живели под османско владичество. Езикът ни прилича на руския, а в двете световни войни бяхме съюзници на Германия. Това са ужасни недостатъци, когато другите страни си съставят мнение за нас", казва той.

Царят посочва и че най-честото обвинение за България, че е корумпирана, може да бъде отправяно навсякъде, тъй като няма страна без проблеми с корупцията. В България има случаи, които трябва да се решат, но има и много трудолюбиви, честни граждани, затова не бива да се обобщава така, категоричен е той.

Според него комунистическото минало е тежък товар за всички страни от бившия соцблок, защото за една нощ от планирана икономика да преминеш към капитализъм до този момент не бе ставало никъде.

"Някои от по-умните сред комунистите видяха потенциала и рано започнаха с приватизацията, без тя да е подсигурена с нужните етични принципи. Това съсипа имиджа на цялата концепция за пазарната икономика", отбелязва той. Като пример дава и съдебната система. По време на комунизма повечето в нея изповядват марксистки убеждения. След промяната ги уволняват и демократите назначават свои хора. Така съдебната система се политизира, а това не бива да е така, казва още той.

Според Сакскобургготски най-умният път е избрал Китай, който е избегнал колапса като в Съветския съюз, запазил е контрола и същевременно е отворил икономиката. "За убеден демократ това звучи вероятно ужасно, но понякога човек трябва да прави нещата, които му диктуват обстоятелствата", подчертава царят.

Той обаче вижда промяна при младите хора в България, които са осъзнали колко е важно уважението към правовата държава.

Симеон споделя и колко му е било трудно да се напасне към българската реалност след толкова години изгнаничество. "Левите изпитваха съмнения в мен като към "монархо-фашист", а монархистите ми се разсърдиха, че съм се заклел в републиката. Имаше много лоши неща тогава, но ако гледам само назад, ще катастрофирам в стената", казва той. Според съпругата му имиджът му вече се е подобрил и той вече не бил лошият премиер, а отново добрият стар цар.

В интервюто Сакскобургготски призовава и към по-внимателна политика с Русия, тъй като трябва да се живее в мир с нея. Това е най-важно за страните близо до нея, обяснява той. Според него от наложените санкции страдат предимно европейците и заключава: "ЕС си вкарва автоголове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
Професора.. преди 5 години
Лош , добър вскоро време ще си грозен мъртвец , мерзавецо!
122
0
 
3
 
! Отговори
да оди да мо.ча преди 5 години
алоо чшъъ пуснете стареца да отиде да пусне една вода. ко сте го лепнали на страницата и мине немине туко некой го изпсува. да бе за цар дървояд ви се ти говори бе альооо
121
0
 
7
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Тоя САМОЗВАНЕЦ къде тръгнал???
120
0
 
7
 
! Отговори
Памет българска преди 5 години
дърт клептоман трябваше да си изгнил в затвора
119
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо , че е стар . Приликата между него и Иванчева е направо неоспорима .
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алкохолик в деменция
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха! Нека хората кажат...
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 120 - Полека с религиозния фанатизъм. А това с протестанти, католици и православни е базирано изцяло на политическа основа. Константинопол и Рим късат връзка, заради сфери на влияние. Протестантите се отцепват, защоти папата си е налагало случайни тежки такси , защото нека ти кажа - Тея сгради във Ватикана не са вдигнати с дарения. П
115
7
 
3
 
! Отговори
бенц преди 5 години
прав беше когато беше казал за сгрешения чип и за буквалното приемане на 800 дни
114
0
 
14
 
! Отговори
размисъл преди 5 години
Умно говори Симеон, но ужасно много ни излъга...аз да взема нещо от България,ама моля Ви се..цитат от интервюто му. Не му вярвам....ама вервайте ми...
113
8
 
12
 
! Отговори
До русофоби преди 5 години
Фердинанд го докараха точно прозападните бг ***, австриец католик - какво руско има в това ? Русофилите щяха да докарат Православен и Истински цар, а не някакви лентяи еретици. Батенберг е бил немски протестант - независимо от добрите си черти също не е бил много добър избор. Ние сме Православни ХРИСТИЯНИ, а не сбирщина от еретици и сектанти каквито са католиците и протестантите. Проблема е че реалните християни са твърде малко в България
112
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ами все пак един цар материалист, които в семейството си не можал да направи голям ред - така, че децата и жена му да станат православни не може много да ни поучава. Точно както в беззаконният ред да се ожени за католичка и после да разрешава деца да са католици-също и в приказките му и изводите му. Не е бил миропомазан. Така, че отминаваме нататък. За доброто благодарим, а за злото ...
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващият цяр, трябва да е истински, достоен и смел българин !
110
6
 
20
 
! Отговори
жеко преди 5 години
от къде изпълзявате бе мама ви долна царска
109
2
 
8
 
! Отговори
православен преди 5 години
Прав е Царя ние сме приели Християнството офицялно през 866 г. пише точно и ясно за Борис I в Уикипедия
108
3
 
36
 
! Отговори
Стан преди 5 години
Не знам с какво право се нарича "цар" на българите? Но знам едно, че за мен е Симо крадеца и лъжеца от Мадрид.
107
4
 
25
 
! Отговори
хасанчо преди 5 години
Батенберг защити България,и отиде в окопите да се бие за нея!Ама народа *** и продажен,и не си защити царя от руснаците!Хак да ви е крадливото еврейче симИончо!
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
идва ми коментар 109 да го повторя тук 109 пъти ! даже ще е малко ! толкова верен коментар, че чак е тъжно за БГ !
105
2
 
21
 
! Отговори
да преди 5 години
рано или късно този ще влезе в затвора за престъпленията синещата се променят
104
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ако знае колко хора искат да го докопат в ръчичките си в тъмното изобщо няма да се появява в медиите. И ще си наеме поне 30 - 40 човека професионална охрана с военен опит...