Батальонът се строява... За мераклиите за казарма – за първи път

Всеки неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма
23 апр 2018 16:00, Красимир Ангелов
140
Батальонът се строява... За мераклиите за казарма – за първи път
Снимка: Булфото

Темата за доброволната казарма се превърна в една от най-дискутираните в обществото в последната година. Макар да имаме вече професионална армия, има доста хора, които са готови и искат доброволно да преминат през военна подготовка. Те не получават пари за това, но мотивите им са лични и патриотични - да пазят сигурността на страната, ако се наложи.

Още по темата

Всеки пълнолетен и неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма. Обучението там е 4 седмици, пише в свой материал "24 часа".

От 5 години учениците в IX и X клас преминават военна подготовка, като занятията се провеждат като задължителен предмет в часа на класа. За целта има и учебник, като преподавателите са военнослужещи.

Ако някой от учениците реши да продължи обучението си, но не кандидатства във военно училище, отново може да стане войник. Ежегодно се обявява каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка по заповед на министъра на отбраната. Обучението за хора, които не са учили във военни училища или университети, е организирано от Министерството на отбраната, а кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания – да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани и да не се осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да не е повдигнато дело за такова.

Занятията за мераклиите се провеждат за 4 седмици, в които кандидатите са на казармен режим – живеят в бивше военно поделение, хранят се на столова и преминават военна подготовка. Разходите за всичко се поемат от Министерството на отбраната.

Подобни обучения ще се провеждат 2 пъти в годината, като първият подобен курс мина - в Плевен в бившето ШЗО. Вторият ще бъде през септември-октомври, като освен в Плевен, военна служба може да се отслужи също във Велико Търново, Шумен и Варна, съобщава изданието.

А след като преминат военно обучение, участниците в него се зачисляват в резерва като запасни.

"Преподавателите бяха много точни и преподаваха суперинтересно. Имаше мятане на бойни гранати, стрелба с автомат "Калашников", цялото обучение беше много интересно. Имахме тактически занимания в гората. Разбира се, имахме и лекции, които също бяха много полезни и обучителни", споделя пред изданието Мария Богданова, която е преминала подобна подготовка.

Момичето учи национална сигурност и отбрана във Военна академия и е решила да види нещата на практика.

"Стана ми интересно, затова се записах. Баща ми е военен. Дядо ми също е бил военен. Може би е наследствено", заяви тя. И допълва, че й се зачислява оръжие по време на службата. "Имахме си пълнители, каски, противогази, пълно бойно снаряжение. А оръжията се носят на рамо през цялото време".

Борислав Григоров от София пък допълва, че подобен курс носи бонус точки за бъдеща работа като военен.

"Там се запознах с нови хора, обстановката беше хубава, беше приятно", споделя младият мъж. И отбелязва режимът в казармата - ставане в 6-6:30 часа, следва строева подготовка, маршируване, тактическа и физическа подготовка, а в 22 ч има вечерна проверка.

И споделя, че би препоръчал на своите приятели също да отидат на подобен курс и да видят "как стоят нещата". "Интересно е", завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още нещо "Щом на гарата пристигне дизелът червен, ний на него ще напишем 'Набор уволнен'!!!Уволнениеее, уволнение, ти си нашето спасение!!!Уволениее, уволнение, ти си нашето спасение!!!
117
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да бягат всяка седмица марш на скок с пълно бойно снаражение, а то е сумка на коланата с четири пълни пълнителя с автомат 'Калашник' и ножа, лопатка, противогаз, платнище, мешка на гърба пълна.Да видят как е!
116
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Да ги накарат да косят тренировъчната полоса с нокторезачка като от време на време им задават "газ"!!!
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече противогази,нож.Има сливова с домати п***** цяла нощ.
114
2
 
10
 
! Отговори
Редник Табуретка преди 5 години
Русо гадже имах аз а сега противогаз. Няма вече мама ,тати има тежкибавтомати.Няма вече скара, бира има тичай по барираГаааааззззз
113
9
 
13
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Да, бе... Измерване на спалното помещение с кибритена клечка - дължина и ширина ! И посредством същата кибритена клечка трябва да изчислиш квадратурата ! Ако сбъркаш, почваш да мериш наново... *** изгъзиците ! Или да изтъркаш паркета посредством четка за зъби ! И то за време ! Новобранци, мислете му !!! Старите кучета ви чакат.
112
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След премахването на казармата няма мъже, всичко е меки китки,дори гласовете им са такива,самото поколение сякаш вече се изражда, всичко е пропаднало и момичета и момчета, да не говорим колко са мързеливи.
111
1
 
23
 
! Отговори
Samo minavam преди 5 години
Привет кемафи,готини пичове бяхте и добре си прекарахме.Тези доброволци,ако ги закарам на ТУБС на Корен и ще лапнат дулото на калашника.Каракачанката е за там,да тича пред танка.
110
13
 
12
 
! Отговори
Ще ти кажа преди 5 години
Предприемачите в България са по малко от 1% от населението. Което е доста под средното за развитите държави. Но именно предприеамачите правят икономиката и дават работа на другите 99%. Предприемачите плащат и данъците със които държавата може да си позволи лукса да поддържа армия.Липсата на достатъчно предприемачи и иноватори в индустрията е една от основните причини за ниския стандарт на живот в Бг.
109
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека идат да се поочукат малко.Но съм сигурен че няма да е същата казарма като преди.А и 1 месец е нищо.Не е две години.
108
5
 
3
 
! Отговори
на баб ти хвъчилото преди 5 години
До Не, благодаря!....и колко процента в бг са 'предприемачите" ? хаха
107
7
 
19
 
! Отговори
дядомраз преди 5 години
На времето дисциплината в армията беше сурова.Сега това би се приело за извращение но това е погрешно. Суровата подготовка дава по-големи шансове за отцеляване и успех.Гледали сте филми на военна тематика. Ако не ви се ходи в армията спортувайте или поне бягайте по 2-3 км. на ден. Научете се да стреляте.
106
2
 
5
 
! Отговори
фул екстри преди 5 години
...ааа има разни екстри (е,не за всеки,ама всепак ги има) - розови BMW- та, напрмер.....
105
35
 
14
 
! Отговори
Не, благодаря! преди 5 години
Казармата и изобщо военната професия/служба е подходяща само за хора със ниско IQ.Няма интелигентен човек който да е готов да пропилее най важните години от живота си със такава непродуктивна дейност.Умните млади хора учат, работят, развиват се а тези които са най пробивни още от рано стават предприемачи и започват собствен бизнес. Обикновено първите бизнес начинания рядко са успешни но пък така се придобиват важни знания и опит.А във армията успехи няма
104
14
 
24
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
За мен казармата имаше огромен смисъл. Там за първи път осъзнах колко много тъъъпи кoпелета има в БГ, и че трябва при първа възможност да си вдигам чуковете към нормалния свят. Преди това съм живял като в капсула, сред интелигентните си приятели в столицата.
103
8
 
40
 
! Отговори
дядомраз преди 5 години
Служих 2 г. мотопехотинец,викаше му се кашик.В началото беше адски трудно за градските момчета,но отрудените и обрулени селски момчета го понасяхме по-леко.Командата "атом" значеше да легнеш моментално с крака към взрива.Тя винаги се издаваше в калта,а веднъж в малката рекичка през зимата. Отначало се държахме като примадони,търсим сухо място,но при взрив това би ни коствало живота.С времето "изтръпнахме" и падахме в калищата без да му мислим и то с луда наслада.Луда кашимерия!Славни времена!
102
12
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Абе и с казарма и без казарма, пак сте мой...всичкиии. Да не мисли някой че ще мине "метър"? Разбрахтели беее..дpoги малолетни, мой сте
101
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промити псевдопатриоти, жертви на хибридната путинова война.Щяли да ми защитават родината.Да отидат и да видят за какво става дума- българска простотия и селяния...да усетят родната казарма.И след това да ми обясняват.Ама, пак няма да им оврят главите, защото преди беше задължително, а не само за няколко седмици- ей така, да видиш...
100
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време казармата беше 10% военно обучение и 90% други дейности - маршировки, почистване на помещения, работа в столовата, носене на дърва и въглища, боядисване на бордюри и много наряди. Младият войник беше вечно гладен, недоспал, недоумит и т.н. не-...Това се правеше с цел да се смачка личността и младежът да стане робот, готов да изпълни всяка заповед, вкл. и да влезе в бой, без въпроси. В казармата няма демокрация !Добре е сегашните домашни фи лософчета да послужат няколко месеца !
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По действителен случай:Въпрос към ***: Какво правиш?Отговор: Чакам да дойде Петък.