27 г. в очакване... а дъщерята захвърлена в хотелска шахта

Майката на Росица е убедена, че приятелят на дъщеря й има пръст в убийството
23 апр 2018 21:00,
50
27 г. в очакване... а дъщерята захвърлена в хотелска шахта
Снимка: flickr

"Някъде до третата година таях надежди, че може да е жива и ще се появи отнякъде, след това постепенно спрях да вярвам. През лятото на двадесет и седмата година дойдоха вкъщи полицаи и казаха, че са открили скелет и вероятно е на дъщеря ми Росица"

Думите са на 83-годишната Шинка Димова от родопското село Борово. Дъщеря ѝ Росица изчезнала внезапно на 7 ноември 1991 г.

Без резултат издирвали 31-годишната жена, разпитани били десетки свидетели в Смолян, Лъки, както и в селата по пътя за Борово.

При ремонт в хотел "Смолян" в края на август м. г. работниците попадат на човешки скелет. Намерен е във вентилационна шахта в подземието на хотела, под басейна. Ремонтът се прави, тъй като огромният хотел има нов собственик.

Още по темата

Полът е установен първоначално по следи от дрехите и вида на скелета. Край останките на жената са намерени чифт кафяви ботуши с висок ток. Наоколо нямало документи или други вещи.

Няколко дни по-късно работниците намерили ръкавица и изсъхнал букет. След огледа на съдебния медик още тогава стана ясно, че жената е починала преди повече от 20 г.

Местните хора спрягаха всевъзможни версии за зловещата находка, че скелетът е на чужденка, проститутка, или на убита другаде жена и хвърлена в шахтата. Преди 30 г. хотелът е един от най- луксозните в България и в него денонощно кипи живот. Посреща стотици на ден в ресторантите, баровете, басейна и кафенетата.

По ботушите се установява, че става въпрос за изчезнал човек през зимата. Постепенно кръгът се стеснява чрез елиминации на известните изчезнали хора и разследващите стигат до Росица от Борово, община Лъки.

Тогава миньорският град е бил все още към Смолянска област. В селцето по пътя към Кръстова гора сега живеят 50-ина души. Всички си спомнят за Росица Димова, но никой не е очаквал, че някога ще се разбере какво е станало с нея.

"Полицаите дойдоха и поискаха да вземат проби за ДНК експертиза и се съгласих. Не им вярвах, че нещо ще направят, след като толкова години нищо не са разкрили", споделя пред "24 часа" майката. Възрастната жена живее сама. Тя има и син Димитър, който е в Пловдив и рядко идва в селото. Съпругът ѝ Лазар починал преди 11 г.

"С него тогава какво ли не сме правили. Избродили сме всички постройки в Лъки и Смолян. Ходили сме по врачки и гадателки. Всички казваха, че детето ми е живо и ще се върне. Надеждата умира последна, но илюзиите ми изчезнаха след 3 г.", казва тя.

Росица учила до 5-и, а Димитър до 2-и клас в Борово, след това фамилията се преместила в Лъки. Шина работила като готвачка в болницата. Росица завършила 11-и клас, искала да учи за медицинска сестра и отишла в Смолян. Междувременно обаче се запознала с шофьор на име Вельо. Карал камион безалкохолни напитки.

"Живееха заедно 3-4 г. на семейни начала в Смолян. Имаха квартира. Забравила съм от кое село беше. Не беше християнин като нас. Казваше, че има трима братя и една сестра. Не обичаше да говори за себе си.

Знаехме, че беше женен и май имаше и деца. Аз бях много против тяхната връзка. Лазар обаче, който страшно много обичаше Роси, ме убеждаваше да приемем нещата такива, каквито са", спомня си Шинка. Тя е убедена, че с убийството на дъщеря ѝ е замесен Вельо.

"Много пъти съм я молила да го остави", спомня си възрастната жена. След като се запознали през 1988 г., Вельо е идвал с Росица 2-3 пъти в Борово. Оттогава Шина нито го е чувала, нито виждала. Жената дори допуска, че може да не е жив или отдавна да е в чужбина.

На 7 ноември 1991 г. Росица ѝ позвънила по телефона, че смята да се прибира на село. След като не се появила, майката отишла в Смолян и намерила квартирата ѝ. Вътре имало човек, който ѝ се видял, че е Вельо.

"Чуках на вратата, но никой не отвори, а светеше. Пренощувах при една жена, която ме видя да плача. На другия ден отидох в полицията и разказах, че Роси е изчезнала", спомня си тя.

Дъщеря ѝ официално е била обявена за издирване в масивите на МВР, имало и съобщения в средствата за масова информация.

След като загубила дъщеря си, Шинка Димова напуснала работа, за да я търси. След време свещеникът на Кръстова гора я поканил да работи като готвачка там. Изкарала 10 г.

До ден днешен няма смъртен акт на Росица Димова. Почернената майка чака да ѝ донесат костите и единствената снимка на Росица, която дала на разследващите.

"Ще сложа костите в гроба на баща ѝ и свещеник ще ги опее", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Умен гущер преди 5 години
До Анонимен 31Значи и през 68-*** година са ставали такива неща.--------------------Абе ти нормален ли си или не можеш да четеш? Каква 68-***, какви фестивали те гонят? Изчезнала е през 1991 и тогава е била на 31. Значи е родена през 1960 и днес трябваше да е на 58 г.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минали са почти 30 години, но дали след като вече е ясна самоличността, не може все пак да се установи кога и с кой е посетила този хотел?
41
5
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
В Смолян, както в София, както в Пловдив, има бункер. До хотела е една от вентилационните шахти. Възможно е именно за тази шахта да пишат.
40
12
 
43
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Пореден пример как *** с 20 заплати при пенсиониране и седящи цял живот на наша издръжка са си свършили качествено работата ;) !!!
39
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кошмар!
38
3
 
42
 
! Отговори
Tudor parvolescu преди 5 години
Каква е тази вентилация в подземията и то под басейна? Че и толкова голяма, че да се движат хора? А как са влезли там? А как не се е усетила миризма тогава? И как никой не е преглеждал хотела толкова време?
37
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
който има три жени и три деца и се води християнин..Това няма значение, християнството(православното) не ти забранява да имаш колкото си искаш законни жени само да не е едновременно. Любовници може колкото можеш. Но и любовницата е християнски изобретение възникнало поради забраната за повече от една жена. Ислямъто по-либерален към брака-можеш да имаш колкото си жени можеш да си позволиш да издържаш едновременно. Затова и няма любовници, защо да е тайна като нищо не ти пречи да е законна.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Slava na Boga che sa ya namerili.Mir na praha I.
35
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз познавам една с три аборта от мъж, който има три жени и три деца и се води християнин..Е и? Хан Кубрат е имал 7 жени, а хан Аспарух 4.
34
4
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 5 години
Спомням си, когато медиите разгласиха за този случай.Чудя се, защо не направят възстановка на лицето. Със съвременни методи това е възможно и ще се разбере как е изглеждала. Още тогава трябваше да го направят и да покажат лицето и по телевизията, и чрез вестниците. Все някой щеше да се сети коя е. Но колкото повече време минава, толкова по-малко стават хората,които помнят 1968 г. Родителите на това нещастно момиче сигурно вече не са сред живите, а приятелките й сигурно са вече над 70-годишни
33
8
 
22
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Милион пъти съм проклел Драгалъв ския крадив Ман Гел,Сашо Нерезов, Бакъря,и Пастиркин,и Катъря,и оше 200-300 Гада от ай душката бригада!До къде ни докараха ай дуците само!Анатема и до девето,семето ви да е прокълнато и проклето!
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или този с който е живеела я е убил или тя се е издържала чрез тънката професия 1991 година почнаха да ги стягат само осигуряващите се госпоици.. не можеше сами да се предлагат .Ако е правила проблеми на сводниците ....След 30 г я е умрял или е емигрирал и се е прекръстил. Жалката мрачна страна на "демокрацията".За тези неща СДС не ви говориха ,нали ? България тогава беше на му. три .те ,днес пак е така! Росица ,Росен ..същата история.
31
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грката, забременяла е от въпросния Вельо, който е бил женен и я е убил. Още повече, че не била от неговата вяра(мирния и човеколюбивия ислям). Но все пак убейството е след възродителния процес.Един аборт би решил проблема. Аз познавам една с три аборта от мъж, който има три жени и три деца и се води християнин.
30
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи и през 68-*** година са ставали такива неща. После сменят версията, че била стара жена, скитница, която през 90-те е спяла там. Но те не се обличат така и не пазят чааак толкова стари вестници. Сигурно е била нечия любовница, на някой партиен или изнасилена от него. 68-*** е годината на фестивала. Да не вземат и в тази история да измислят някаква глупост за да прикрият някой големец?!
29
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама чакайте малко. Може да не е убийство. Може да е самоубийство от любовна мъка, Вельо е бил на друга.
28
15
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
Установено е, че трупът е на младо момиче, обуто с *** 35 номер. Било облечено с черна къса пола, тъмнозелена жилетка и синя блуза. Чорапите на момичето били навити до бедрото. Трупът е намерен в празното пространство под седалките на сектор "Б" на стадиона. До тялото полицаите открили в. "Работническо дело" от 1968 г.
27
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горката майка!
26
0
 
31
 
! Отговори
закриитедържавата преди 5 години
Ужас и тогава кви боклу.ци е имало, тази жена сега трябваше да бъде на 55 ,утишла си е без време през дивите години на скапания преход дето е и сега само че модернизиран ...дали сега полицията ще потърси отново този който е бил с нея последно ?или както всичко в тая държава приключено по давност и няма достатъчно доказателства
25
2
 
12
 
! Отговори
някой познава ли я преди 5 години
Изсушен труп на младо момиче изрови с лопата работникът Николай Иванов Ицков вчера сутринта около 8,10 часа на стадион "Васил Левски". В първия момент помислих, че е кукла. Когато обърнах с лопатата се изправиха злокобно нежни пръсти на младо момиче. Той го открил, докато е разбивал стар бетонен тунел под седалките на сектор Б близо до светлинното табло. По черепа се виждаше руса коса, душата ми се разтрепери и още не мога да се успокоя, разказва Николай. Момичето било облечено с тъмнозелена блу
24
3
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Вельо който не бил Християнин като тях!Бил е най вероятно мангоджет от братята.