Електронни, бездимни... Новите цигари – носят ли вреди за здравето?

Пулмологът д-р Петър Чипев коментира темата в "Околосветско"
23 апр 2018 16:30,
22

Тютюнопушенето е причина за редица белодробни заболявания. Към цигарите посягат все повече хора, въпреки многото опити на институциите да откажат пушачите.

Вдигането на цените и грозните картинки, изобразени върху кутиите, се оказват безуспешни опити, за да се изкорени вредния навик. Все повече навлизат обаче алтернативните цигари в употреба – технология, която нагрява тютюна при на по-ниска температура и отделянето на веществата е различно.

(Без)Вредни ли са обаче новите цигари и илюзия ли е, че пушачите щадят белия си дроб, коментира белодробният експерт - пулмологът д-р Петър Чипев.

Битува мнението, че електронните цигари и новите устройства вредят по-малко на здравето, което обаче все още не е доказано. Смята се, че течностите, които пушачите използват, съдържат ароматизатор, който доказано уврежда белия дроб.

"Тези цигари са крачка на никъде. Все едно да играеш ръченица на едно място. Сменяш една цигара с друга. Единствената здравословна алтернатива на пушенето е спирането на цигарите", казва експертът.

Колко опасни могат да се окажат алтернативните начини на пушене и до какво могат да доведат, научете още в предаването "Околосветско" по по Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИстинатаНе е върпосът, дали е добро или лошо, а дали е законно.
16
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Знаете ли че много големи спортисти както и известни и успели личности пушат канабис или са пушили активно във по младите си години?Например Майкъл Фелпс който има най много зладни медали за всички времена ( както и 28 олимпийски медала) открито е заявявал че употребява канабис!!Друг пример е Арнолд Шварценегер. Също и много артисти, мизиканти, учени, дори и президенти и политици. Канабиса е магическо растение! Прави чудеса.
15
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Цигарите са пълна глупост. Хем тровят, хем удрят по джоба, а полза никаква.Затова по добре пушете канабис. Излиза почти безплатно ако си го отглеждате сами, вредата е по малка от тютюна а в същото време има много ползи (стига да не прекалявате).Канабиса елиминира всякакви депресии и емоционални проблеми, оправя настроението само за 5 мин. Подобрява концентрацията и стимулира креативността.Също подобряваа кръвообращението, предпазва от инфаркти.Препоръчва се за атлети и активни спортисти.
14
0
 
3
 
! Отговори
шофер преди 5 години
И аз си изпарявам на воля и тия смрадове, наречени цигари не мога да ги понасям.
13
1
 
7
 
! Отговори
Вейпъра преди 5 години
Аз си изпарявам пък вие се тровете с тея смърдели.Живи и здрави!
12
0
 
2
 
! Отговори
Да се забранят преди 5 години
Подържани от електронни цигари извънземни нашественици с а нимани около Американски и натовски военни кораби проникващи в Черно море.Виждат се като балони над корабите.Тези нашественици имат връзка с предшественици на black dead пандемии 6 и 14 век..НАрисувани са от художници очевидци на масовите убииства чрез black dead killers.
11
2
 
2
 
! Отговори
НЕ на електроните преди 5 години
Електронните цигари са проучени от инж.Йорданов радиоестезист добре.Представляват мощно анти човешко тежко терористично оръжие.Ползват се за обемно обсебване на всички в залата .Обсебващи жертвите масови убиици са снимани вкл около Столтенберг и около презобени със спец наркотици убиици в Сирия..Вижда се ясно голям обем около обсебените с видими извънземни същества вкл летящи.Обсебването се лекува у нас в минерални бани без химия.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Корнелиьо, какво ти пречат българите?
9
2
 
15
 
! Отговори
AA преди 5 години
На новият уникален продукт на Филип Морис с какво мислите е обработен пресованият тютюн за нагряване за да прави дим. Естествено с пропиленгликол и глицерол, ама иначе като ги питаш казват уникална технология за първи път създадена от нас и е фирмена тайна. Смешници... Няма нищо ново всичко е шменти капели. Просто решиха да си върнат малко от клиентите които загубиха покрай електронните цигари.
8
0
 
19
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Като бивш пушач - до 2013 пушех по 2 кутии Давидоф на ден мога да кажа, че цигарите са абсолютно л*но от което сте зависими гадно и дълбоко. Пушача намира всякакви "аргументи" да оправдае липсата на елементарна воля. Бъдете здрави, и потърсете отговор на въпроса, защо в напредналите страни дела на пушачите непрекъснато намалява а у нас - обратно.
7
2
 
15
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Всичко е в количеството!3 цигари на ден и чаша бира е едно, друго е 2 кутии цигари и 100гр водка. Българите нямат култура за здраве...
6
1
 
6
 
! Отговори
косе босе преди 5 години
Според СЗО всяка година измират по 6 милиона потребители на тютюневи изделия. От 6-7 години място на пазара намират електронните цигари. Как па за това време не чухме за един чалдисан от алтернативния вариант ... Тоя, след като е пулмолог, що не извади пример от практиката си и да каже нещо смислено, ами се навира неграмотно между шамарите да дрънка глупости.
5
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авее те ще ми кажат дали да пуша. Гадни непушачи. Трябва да ви изолират някъде. Заведенията принадлежат на нас - пушачите. До сега няма истински доказателства, че някой е умрял от цигари.
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глупости !никакъв тютюн няма в електронните цигари.освен това може да си купиш и течност без аромат...в тях има само пропиленгликол и растителен глицерин.в "цигарите" има за сравнение 900 токсични вещества...колкото и изследвания да правите, фактите са си факти.
3
16
 
5
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
Американско изследване казва че до 5 цигари на ден дори са полезни.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взеха им пазара и ревнахаа :)))
1
16
 
26
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Накратко за неграмотните пулмолози - 99% от вредата от пушенето се дължи на смолите. За да разберете какво имам предвид изпушете само една цигара с ново цигаре и вижте на какво е станало *новото* цигаре. В новите цигари смоли почти не се отделят. А за какви *течности* бълнува чилякът съвсем не е ясно. А иначе най-вредно за белите дробове е... дишането. И рожденните дни - научно е доказано, че всеки рожден ден намалява живота с цяла година!