Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!

67% от анкетираните подкрепят категорично обвинения българин
23 апр 2018 19:30, Красимир Ангелов
72
Българите твърдо зад Желяз: Да го защитим от екстрадиране!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Казусът с искането за екстрадиране на 29-годишния Желяз Андреев развълнува страната в навечерието на Великден. Младият мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, след което беше пуснат с мярка за неотклонение "Подписка".

Още по темата

В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери.

Затова се оказва отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

По-късно стана ясно, че още четирима българи са с подобни обвинения. Последваха протести в защита на Желяз в София и няколко други български града, а по разпореждане на премиера Борисов Българското външно министерство предприе спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз.

Трябва ли България да екстрадира в САЩ 29-годишния Желяз? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2666 души.

Оказа се, че 2/3 от българите се обявяват категорично в защита на Желяз и посочват, че България не трябва да допуска такава екстрадация при никакви обстоятелства, защото младият мъж не е виновен и трябва да бъде защитен. Други 8% пък вярват в справедливото решение на случая по дипломатически път.

Едва 10% са тези, които смятат, че ако българинът наистина е виновен, той трябва да се изправи пред американски съд.

Други 3% пък смятат, че щом имаме договор за екстрадиране със САЩ страната ни надали може да направи нещо по въпроса.

Цели 12% пък смятат, че не са достатъчно компетентни по темата и няма как да изразят категорично становище в този заплетен казус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: САЩЖеляз Андреев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следователно, българите са и зад всяко муле дето взима хвърлените от балконите пари от бабите и ги носи на измамника, като се мисли за куриер.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама нека да е така за всеки българин - щом е българин е невинен.
64
0
 
3
 
! Отговори
anon преди 5 години
държавата на андрешковците... затова сме (сте) на този хал. морални скотове. пишете сега минусите.
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са ***, фашисти, комунисти, империалисти и терористи и екстремисти.
62
7
 
6
 
! Отговори
Свобода за Желяз преди 5 години
Желяз няма никаква вина ембаргото си е на краварите да си го спазват, ние сме българи, а не кравари да лежиш 25 г задето си продал нещо на някой. Нито е убиец, нито е крадец убий кравар спаси българин
61
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Желяз не му дреме за вас.Защо на вас ви е грижа за него?Я по добре му съберете и 100 к за адвокат.Като се премести да живее в САЩ с жена си ще ви прати усмивка по радиото.
60
5
 
1
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Не мож ме убеди че това не е хибриден цирк на САЩ-спецслужбитеТо че този Желяз има минимална вина е ясно но е и ясно че е специално подбран човек измежду многото за хибридния цирк дето споменах в долния си коментар 44По телевизия ЕВРОКОМ даваха оръжейните складове на ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА с гранати,калашници и каквото се сетиш внесени от България в сандъци с надписи на нашата кирилица и език че даже имаше и името на фирмата доставчик от град в южна България беше някъде и са убити хиляди с него
59
5
 
5
 
! Отговори
AcOrP преди 5 години
Българите са си типични офце. И обичат да си защитават явни престъпници. Само за него има заповед за екстрадация защото има доста по голяма роля от това да е просто служител на въпросната фирма. Той си е типичния Български далавераджия и е измислил далаверата да прекара частите през България да заобиколи ембаргото... Запитайте се за реалната причина да бъде уволнен от Луфтханза Техник и там се е опитал с далавери. Същото и с Иванчева гепиха я с подкупа са ни лук яла ни лук мирисала...
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тази обществена нагласа по случая , Тиквун никога няма да разреши екстрадация , щото това са си няколко пункта надолу в рейтинга.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе интересно ми е по тази логика , защо не се иска екстрадация и съд на шефа на ВМЗ Сопод , след като продадоха камара боеприпаси на Ислямска Държава , през Саудитска Арабия.Явно за джихадистите няма ембарго , щото не стрелят по американците в Сирия , а играят карти заедно.
56
4
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
Ше работиш във фирма продаваща на страна замесена в глобален конфликт и няма поне малко да се усъмниш че има нещо нередно? Не е бил в пещера , гледал е, чел е новини или май просто заплатата е надделяла над съвестта и морала.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 502000 лева в сметката ? И какво от това ? И аз имам 2000 лева в сметката.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите оръжия ние си ги произвеждаме, все пак. Ако бяхме взели един кораб танкове "Ейбрамс", уж за нашата армия и ги бяхме продали на бунтовниците срещу солидна комисиона, щеше да стане страшна веселба тука. Чак се размечтах.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчето наистина е жертва на една система, но ако подавате данъчни декларации и се зачетете ще установите, че незнанието на закона не ви извинява за неспазването му, дори в България. Ясно е, че нашите подписват със затворени очи каквото им се бутне отвън, така че не се надявам на добър развой на събитията.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Значи същата схема по която нашите оръжия попаднаха в ръцете на джихадистите.
51
1
 
6
 
! Отговори
МО експерт преди 5 години
До Анонимен:"Сигурен ли си, че няма ангажимент, или просто не сме поискали никой"ПОВЕЧЕ ОТ УБЕДЕН СЪМ! Например ако една тъчна рейджърска *** от Ново село вземе, че изнасили и удуши някоя местна индо-българка то той няма да бъде съден в Бълрия! Ще го изведет веднага в щатите под предлог, че там ще го съдят, а българската страна даже не може да повдигне иск за кръвнина!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато си разправяме вицове, в сметката има 2000 лева.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРазбирам, какаво са казали 2/3 от българите, но малко ме плаши това, което искат 90% от тях. Благодаря ти, че демонстрира уменията си, да кажеш очевидното.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Кви американски стоки за Сирийската авиация.Поредния виц
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурен ли си, че няма ангажимент, или просто не сме поискали никой