Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да

При избори днес: В парламента само ГЕРБ, БСП, ДПС и ОП
22 апр 2018 14:25, Красимир Ангелов
509
Симпатиите ни към Русия не растат, но антизападните настроения – да
Снимка: Reuters

Кризата в Сирия изостря българските страхове, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

Над половината (55%) от пълнолетните граждани са на мнение, че напрежението между Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, показват данните от последното национално представително изследване на агенцията. На обратното мнение – че ще спадне, са едва 17%. Още 30% смятат, че градусът на напрежението ще се запази на сегашното ниво.

Периодът на провеждане на изследването съвпадна с американските ракетни удари над Сирия, които създадоха риск конфликтът между САЩ и Русия да навлезе в неуправляема спирала.

На въпроса "Кой, спаред Вас, се стреми към подобен конфликт?", 44% отговарят, че "главно Западът" желае влошаване на обстановката. Само 5% дават противоположния отговор – "главно Русия".

В медиите тече политически дебат за това, трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Какво мислят гражданите на България? На въпроса, "Ако подобно напрежение се запази или нарасне, каква трябва да бъде позицията на България?", категорично преобладаващият отговор на 64% от хората е – "Възможно най-неутрална". Общо 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия.

Авторите на изследването подчертават, че България не прави изключение във възприемането на Запада или част от Запада като източник на заплаха за мира.

Влияе ли случващото на международната арена на вътрешнополитическите нагласи и ориентации? Отговорът е и не, и да, сочи изследването. Промяна в електоралните нагласи няма. Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се стигне до избори за Народно събрание в новия парламент ще попаднат в низходящ ред ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединените патриоти. Всички останали политически сили засега остават извън сметките на евентуалното бъдещо разпределение на депутатските мандати.

За сметка на това рязко е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция – от 29% на 36%.

Геополитическата криза обаче оказва силно влияние на доверието в някои основни институции и водещи политически лидери. Рязък спад на доверието регистрираме спрямо Европейския съюз и Българската армия – съответно с 9 и 5 пункта в рамките само на последния месец. За сметка на това с 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция.

Покачва се и доверието към трима от политическите лидери – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Волен Сидеров. Доверието в тях е нараснало съответно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически лидери спада.

АФИС отчита също, че симпатиите към Русия и руската политика нито намаляват, нито се увеличават, но за сметка на това бележат съществен ръст антизападните настроения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


509
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
1
 
13
 
! Отговори
Учете история!!! преди 5 години
Русия ако е искала да ни затрие, досега да го е сторила.Единствено тя е причината да не сме Турци в момента.Относно раждаемостта, те съветвам да видиш кога е била по голяма и тогава да коментираш.И за да се образоваш още малко, прочети за проекта Ран-Ът, и пак заповядай да си поговорим но вече със факти и исторически издържани тези. Иначе коментари тип " кръчмарски брътвежи" всеки го умее това ;)
420
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия искаше да затрие България и още не се е отказала- нали затова блокира нашата раждаемост с помощта на комунизма-социализма!
419
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Симпатията не,...но Антипатията към Русия расте !
418
19
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Да уважавам и да обичам Путин е все едно да уважавам и да симпатизира на някои мутра-(наркобос например), само защото има лъскави лимузини, луксозни имоти и много кинти, БЕЗ да ме интересува този тип колко хора е изнудил, рекетирал, убил и ограби за да стане толкова богат!Само човек без никакъв морал може да се възхищава на такъв и з р о д!
417
12
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
Ако раССия ни нападне, както го е правила нееднократно дали тези *** ще защитават България или ще посрещат окупаторите с китки?
416
14
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
В приомите на хибридната война на Кремъл влизат и такива платени социологически проучвания.Е пък защо да пада подкрепата за Запада,при положение ,че хората ни дават пари за магистрали ,училища и инвестициите идват от Запада.а руснаците освен да ни крадат чрез Лукойл ,Беляне,най скъпата газ ,като за "братя" и да насаждат корупция и бандитизъм чрез българските олигарси,до един подопечни на Москва. Е аз мисля ,че искате да изкарате народа ни по *** отколкото е ,колкото и да се стараете .
415
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 5 години
Даже и за 80-те процента *** у нас вече е ясно кой какво прави и с каква цел,развихме се и ние.
414
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е да се има в предвид кой е собственика на тази "социологическа агенция", а това е именно Юрий Асланов - функциунер на руската БСП, завършил социология в Москва! Това проучване е поредната руска хибридка!
413
4
 
21
 
! Отговори
Пипето преди 5 години
Абе вие къде сте чули и видяли и бедняка обича богаташа, или роба, да обича господаря? Е как ние българите да обичаме Западняците, които са от друга порода на всичкото отгоре-сатанисти и англосаксонци? Добавяш и Русия - все пак ни окупираха и берем ядове вече над 70 години... Запада ни подари тогава това е положението... Като започнем да мислим за себе си а не за западни или източни държави - тогава ще има подем... докато се чудите на кой да се огъзите - щее е това положението...
412
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила "Бригада" съм го гледал.. бледо копие на "" Кръстника"
411
10
 
16
 
! Отговори
Пипето преди 5 години
Да уважавам и да обичам САЩ е все едно да уважавам и да симпатизира на някои мутра-(наркобос например), само защото има лъскави лимузини, луксозни имоти и много кинти, БЕЗ да ме интересува този тип колко хора е изнудил, рекетирал, убил и ограби за да стане толкова богат! Само човек без никакъв морал може да се възхищава на такъв и з р о д!Ами значи гледай сериала Бригада - ще видиш кой измисли и откъде дойдоха тези неща в България...
410
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факта, че народа ни категорично отхвърли Истамбулската конвенция е показателен, че ние българите не само не споделяме евроценостите, но напротив отвращаваме се от тях!
409
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На врага си можеш са му завиждаш, може да да се поучиш от него, да взаимстваш опит от неговия, НО винаги ще го мразиш!
408
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие къде сте чули и видяли и бедняка обича богаташа, или роба, да обича господаря?Е как ние българите да обичаме Западняците, които са от друга порода на всичкото отгоре-сатанисти и англосаксонци?
407
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да уважавам и да обичам САЩ е все едно да уважавам и да симпатизира на някои мутра-(наркобос например), само защото има лъскави лимузини, луксозни имоти и много кинти, БЕЗ да ме интересува този тип колко хора е изнудил, рекетирал, убил и ограби за да стане толкова богат!Само човек без никакъв морал може да се възхищава на такъв и з р о д!
406
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от измислени проучвания. Това е част от хибридната война която Русия води срещу България. Къде е ДАНС ???
405
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ ги оприличавам с древната Римска империя, тя е била най- развитата, най- силната държава в тогавашния свят, с най- висок жизнен стандарт, с най-развита наука, култура и т.. н, НО всичко е постигнала с потта и кръвта на десетки милиони роби.. Сега САЩ - същата работа, само дето официално роби няма, нещата днес са префинени и завали рани, но ПО-СЪЩЕСТВО разлика няма!
404
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако съседа има по-готина кола, защото е богат мутра, това не е основание да го обичам и да се прехласвам по него, НАПРОТИВ, ще го мразя!Това е допълнителна причина да МРАЗИМ Западняците, те богатият като ни ограбват!
403
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖАЛКА КАРТИНА СА РУСОФОБИТЕ!НАШИЯ НАРОД,( КАКТО И РУСКИЯ) Е СЛАВЯНСКИ, ХРИСТИЯНСКИ, ИСТОЧНОПРАВОСЛАВЕН И НЯМА КАК ДА СИМПАТИЗИРАМЕ НА М Р Ъ С Н И Т Е, Г Н У С Н И, ГРОЗНИ АНГЛОСАКСОНЦИ, КОЙТО СА ПСЕВДОХРИСТИЯНИ-САТАНИСТИ-ТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГА ПОРОДА ДРУГ ВИД!НАРОДА НИ НЕ СПОДЕЛЯ САТАНИНСКИТЕ "ЕВРОЦЕННОСТИ"- ГЕЙ БРАКОВЕ, ТРЕТИ ПОЛ, ДЖЕНДЪРСТВО, СОДОМИЯ, П Е Д Ф И Л И Я, ЗООФИЛИЯ, ИНЦЕС, ДВОЕН АРШИН И Т. Н.ПРИМЕРНО АЗ МОЖЕ ДА МЕЧТАЯ ЗА ШВЕЙЦАРСКИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ, ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ОБИЧАМ ОНИЯ..
402
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това проучване е поръчано и платено от Решетников и е част от хибридната война.